Hur långt kan en människa gå?

Kyiv januari 27

Var är alla yngre, frågade en äldre dam bredvid mig.

De är väl hemma och blippar i sina mobiler, sa jag.

Förstår de ingenting, fortsatte damen.

Nej, de har nog ingen förmåga att dra slutsatser av läget. Det berör nog inte dem som på oss gamla med minnen från läget efter Världskriget.

Alla kan inte vara bundna med småbarn. Jag åkte från Ö… sa hon, med tåg.

Jag tog en runda bland folk. Damen hade rätt. Det fanns en övervikt med folk över 50 och jag kände mig väl hemma med alla i min ålder, gamla pensionärer fanns det gott om.

Det var fredag kväll på Sergels torg, manifestationen för Ukraina på årsdagen av Rysslands angreppskrig.

Flera tusen hade samlats för att lyssna på olika talare och lite ukrainsk musik. Manifestation mot ett krig som Putin trodde sig vinna på några dagar. Segerfesten i Kyiv var planerad och säkert efterföljaren till president utsedd.

Men Putin missade en avgörande punkt, nej, två.

Den ena var ukrainska folket. den övervägande majoriteten ukrainare ville inte hamna under Ryssland. De spanade mot väst, EU, Nato. Den andra var ryska korruptionen. Utrustningspengarna för ryska armén hade hamnat i andra fickor än köp och underhåll av militärutrustning. Minns ni bilkön? Den som stod för hela världens beskådan. Symbolik om något.

Mycket är en Potemkinkuliss. Som eko av forntiden kommer uttrycket just från Krim.

Situationen har räddats av total förlust med mer soldater som kanonmat. Fångar har släppts ut för krig. Lever du är du förlåten. Kvantitet har betydelse. Belarus skakar av oro om att behöva gå i krig, det vore slutet för Lukasjenko. Iran, som har så få vänner idag, bistår Ryssland samtidigt som den anfaller sina unga kvinnor hemma. Nordkorea bröstar upp sig. De har inte så mycket annat än vapen att skryta om. Det är synd om Nordkoreas folk.

Det är synd om många andra i många andra länder men känslor är tämligen värdelösa.

Kina vet inte på vilken ben de ska stå men för sekunden lutar det åt det vänstra. Kina räknar, inkomster av export alltså. Taiwan kanske nu när världen är upptagen? Inte läge nu. Det är svåra ekvationer. De vill absolut inte erkännas som fega och på fel kant i affärer.

Världen är inte god. Människor har förlorat en humanitär hållning om den nu har funnits någon gång. Otaliga krig pågår. Oftast sker de på hemmaplan, den ena gruppen försöker slå ihjäl den andra. Religion, gamla oförrätter, usla makthungriga ledare eller bara evig träta vars ursprung har försvunnit. Inbördeskrig kan pågå i åratals – som Jemen, Etiopien – och hjälplös FN ropar efter mera pengar till mat.

Ukraina avviker genom att det är ett suverän land, medlem i FN, en stat erkänt av andra som har blivit överfallen av ett annat land inte av en grupp medborgare i det egna landet. De har försökt göra ett annat val än traditionen kräver – evig trohet till Ryssland – på den världshalvan.

Även krig har sina lagar men de gäller inte ryssar. Som terrorister förstör, våldtar, raserar, plågar, rövar de allt och alla som hamnar under deras väg. Krigslagar är för andra. Det är plågsamt att se bilder och läsa de utsattas beskrivningar, man vill spy. Det går inte att beskriva hur krigsoffren har det eller hade före döden.

Frågan som har uppstått igen: hur långt kan en människa gå?

Efter åratals aldrig mer krig mentalitet och försvar som något inte så nödvändigt längre har även Sverige vaknat. Den krympta militären och soldaterna blir åter viktiga. Vi har blivit tvungna att bokstavligen välja sida. Reinfeldt talade om Försvar som ”särintresse”. Det särintresset är så brådskande nu att Sverige försöker få hjälp från Nato och söker medlemskap. Den något inbillade neutraliteten har kraschat. Natoansökan har inte gått så bra. Den humanitära stormakten ömmar för allt och alla, ja ni vet, andra som Turkiet har andra åsikter. Läget hankar sig fram.

