Sommarvandring i Sörmland.

Utvalda

Ett urvrål väckte mig på natten. Jag trevade efter mobilen, klockan var 3,30. Sedan försökte jag kravla ur sovsäcken och ut ur tältet. Vrålet fortsatte. Hade jag valt fel tältplats? Jag tittade runt. Vrålet avlägsnade sig, hördes mindre och mindre för att försvinna i natten. Vad var det? Det var en älg utan sångförmåga.

Natt? Solen var på väg upp.

En liten fyra dagars och 50 kilometers runda. Etapper; 37 – 41 och 37:1 och 37:2 med gruvrundan i Koppartorp. Det var varmt, upp till +27C men det fanns ibland skugga.

Leden längs havet är upp och ner, upp till en klippa, ner igen och den erbjuder hård benträning och ibland en skuggsida. Kaffeplatser vid havet. Tältning med sjöfågelskrik. Stora fraktbåtar vilka transporterar mat och varor vi behöver och inte tillverkar här hemma.

Ängar med blommor och fästingar. Väldigt få mygg. Tidningarna har ju hotat med myggsommar men de hade nog försvunnit annanstans än just den biten av Sörmland.

Ledbitarna 37:1 och 37:2 är bland gruvlämningar. Du har fötterna i historien, Sveriges väg till ekonomisk framgång. Midsommar diskuterade vi – bland annat – den stora skillnaden i ekonomisk framgång i olika länder med olika religioner. Att få låna pengar och starta företag var avgörande i Europa.

Banksystemet bidrog till framsteg. 1656 öppnades Sveriges första bank. Men system att förvara andras medel har funnits 2000 år före Kristus. Det riktiga banksystemet startades i Venedig 1157, det att ge ut kredit. Läs om bankhistoria, det är grundläggande för den västerländska ekonomin.  (Strunta nu i de nuvarande problem som penningtvätt, mm som har förändrat banksystemet inte bara till ett lönekonto utan även till de kriminellas kassako.)

https://finanshistoria.n.nu/banker

Bild: Kärrgruvan är idag vattenfylld.

Men det viktigaste var arbetarna, de som hackade och sprängde fram malmen i gruvorna. Bönderna som försåg folket med mat. Uppfinnarna vilka kom med underlättande maskiner som spreds till Världen. Kvinnorna vilka skötte självhushållet, hemmets odlingar och barnaskaran. Många av kvinnorna arbetade även utanför hemmet och de äldre barnen fick ta ansvar. Arbete och Gudstro var det som styrde livet.

Fliten, viljan och arbetsstolthet. Att göra sitt, inte vänta på att andra försörjer en.

Ja, undantag finns alltid men fliten är, var, utmärkande för nordbor. Fattigvård fanns, det var inte vår tids bidragssystem precis.

Jag tror att klimatet har också gjort sitt. I Norden behövs bättre bostäder i vinterkylan.

De som arbetade och de som vågade satsa pengar var skaparna av Sveriges framgång. Nu gick jag på resterna av gruvnäringen i de sörmländska skogarna.

Det var en ensam vandring. Jag menar att det fanns inga andra som hade gett sig ut. Tomt. Tyst Men vid Dragsberget träffade jag en yngre man på vandring. Han hade inte sett någon sedan starten i Nyköping.

Tyckte folk att det var för varmt? Vatten? Just på de sträckorna finns två vattenkranar med kommunalt vatten. Såg också flaskor med vatten avsedda för vandrare vid ett hus . Snällt.

Ingen större fart utan många pauser liggande under ett träd.  Lyssnande på fågelsång. Se humlan att söka nektar. Blommor, döda träd, gräs som vajar i vinden. Den där känslan into the Wild.

Om den förra vandringen bland gruvor:

Koppartorps gruvby:

Koppargruvorna vid Koppartorp har brutits sedan 1400-talet, Kopparverkets storhetstid inföll i slutet av 1700- och början av 1800-talet I slutet av 1700-talet fanns 160 gruvarbetare. Förutom koppar utvanns även kobolt.

Kärrgruvan var i bruk från 1786 till 1894. Arbetarna bodde på plats i hus med spiselrum och matkällare.

Bergsbruk stod vid 1700 talets mitt 75% av exporten i Sverige. Då fanns ca 350 järnbruk samt koppar och silverbruk.

