Städa garderoben nu! Vart tar dina avlagda kläder vägen?

Utvalda

Har du gamla kläder och underkläder du inte använder längre. Är de i sådant skick att ingen vill ha de, speciellt inte dina gamla strumpor, trosor och kalsonger. Städa upp nu och lägg de i hushållssopor. Då bränns de och blir värme. Något kanske är i fint skick, bara fel storlek för dig nu. Då kan du lämna de i second hand. Undvik klädinsamlingar där kläder åker Världen runt. Fast, hur kan du veta vad som händer med kläderna? Du trodde dig göra en bra sak.

Från 1 januari 2025 måste vi sortera alla gamla kläder och textilier samt lämna de till särskilda behållare för återvinning. Kommunen har ansvaret att organisera återvinning.

Vad händer med de kläderna? Det har inte varit så lyckat med återvinning.  Vi har en anläggning, Malmö tror jag. Men resten? Vissa länder vadar i våra gamla kläder. Kläderna som skulle återvinnas har blivit en miljöfara, skräphög och tröstlösa försök att sälja något av de kläder som lastas i balar till vissa länder. Någon modeskapare försökte göra ny mode men klädhögarna är alldeles för stora. Så återvinning?

Är det moraliskt ok att vi belamrar vissa länder med våra sopor?

Är det inte bättre att de kläderna ingen vill ha blir värme tills vi själv kan tar hand om återvinning av våra avlagda kläder? Bäst är förstås att inte köpa mer än man verkligen använder. Kanske kan tonåringar också byta med varandra. Som nytt!

Vissa gamla textilier är rent av farliga. Om du rensar din gamla mormors lägenhet efter död får du kolla vad hennes yllefiltar mm innehåller.

Om du väljer att göra dig av med gamla yllefiltar, yllegarn eller andra produkter av ylle ska du följa vad som gäller i din kommun. Det kan innebära att du ska lämna dem som farligt avfall eller till brännbart avfall. Det viktigaste är att man inte lämnar gamla textilier som kan vara behandlade till insamlingen av textilavfall. De här textilierna vill vi ha bort från kretsloppet för textil.

Jag har nog några plagg som aldrig kommer till användning mer och ingen vill ha de.  Och jag undrar, vill textilinsamling ha gamla underkläder? Tvivlar på det. Bytte ut allt nyligen och de blev värme i stället att kanske hamna i något land där barnen vadar i våra avlagda kläder i hopp att hitta något att sälja.

Så, städa upp nu.

Närmaste secondhand stängde våras. Det var inte lönt, trots att det var kö dit på lördagar. Alla vill bli av med sina saker men få vill köpa de dödas garderob. Och – om ingen skulle köpa nytt blir det ingen sekond hand till sist. Nutida mode håller sällan så länge.

PS. Modellen i bilden har en sommarklänning från -50 talet.

Du som vill studera mer vad hände med kläder mm du stoppade i återvinningsboxen:

https://www.humanasverige.se/_files/ugd/6c160f_54b354710cb544c4ab719798b0975ddf.pdf

Läs vidare om våra kläders resor runt jorden.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8PAyb/har-dumpas-h-m-kladerna-du-atervinner

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bgW3ld/har-ar-snabbmodets-ground-zero

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/textilavfall/

https://dagenslogistik.se/fattiga-lander-vadar-i-var-kladavfall/

https://www.occrp.org/en/investigation/how-europes-secondhand-clothes-are-trashing-romania

https://www.svd.se/a/15eqGe/h-m-lindex-och-kappahl-har-kladatervinning-nyttan-ifragasatts

Och lite info om insamling efter nyår:

https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/krav-pa-separat-insamling-av-textilavfall/

https://www.kemi.se/rad-till-privatpersoner/kemikalier-i-material/textil—rad-till-privatpersoner

Tidigare om kläder:

Det moraliska förfallet i dagens Sverige.

Utvalda

Idag skriver en journalist, Julia Caesar, om de senaste händelserna i Äldreomsorgen. Där de gamla förväntas sköta integrationen, även med sina kroppar. Där chefer och politiker inte bryr sig. De gamla är ju bara kostsamma, icke produktiva, närapå icke personer.

Jag hade inte tänkt att skriva mer om min ”demensresa” men idag när jag läste Julia Caesars tidsdokument blev det väldigt klart att ingenting har hänt inom äldreomsorgen, kanske har det bara blivit sämre. En text som varje politiker och äldreomsorgsansvarig borde läsa. Du som har din anhörig i något boende bör nog ta en titt på hur denne mår. Ta tid på dig och försök ta reda på hur  livet i ett boende ser ut.