Skall vi försvara Ukraina? Vad hade hänt om Putins storhetsvansinne och paranoia hade segrat? Då var andra länder nästa i tur. Putin vill ha Storryssland som sitt arv. Han, den store mannen som räddade Ryssland från Väst. Ukraina har räddat vidare utbredning av kriget, så länge. Vi måste stå dem bi. Det finns inga flera val, man förhandlar inte med ett land som aldrig håller avtal.

Det är inte bara de döda, skadade, det är framtiden för landet Ukraina, dess livsutrymme som förödas. Det är oerhört frustrerande att se den ukrainska jordbruksmarken, världens kornbod, skogarna och naturvärden förstöras, mineras, bli krigets sopstationer. Hur bostäder, sjukhus, skolor, lekparker, tågstationer blir till skräphögar, stenöken, en grav för dem som inte hittas i rasmassorna.

Den materiella förlusterna, det ekonomi som skulle gå till förbättring, nya hem, bättre omständigheter går till röjning, minrensning och att gräva flera gravar för människor döda i ett krig, påbörjad av Putins ambition att bli ihågkommen som den tsar som enade det gamla ryska väldet. Han ser inte att tiden har passerat. Varje liten örike vill vara sin egen idag, så även länder som tidigare hörde till det gamla Sovjet. Tiden är för separation, inte sammanslagning.

Putin hatar sina medborgare och skickar dem mot döden. Finns det ingen i hela ryska riket som har intelligens nog att få slut på hans galenskap?

Men. Som ryssarna säger: Vi vet vad vi har men inte vad som kommer efter. Jag har hört flera misshandlade kvinnor uttrycka sig liknande.

Utvecklingen av människan har varit negativ. Från samlare som levde i grottor har vi utvecklats till terrorister, mördare, rånare, lögnare, gnällspikar, även många latmaskar som inte drar sitt strå i stacken. Hur mycket makt har de goda? Hur definieras de? Handlar allt bara om makt, vapen och pengar?

Hur länge håller en civilisation som inte bär sig civiliserat åt?

PS 1. ÖB Sverker Göranson sade 22 januari 2013 om Sveriges förmåga. ”Vi kan försvara oss mot ett angrepp mot ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.” Det var inte populärt strax efteråt sa Reinfeldt att försvar var ett särintresse. Kulorna ven, eller inte?

PS2. En Leopard 2 stridsvagn går på nätta priset 70–120 miljoner.

PS3. Begreppet Potemkinkuliss sägs ha kommit från den ryska fursten Grigorij Potemkin som inför kejsarinnan Katarina II:s resa till Krim lät bygga teaterdekorationer utefter hennes resväg föreställande välmående byar för att ge intryck av att han snabbt hade åstadkommit välstånd på den nyerövrade halvön.

Mellan information och propaganda är en hårfin skillnad.

Internet kollapsade och jag blev hänvisad till nyheter på SVT och kanal 4. Det var ingen bra upplevelse. Jag vet inte vad de tänker om mottagare. Det finns en ton som är nästan omärklig men alldeles klart inövad vänsterpåverkan. Man får en vinkling åt vänsterhållet, en åsikt, förklaring, och det låter som en bättre sanning. Små nyanser. Som osynlig hjärntvätt light.

Också valet av nyheter är noga bestämt. Vi får ett kort lämpligt urval av dagen. Det innehåller lite av det som pågår. Sedan kommer sporten, kultur, vädret. I en sändning hinner man ingenting. Varför säga något t ex om Ukraina när det finns så mycket annat .som finska Jokerit nära konkurs. Varför låter det också som om allt är nästan bra i Sverige om bara en Regering från vänster kommer tillbaka.

Jag hade inte sett svenska TV nyheter sedan år 2018. Nog fick jag en påminnelse om varför jag slutade med det.

Kanske är jag bara paranoid. Därmed inte sagt att den nuvarande Regeringen förtjänar en guldstjärna. De hade fyra år på sig att tänka till och nu famlar de som om allt vore helt nytt. Även smarta förslag faller lätt i fumligheten.

