Mellan information och propaganda är en hårfin skillnad.

Internet kollapsade och jag blev hänvisad till nyheter på SVT och kanal 4. Det var ingen bra upplevelse. Jag vet inte vad de tänker om mottagare. Det finns en ton som är nästan omärklig men alldeles klart inövad vänsterpåverkan. Man får en vinkling åt vänsterhållet, en åsikt, förklaring, och det låter som en bättre sanning. Små nyanser. Som osynlig hjärntvätt light.

Också valet av nyheter är noga bestämt. Vi får ett kort lämpligt urval av dagen. Det innehåller lite av det som pågår. Sedan kommer sporten, kultur, vädret. I en sändning hinner man ingenting. Varför säga något t ex om Ukraina när det finns så mycket annat .som finska Jokerit nära konkurs. Varför låter det också som om allt är nästan bra i Sverige om bara en Regering från vänster kommer tillbaka.

Jag hade inte sett svenska TV nyheter sedan år 2018. Nog fick jag en påminnelse om varför jag slutade med det.

Kanske är jag bara paranoid. Därmed inte sagt att den nuvarande Regeringen förtjänar en guldstjärna. De hade fyra år på sig att tänka till och nu famlar de som om allt vore helt nytt. Även smarta förslag faller lätt i fumligheten.

Jag hatar att betala tvångsmässigt för TV. Varför ska jag tvingas betala för program som Dejtingsoffan, Antikduellen, Husdrömmar, och liknande samt serier som gott kunde finnas eller redan finns på en betalkanal.

Jag vill gärna ha en informativ nyhetskanal. En. Det skall innehålla löpande nyheter dygnet runt. Kulturella program som är värt att stödja och finns inte på varje landsort. Någon aktuell reportage. Någon undersökande aktuell journalistik, inte något som hände tolv år sedan. Aktuell vetenskap.

Gärna också bättre samhällsinformation i form av Statens timme ett par gånger i veckan på olika tider (folk har olika arbetstider) då medborgarna informeras om tänkta och nya lagar, förändringar, regler, resultat av senaste omröstningar i Riksdagen. Inte en gång till att Grundlagen ändras utan att folk ens har begripit det. Viktiga Landstings eller Kommunala nyheter som berör allmänheten. Samhällsinformationskanal helt enkelt.

Jag kan gärna betala för det genom skatt men inte de summor som finns idag. Samma för alla, 200kr i året borde räcka. Vi är ju många som betalar. Varför ska jag betala för något jag nästan aldrig utnyttjar och ser värde i? Jag kan omöjligen vara den enda griniga typen..

Alla serier, filmer, strunt kan folk betala för. De icke nödvändiga program samlas till den andra kanalen och folk får köpa utbudet om de vill. Eller det bara försvinner i cyberrymden.

Men, vad klagar jag för? Vi är inte Ryssland, Nordkorea, Iran…där ”rätt” och godkänt information är extra viktigt, avvikelser görs med livet i vågskålen..

Nu har min Internetexpert tillika bloggsponsor fixat felen, med betalning en semla och en kopp kaffe. Jag kan åter vara informerad. Jag har alltid varit nyhetsslukare sedan jag lärde mig att läsa vid fyra år. Det första ordet jag kunde stava till var Morgontidningen (Aamulehti). Någon dagstidning finns dock inte i huset sedan 12 år.

Som pensionär väljer man sina pengahål.

Jag har inte besökt Biblioteket heller på flera år. Det berodde inte på covid utan att Biblioteket var en värmestuga och hade försäljning av ”vita varor” bakom hyllorna. Det var stökigt. Men nu har det gänget hittat någon annan plats eller försvunnit bakom lås så jag och flera andra har åter börjat låna böcker och läsa tidningar.

Åter till Internet. Tack! BBC eller Reuters först? Och sedan de få bloggar jag följer.

Bild nyhetskiosk och diversehandel i Tanzania.

4 svar på ”Mellan information och propaganda är en hårfin skillnad.

  1. Under radarn!
    Vi är ingenstans, i stort sett.
    Om folk sätter på Tv eller radio ber jag, givetvis vänligt, att få gå.
    Men folk vet ju min inställning.
    Blir sällan ordväxling.
    Ja, det finns ju internet.
    Ljuvligt.
    Kom just på att det rör sig inom mitt fordomtida område ( ett av dem…)
    Sharrow propellern!
    Fantastiskt.
    En sak ytterligare jag ej behöver till roddbåten, kajaken eller segelbåten.
    Bibliotek i Finland har inga problem!
    Så vitt jag observerat.
    God natt

  2. Jag lyssnar på nyheter och vetenskapsprogram på P1,riktigt bra faktiskt. Och dom grillar vänstern lika hårt som högern.

  3. ”Varför låter det också som om allt är nästan bra i Sverige om bara en Regering från vänster kommer tillbaka.”

    I ”Annorlunda Historia” (Edwardsson, 2009) beskrivs svensk historieindoktrinering (s17):
    ”Före maktskiftet 1932 framställs […] Sverige och svenskarnas verklighet nästan undantagslöst i grått.
    […]
    Om vem svenskarna har att tacka för att det sedan blev bättre råder det ingen tvivel.”
    Edwardsson visar exempel på text ur en historiebok, och hur den närmast är kalkerad efter SAPs hemsida.

    Jag tycker om dina förslag till förändring av ”public service” eller vad det heter just idag. Tyvärr har vi åtta partier som nog vill ha kvar nuvarande version – så länge de får styra den!

    • Som en S ordförande i en kommun sa: ”Vi äger ju Sverige”. Han menade dock inte andra svenskar än de med rätt partibok.

Kommentarer är stängda.