Det kanske är alldeles fint. Din anhörig är på ett bra ställe. De finns. Det kan vara en ren skräckupplevelse. Skrik ut då. Tig inte. När jag klagade på ett demensboende  där min sambo vistades som avlastning sa de att jag var kverulant. Lite psykiskt instabil. Min sambo var så smutsig när jag hämtade honom från avlastningsboende efter tio dagar att kläderna satt fast. Han stank. Han fick helt enkelt läggas i blöt. Jag fotograferade honom och lämnade skriftligt klagomål men ingen i Kommunen brydde sig.  Jag lämnade inte honom i ett boende  under nästa tolv månader.

Tar du hand om en anhörig sitter du i en rävsax. Du kan förlora ditt liv.

År 2011 insjuknade min sambo i någon infektion som ingen fick bukt med. Han blev också dement. Jag tog hand om honom i nära sju år och vi hade avlösning (tack för er!) samt några gånger i året  vistades han i  ett tillfälligt boende. Han dog 2018 .

Vissa boenden skulle ingen av oss än i sina sinnens fulla bruk vistas en enda dag. men för dementa tycker Kommunen att det duger bra.

Samhällets moral mäts på flera sätt men hur vi behandlar barn och gamla är en bra måttsats. Med barn avser jag de minsta, under treårs åldern och med gamla främst de med någon typ av kommunal omsorg. Den omsorgen kan skötas av privata krafter men Kommunen är ansvarig och betalar.

Livets början och livets slut mäter vår moral på ett enkelt sätt.

Idag skriver Julia Caesar om äldreomsorgen som inte är omsorg utan ren kriminalitet

I dagens Sverige är gamla människor generellt lågt värderade. I takt med nedvärderingen och det samtidiga vurmandet för massinvandring och mångkultur har äldreomsorgen inklusive hemtjänsten blivit en arena för grov kriminalitet. Samhällets allra svagaste och mest försvarslösa utsätts för grova våldsbrott och egendomsbrott. Skandalerna duggar tätt.”

På olika håll i landet gör kommunpolitiker och ansvariga tjänstemän vad de kan för att tysta ner brotten mot de gamla i äldreomsorgen. Att strävan efter att ”integrera” invandrare innebär utsatthet och otrygghet för vårdtagarna är ingenting som de vill få upp i ljuset.

Förvånansvärt ofta rör det sig om kvinnliga politiker och tjänstemän som kallar sig feminister och säger sig drivas av solidaritet med andra kvinnor.” Julia Caesar, länk nederst. Läs det!

Hur ser moralen ut i Samhället?

Omsorgen om de födande kvinnorna är inte bra. Barn kan du föda i bilen på väg till förlossningen flera hundra kilometer bort. Sitt i en bil med värkarbete i gång och åk 40 mil på vintervägar. Varför ska de på glesbygden föda barn! Se på kartan om du inte tror. Sedan skall kvinnan tillbaka till jobbet så fort som möjligt. Barn är ett hinder, arbete  är viktigast. Fadern förhoppningsvis kan ta hand om babyn men nu mera kan  andra anhöriga passa barnet och få föräldrapenning. Symbios? Vad sjutton var det, inte finns något sådant behov i nutida barn! Sedan tar daghem över från ett år eller lite senare.

Över 40 procent av personalen i förskolan är varken utbildade förskollärare eller barnskötare. Det visar siffror från Skolverket. En del av dessa är mödrar eller kanske fäder så de vet en del om barn men när man ska  ta hand om andras barn under deras vakna tid krävs det lite mer. Kanske har någon av personalen barn i ett annat daghem.

Barngrupperna är ofta för stora. Tänk dig en avdelning 12+ barn som inte än går på toa själv och behöver hjälp att äta. De som inte talar tillräckligt för att uttrycka sina känslor. Vilken pedagogik hinner man då för att alla får individuell omsorg?

Av de manliga vårdarna har en del varit kriminella pedofiler, inga kontroller från Kommunens sida. Sparkad på ett ställe, anställd i en annan. Åter sägs att ensamarbete inte ska förekomma. Har vi hört det förr? Jag hade några patienter som våldtagits av pedofiler. Det går inte över, men går att existera med. Jag undrar vilken stöd och ersättning får dessa barn från Kommunen. Det borde vara i miljonklassen.

De senaste ropen från äldreomsorgen vill inte ens äldreomsorgens chefer själv bry sig om. Mord, våldtäkter, olämplig personal och bra personal som då jobbar till gränsen av utmattning. Utbildning saknas. Svenska språket saknas. Det är ingenting nytt. Om förfallet i äldreomsorgen läs Julia Caesar och då menar jag som förfall av de ansvariga också.