Jag hatar att betala tvångsmässigt för TV. Varför ska jag tvingas betala för program som Dejtingsoffan, Antikduellen, Husdrömmar, och liknande samt serier som gott kunde finnas eller redan finns på en betalkanal.

Jag vill gärna ha en informativ nyhetskanal. En. Det skall innehålla löpande nyheter dygnet runt. Kulturella program som är värt att stödja och finns inte på varje landsort. Någon aktuell reportage. Någon undersökande aktuell journalistik, inte något som hände tolv år sedan. Aktuell vetenskap.

Gärna också bättre samhällsinformation i form av Statens timme ett par gånger i veckan på olika tider (folk har olika arbetstider) då medborgarna informeras om tänkta och nya lagar, förändringar, regler, resultat av senaste omröstningar i Riksdagen. Inte en gång till att Grundlagen ändras utan att folk ens har begripit det. Viktiga Landstings eller Kommunala nyheter som berör allmänheten. Samhällsinformationskanal helt enkelt.

Jag kan gärna betala för det genom skatt men inte de summor som finns idag. Samma för alla, 200kr i året borde räcka. Vi är ju många som betalar. Varför ska jag betala för något jag nästan aldrig utnyttjar och ser värde i? Jag kan omöjligen vara den enda griniga typen..

Alla serier, filmer, strunt kan folk betala för. De icke nödvändiga program samlas till den andra kanalen och folk får köpa utbudet om de vill. Eller det bara försvinner i cyberrymden.

Men, vad klagar jag för? Vi är inte Ryssland, Nordkorea, Iran…där ”rätt” och godkänt information är extra viktigt, avvikelser görs med livet i vågskålen..

Nu har min Internetexpert tillika bloggsponsor fixat felen, med betalning en semla och en kopp kaffe. Jag kan åter vara informerad. Jag har alltid varit nyhetsslukare sedan jag lärde mig att läsa vid fyra år. Det första ordet jag kunde stava till var Morgontidningen (Aamulehti). Någon dagstidning finns dock inte i huset sedan 12 år.

Som pensionär väljer man sina pengahål.

Jag har inte besökt Biblioteket heller på flera år. Det berodde inte på covid utan att Biblioteket var en värmestuga och hade försäljning av ”vita varor” bakom hyllorna. Det var stökigt. Men nu har det gänget hittat någon annan plats eller försvunnit bakom lås så jag och flera andra har åter börjat låna böcker och läsa tidningar.

Åter till Internet. Tack! BBC eller Reuters först? Och sedan de få bloggar jag följer.

Bild nyhetskiosk och diversehandel i Tanzania.

Andra bullar. Ang. fritagning i Norrköping.

XX kom till sjukhuset sent på en eftermiddag med två beväpnade vakter och hon var fastkedjad till den ena med handbojor. Vakterna kontrollerade rummet och toaletten samt sköljrummet. De satt fast handbojorna på sängen, på båda sidorna, XX tvingades då bli liggande på rygg. De krävde legitimation av personalen. Vakterna stod sedan kvar vid dörren.

Vem var XX? Någon av Sveriges farligaste kriminella?

Nej, det var en gravid kvinna från kvinnofängelset, nu med startad förlossning. Hon var dömd till ett antal månader för några förseelser och förstås narkotikabrott. Inga mord precis. Vakterna sa att hon var en besvärlig intagen. Fästmannen satt också inne någonstans.

Ingen vill föda barn fastbunden och med två manliga vakter. Så jag krävde henne fri från handbojor och ut med vakterna. Efter några väldigt fasta ord gjorde vakterna så. Jag tog deras telefonnummer och visade dem till fiket. Jag ringer när hon är klar att åka tillbaka, sa jag.

Jag tog på mig vaktansvaret. Hur skulle det ske, inte visste jag. Men jag stannade kvar på jobbet, hela långa kvällen. Barnmorskan beslutade sig också att stanna kvar, det fick bli övertid. Lugnast så.

Jag höll henne i handen. Allt gick väl och snabbt, Hon fick några timmar ifred med babyn tills jag ringde de sura vakterna och hon fraktades tillbaka till anstalten med barnet.