År 2000 var de fast bosatta i Koppartorp 57 personer. Småort i Nyköpings kommen.

Detektiver på jordgubbsbranschen och Glad Midsommar.

Utvalda

Nej, det är inte bara Sverige som firar Midsommar. Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Italien, Spanien och Portugal firar midsommar. Sedan finns det platser i flera länder där ättlingar från Norden firar Midsommar. Ukraina, USA, Australien… Fler. Så det är inte en svensk Nationaldag, bara årets längsta dag som firas i flera länder och på olika sätt.

Och så kommer det vanliga gnället.  Kvinnor klaga igen att de drar tyngsta lasset vid Midsommarfirande. Men låt bli då.  Ta tiduret fram bara. Är det inte millimeterrättvisa får du väl låta bli något eller strunta i matlagning, dra iväg till korvkiosken med hälften av ungarna och skita i resten. Har du som kvinna inte förändrat arbetsfördelningen innan är det lite fel vald tidpunkt nu.

Jag för min del tror inte alls att nutida män är så slöa. Nog ser jag pappor i Centrum med barnvagn och matkassar. I kö till Systemet. På bensinmacken. Och mitt på dan är det färre mån ute. De är på jobbet. Män arbetar flera timmar än kvinnor. Ganska naturligt , tycker jag, så länge kvinnor föder barn.

Nu ska jag iväg och fira Midsommar där den som gör det bäst, gör det. Män vid grillen. Ingen gnäller. Alla gör sin del. Min del är dock blygsam, jag blir bortskämd. Jag skulle bara köpa ost och jordgubbar.

Nu hoppas jag att jordgubbarna inte stöder kriminell verksamhet.

Polisen har ju varnat oss, ohövligt just innan vi alla skall handla för Midsommar. Fel jordgubbe tvättar pengar för kriminella gäng. Vi skall vara varsamma så vi inte köper de gubbarna och stöder kriminaliteten. Det är jämställda med partyknarkandet som Polisen tidigare har varnat oss för.

Menar polisen att vi ska göra en utredning av jordgubbsförsäljarens bakgrund innan vi handlar? En analys av en jordgubbe så vi vet varifrån den kommer? Svensk eller falsk?

Myndigheter ropar nu mera ständigt hjälp av allmänheten. Nyss skulle vi alla kraftsamla för att stävja ungdomskriminalitet. Nu ska vi bli detektiver på jordgubbsbranschen.

Tack vare naiva Politiker har Polisen hamnat i läge där även jordgubbarna blir kriminella. Nu ropar de hjälp från allmänheten att stävja det kriminella Sverige.

Nej, nu ska jag inte säga vad jag tänker utan önskar er alla Glad Midsommar. Och ni som arbetar på samhällsnyttig bransch, hoppas det blir en lugn helg för er.

PS. Kom ihåg: sätt dig inte i bilen med syfte att köra om du inte är spiknykter.

Den sommaren ”uppfann” jag iste.

Utvalda

I början – 60 talet arbetade jag i en fin restaurang, en med vita dukar och servitörerna hade vita handskar. Det var ett av mina första jobb i Sverige. Idag är det en självservering även om det finns en festvåning kvar.

Centrum för köket var damen som förestod kaffekokning och kakor. Hon var en fyllig, äldre dam som hade arbetat där sitt vuxna liv. Hon tog mig i sina vingars skugga. När hon behövde mig kunde inte husfrun säga något. Kaffe var en viktig del av matupplevelsen och skulle serveras med stil. Det dukades fram på en bricka med liten vit duk.

Den sommaren var varm. Kaffedrickande gick neråt på de varma dagarna. Jag hade läst i någon utländsk tidning om iste. Kunde vi prova, frågade jag damen. Hon sa ja. Vi provade olika varianter, med en citronskiva, kanske apelsinbit eller ett körsbär i glaset. Hur många isbitar? Vilken mängd socker? Det var inte än olämplig matvara, sockret alltså. Så klart sugrör. Smal eller tjock? De är också olämpliga idag. Vi provade vilket glas vore lämpligast. Jag jobbade på och damen provade. Andra som jobbade tog gärna ett glas.Till sist hade vi en bra blandning, i ett högt glas och iste infördes på matsedeln. Någon högre upp prissatte drickat.