Den som kunde minst svenska av våra avlösare sa ”hej”. Den som kunde minst på ett boende sa ingenting begripligt och hon var ensam med en avdelning på 12 dementa när jag hämtade min sambo en söndag. Och detta var ca 10 år sedan då det också diskuterades om språkkrav och utbildning för äldreomsorg, men inget hände. (Nej, det är inte språkkrav nu heller här.) Behovet av utbildning och språk i äldreomsorgen dyker upp regelbundet. Några kommuner har faktiskt börjat med språkkrav. Men de sparkar nog inte de som inte kan svenska. De gamla ofta dementa vårdtagarna sköter integrationen med främmande kulturer de inte har en aning om..

Det finns ett förakt mot vårdbehövande gamla. De bara kostar pengar. Trots åratals nödrop har ingenting hänt.

Som många andra är min skräck att hamna i något boende. Jag vill nog hellre dö, oavsett hur.

Idag skriver en riktig journalist Julia Caesar om de senaste händelserna i äldreomsorgen. De fallen inte ens ansvariga bryr sig innan pressen har det på förstasidan. Hur skulle du reagera om din gamla mormor blev våldtagen av en vårdare? Trots att hon har larmat innan om sexuellt trakasserier? Och den kriminelle bara släpps. De ansvariga bryr sig inte, de ser ner på dem de borde ha gett bra omsorg till. De gamla har slutat vara medmänniskor och är bara en siffra.

Läs det! Ett av de viktigaste tidsdokument  i dagens samhälle.

https://www.unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/cheferna-inom-uppsalas-hemtjanst-maste-avga/jp407okj

Bilderna från Linda. Nej, det är inga vackra solnedgångar i äldreomsorgen och små barn tas hand om lite av vem som helst.

PS. Idag 3/12 presenterades utredning om språkkrav i Äldreomsorgen.

Vi kan inte ha ett krav som rycker undan mattan helt och hållet för kommunerna, säger äldreminister Anna Tenje (M).

Äldreomsorgen har redan i⁠ dag stora problem med bemanningen, och att utesluta en stor del av den potentiella personalen på grund av språket skulle göra krisen än mer akut.

Man kommer att kunna anställa personer som inte har nivån, säger utredaren Peter Danielsson.

Regeringens utredare  Peter Danielsson föreslår att det ska införas ett språkkrav i Socialtjänstlagen som innebär att arbetsgivaren ”ska arbeta för” att personalen ska kunna god svenska. Språkkunskaperna kommer däremot inte att vara ett krav för att anställas.

I stället ska arbetsgivarna lägga upp en plan för hur en redan anställd eller nyrekryterad person som inte når nivån ska utveckla sitt språk och klara kraven.Kravet som föreslås är nivå B2 på den gemensamma europeiska referensramen för språk. Det ligger mittemellan nybörjarnivå och avancerad nivå.

Enligt utredaren finns språkproblem i de flesta verksamheter. Mellan 15 och 90 procent bedöms ha bristande svenska när utredningen frågat runt på olika arbetsplatser.

Så det bidde en tumme. I vilka andra yrken kan vi slopa begriplig svenska? I Riksdagen kanske?

Lagändringen föreslås träda i kraft 2026 och Kommunerna skall ha pengar för lyftet.

Det lilla i det stora, om magi på en vandring.

Utvalda

Den lilla rödhaken sjöng. Den fortsatte att sjunga fast jag satt mig nära. Folk passerade utan att ens vända på huvudet. Rödhaken fortsatte att sjunga.
Kanske var den glad över att vara tillbaka i hemskogen efter sommarens vistelse annanstans.

Jag fixade lunch. Så småningom tröttnade Rödhaken på att sjunga och flög vidare in till skogen. En bit av skogen var nedhuggen. En annan nyplanterad. Undrade fågeln över vad hade hänt i hans skog medan han sjöng borta i sin sommarskog. Kanske någonstans i Sverige.

Varför gick de andra vandrare bara förbi? Var fågelsång inget att bry sig? Var de inte därför de vandrade: för att se och uppleva naturen? Det kanske inte är så utan folk vandrar för motion och att lägga en ny sträcka på Facebook eller vilken av plattformar de nu använder. Detta jag gick  West Highland Way, blir mindre en naturupplevelse än skryt till bekanta genom Internet. Jag har gjort…

Det är som om ingenting hade skett om vi inte publicerar det på Facebook, Instagram eller på våra bloggar. Syns jag på Internet då har det hänt. Och i det skrytet ryms ingen liten Rödhake med sin konsert i skogen.