Barn under ett år vistades med modern i fängelset. Hur det är nu vet jag inte. Det gick bra med henne och babyn, de närmaste åren i alla fall när vi än hade kontakt..Med bra menar jag noll droger och ett jobb.

Några fångar har flytt under sjukhusbesöken i Norrköping. Välplanerat. Så varför är sjukhusbesöken så förändrade nu? Är det för att vi tycker synd om de kriminella? Fult med handbojor och beväpnade vakter? Man förannonserar väl inte besökstider?

Som sagt, andra bullar förr.

PS. Detta hände ca 25+ år sedan. Jag drog ibland fallet på föreläsningar – med hennes medgivande – om hur vi behandlar människor olika. Hon hade ¨bett att få komma till ett mödrahem sina sista straffmånader efter förlossning. men icke. Pengar.

PS 2. bilden har ingenting att göra med Norrköping utan är en bit av gränsmur vid Campo, Kalifornien där PCT startar – eller slutar.

Ljudsmuts.

En popstjärna tycker att vi ska få prata på bio. Det ska vara party med kompisar. I biosalongen alltså. Skit i om vi hör skådespelarnas repliker, våra egna röster är det som gäller. Vår kulturministern har också gett sig i diskussionen och tycker att pratbio kunde väl finnas. När småbarn går på bio är det ju inte så tyst. Det är väl lite skillnad. (Har hon inget viktigare att göra än kommentera folk som inte vill uppföra sig?)

Nej, vi ska aldrig växa upp. Låt oss vara barn med en hjärna på max 14 år (ursäkta ni smarta barn) men med de vuxnas fördelar. På vissa mindre roliga områden är det ju så. 15 åringar som skjuter ihjäl folk. Bio är väl inget att ens prata om, snacka på bara. Respekt för andra som vill höra talet på bio är ute.

Dötyst är det aldrig på bio men det lilla bryr sig ingen om.

Låt oss ta det några steg vidare. Varför vara tyst på operan? Alla kan väl sjunga. Ska bara de på scenen höras? Eller teater. Var och en har sin egen föreställning i salongen. Likaså föreläsningar. Varför tror man att den där människan på podiet vet bäst. Täpp till munnen på den bara.

Jag som sa till den som var tvungen att kommentera högt när jag föreläste. Var vänlig och lyssna tyst eller gå ut. Frågor och kommentarer tar vi efteråt. Vilken gammaldags dummer jag var.

Om det bara vore på bio där evig pladder ger öronvärk! Det kan vara en ren plåga att åka kommunalt. Bio kan vi avstå från det är därför CD och streaming uppfanns men ibland måste vi ge oss ut till en värld där alla skriker till sina mobiler.

Ljudsmuts.

Ett av de häftigaste upplevelser jag har haft var tystnad. En så total tystnad att det enda som hördes var ens egna hjärtslag och andning.

Det var förstås i ödemarken. Den första gången var nästan skrämmande, som om Världen hade upphört att existera.

Som yngre gick jag ofta på bio, ibland såg jag två filmer på min lediga dag. Ensam eller med vänner. Det var många franska filmer med existentiell tema och försök till nya filmgrepp som långa tagningar på -60 talet.

Typiska filmer var ”I fjol i Marienbad” regisserad av Alain Resnais eller Jean-Luc Godard´s ”Till sista andetaget”. Eller ”Hiroshima mon amour” som faktiskt är den första filmen jag har sett när jag lyckades ta mig till bio fast åldersgränsen var 18. Jag var yngre och kontrollen var noggrann – då. Bio var synd, sa mina extremt religiösa föräldrar.

Efter bion brukade vi gå till ett fik och diskutera genom filmen ur alla synpunkter. Vi alla sysslade med konst i någon form utanför vårt arbete för brödfödan och hyran. Det hände att vi gick och såg filmen en gång till. Eller en tredje.

Och vi var tysta. Få av oss kunde franska men tonfallet hos skådespelaren avslöjade ändå mycket.

Nej, film är nog bäst hemma även om den mindre duken – Tvn alltså – har sina nackdelar. Det blir nog en film idag efter tvättstugan.

Bild. Luottolako i Sarek, en tyst plats utanför allting.