Jag gjorde iste hela den varma sommaren. Utöver dukningar och blomsterarrangemang till de finare beställningsmiddagar. Jag ryckte in när diskaren inte kom. Han hade nog en baksmälla. Just disk sköttes ofta av personer som hade svårt på arbetsmarknaden. De avlönades per dag.

Jag tjänade sämre än i en fabrik men maten var gratis. Miljön passade mig. Så många livshistorien, så många dramer, så många människor i sökan efter den ultimata krogen att arbeta i. Nu köper du iste färdig i en aseptisk förpackning. Inte jag förstås som var isteflickan en sommar länge sedan.

I den ideala Världen kan du turista som du vill.

Utvalda

Har Sverige lärt sig läxan att inte leka världssamvete i svensk domstol utan låta Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) sköta det? Även då de inte tar upp fallet.

Tanken var vacker med Lag (2014:406) om straff för vissa internationella brott, Vi försökte igen vara bäst i klassen och hela Världens samvete. Men vi kan inte jaga brottslingar ute i Världen och bli osams med andra. Vi har gott om kriminella här hemma att få fatt på. Internationella frågor sker genom de internationella organen, hur surt det än kan kännas.

Påträffas någon internationellt efterlyst person i Sverige skall denne skickas till landet som efterlyst den kriminelle. Eller Haag.

Har folk lärt sig nu att inte resa till Iran och andra länder som UD har varnat för, kanske i åratal?  Varför åka till riskfyllda länder på semester? Och, är du en person som påstår sig ha flytt från ett skurkland reser man inte dit på semester eller i andra ärenden. Vissa länder glömmer aldrig att man lämnade landet och valde annat. Och, kan du resa tillbaka var ditt behov av skydd inte så stor.

Livet kan vara grymt när möjligheten att träffa anhöriga är stängt.

Vissa länder, som Iran, har inga skrupler. De fångar folk hur det passar i deras agenda eller de som har makten roar sig med att fängsla folk från ovänliga länder. Sverige är ett ovänligt land för Mellanöstern. Ett slags terroriststater som tar avvikande personer på allvar. De jagar utlänningar som genast räknas som fientliga spioner. Dessa fångar används sedan i spel mellan länder. Vissa har betalt fett för att få ut sina medborgare. Vi gjorde ett fångutbyte.

Så, vår Regering har nu bytt fångar med Iran. Gott så, men det får inte bli en vana.  Vi ska inte döma andra länders skurkar för brott som har skett i deras länder. Det får orimliga konsekvenser för helt oskyldiga människor. Det är därför vi har ICC. Fungerar det inte bör våra politiker agera och trycka på ICC och FN. Inte att ensam leka världssamvete.

Det händer nästan varje dag att människor själva griper in och hämnas för något. Det är mord typ hat och hämnd, ofta utövade av ungar som borde vara i skolan i stället mörda någon för pengar. Att vi själva griper in gör oss till en stat där rättvisan utövas inte av Domstolar utan av gatan, klaner, enskilda och även massmedian. (Minns ni ev. sexköp i media) Det gör oss bara till en skurkstat. Vi har redan områden där rättvisan utövas av den med mest makt, störst i knarkhandel eller påtryck av även politiker. (Minns ni Botkyrka?) Vi har nog med skit att ta hand om i vårt land.

Överallt där det finns pengar att tjäna är den kriminella klanens arm med.

I den ideala öppna Världen kan vi åtala de skurkar vi får fatt på, oavsett ursprung. Men i verkligheten finns olika länder och de ser på regler och brott annorlunda. Det som inte är brott här kan vara värd stening eller även dödsstraff annanstans. Det pojkar som mördar här i Sverige skulle få helt andra straff i andra länder än några år på ett behandlingshem. Kanske de skulle uppfattas som frihetskämpar i något av de mörkaste ställen på Jorden.

Vi måste inse att självständiga Stater har sina egna regler även om de inte alls är något vi kan anse som rättvist. I fallet rättvisa har alla FN organ vi betalar för totalt misslyckats.  Demokrati och lag och rätt är bara en önskedröm. Terrorister styr. Religion har makten. Omröstningar är bara teater. Den med mest vapen vinner.

Så, turista inte i skurkländer. Orsaka inte problem för Sverige.  Du är inte säker oavsett vad som står i ditt pass.

Kanske borde jag vara tyst?