Jag är inte oskyldig utan har satt ut mina längre vandringar. Nu mera är det som en minneskatalog, fast i början var det avsedd som tips.  Då fanns det inte så många vandringssidor men nu kan alla finna just den vandringen i Världens ände som de är lockade att gå.

Men glöm inte det lilla i det stora. Det är det man minns, inte alla mil under ens fötter.

Plats: West Highland Way, skog före Crianlarish, Skottland.

Har klimatintresset krympt?

Utvalda

Vinterklimatet kom till Stockholmstrakten ungefär som vanligt omkring 20 november.  Visst kan snön försvinna igen. Men när jag ser på mina gamla bilder finns ofta första snön som stannade på marken ett tag fotograferad på andra halvan november, omkring 20/11.

Klimatmötet i är har fått väldigt lite spaltmeter och intresse. Många ledare, statsministrar och  kändisar lät bli att åka  till Azerbajdzjan. Märkligt, ett nytt land att besöka och frottera sig med andra viktiga.

FN:s klimatmöte COP29 var kanske på fel tid och drunknade i svallvågorna av Trump valet? Eller börjar några inse att klimatet lever sitt eget liv hur mycket pengar vi än öser in?

Resultatet av mötet sägs vara närapå dödsdom till de fattigare länderna och planeten. För lite pengar kommer helt enkelt flyttas från de rika till de fattiga.

Jag är alltid misstänksam när pengar skickas runt i Världen till olika ändamål. Minns ni ”coronafonden”?

EU:s coronafond, eller Next generation EU som den kommit att kallas, innebar att i storleksordningen 750+ miljarder euro ska delas ut över Europas länder under sju år. EU lånar pengarna, vilket skuldsätter medlemsländerna fram till 2058. Räkna ut hur länge dina barn eller barnbarn är skyldiga att betala detta fiasko.

Stor del av de pengarna gick nämligen snabbt till skurkarnas fickor och på armen i form av Rolex eller nytt hus, vad sägs om att åka runt med Lamborghini. (Länk nedan)

Många länder har fått bistånd i hela min livstid men behovet tar aldrig slut. Nog är det något fel i systemet. Eller dess utförare. Sedan kan ju finnas områden där förutsättningarna är så dåliga att de behöver viss hjälp alltid eller något radikalt som  att flytta. Nu tänkte jag inte på uselt styrda länder utan områden där förutsättningar för att bli självförsörjande är svåra.

Jag skulle vilja ha ett helt annat system med så kallad bistånd. Delas det ut andras skattepengar får länderna först sätta i gång med egen maskin. Pengarna i efterskott lite i taget. Inga stora miljonsummor i händerna på korrupta politiker och skurkar. Händer det ingenting kommer det inga pengar. Viss hjälp kan behövas direkt efter katastrofer, men detta att ösa pengar till diverse fonder och statskassor är ingen bra idé. De pengarna ropar direkt till skurkarna; ta mig!

Och, skuldsättning inom EU bör förbjudas. Finns inte pengarna lånar man inte från kommande generationer.

Vi borde anstränga oss att avsluta alla krig i första hand. Allt klimatsnack är värdelöst så länge bomberna briserar, missiler spränger, livsmiljö raseras, bränder härjar. Ja, människor dör också, det om något borde orsaka skyndsamt avslut på alla krig. Otrolig resursslöseri. Läs gärna om krigets påverkan, speciellt du som hör till klimatkyrkan:

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/krigets-utslapp-som-90-miljoner-bilar-om-aret/

Politikerna borde ägna sig åt det som de kan förändra. Det är miljön omkring oss vi kan påverka. Försök inte att styra över solen och faktorer ingen ens vet tillräckligt om.

Intressant om de verkliga  klimatförändringarna angående värme och kyla under planetens livstid finns på:

https://www.science.org/doi/10.1126/science.adk3705

Se på diagrammet där och andas ut. Var rädd om din närmiljö, den kan du påverka genast. Ställ gärna bilen oftare. Lär barnen att livet består inte av shopping. Var varsam med resurserna men plåga dig inte.

PS 24/11. Klimatmötet har nått avtal om pengar och många är arga. Så lite! Avtalet innebär att rika länder ska betala 300 miljarder dollar årligen till klimatinsatser i fattigare nationer. Utvecklingsländerna  ville ha 1⁠ 300 miljarder dollar/år.EU kommer att stå står för en stor del av satsningarna som vanligt. Saudiarabien, Kina, Indien vill inte betala och många andra länder gör det inte heller. Biden är glad, han har noll omdöme, men Trump vill troligen ha pengarna till annat än klimat. USA s statsskuld har så många nollor att det inte går uttala längre.

Du som är intresserad av klimatmötet kan läsa vidare på: https://cop29.az/en/home