NextGenerationEU – med pengar till skurkar

Det här är NextGenerationEU. Det är mer än en återhämtningsplan. Det är en unik chans att se till att vi kan gå stärkta ur krisen, ställa om vår ekonomi och skapa möjligheter och jobb för det EU som vi vill leva i. Vi har allt på plats för att förverkliga detta.
Vi har visionen, vi har planen och vi har enats om att investera 806,9 miljarder euro* tillsammans.
Nu är det dags att börja jobba för att göra EU grönare, mer digitalt och mer motståndskraftigt.

Så presenteras fonden av EU. Verkligheten har precis fått en annan bild.

EU:s coronafond, eller Next generation EU som den kommit att kallas, innebar att i storleksordningen 750+ miljarder euro ska delas ut över Europas länder under sju år. EU lånar pengarna, vilket skuldsätter medlemsländerna fram till 2058.

Pengarna ska inte gå till länder som drabbats hårdast av coronapandemin, utan ska användas till att ”återstarta” Europa.

Nog startade skurkarna genast.

Den gigantiska Coronafond som EU instiftade, och som Sverige finansierar med 150 miljarder kronor, går till korruption. Under polisrazzior i Italien, Österrike, Slovakien och Rumänien har ett 20-tal misstänkta gripits för bedrägerier mot EU:s återhämtningsfond.  Pengarna har gått till lägenheter, villor, lyxbilar, juveler och cryptovaluta. Politico skriver att man bland annat tagit en Lamborghini och Rolexklockor. Tillgångar över 600 miljoner euro har kommit så på villovägar till skurkarnas fickor.

Kanske hittar man mer?

Vem kunde tro på det!

Så fort politiker, fonder, hjälpverksamhet får pengar i handen finns skurkarna där. Minns ni Afghanistan? Presidenten stack med pengarna. Nu EU. Men det är väldigt tyst om stölder när det gäller skattepengar som folk arbetar ihop. Knappt en notis i tidningar.

Jag vill ha våra pengar tillbaka från denna fond. Vi hittar säkert något att göra med dem som betala tillbaka vår del av lånet. Ser gärna de politiker som skrev under uthängda i slaskpressen. Vissa tidningar är ju duktiga i det.  Och, pengarna var ju lån från våra barn och barnbarn. Så egentligen finns inte pengarna, de är lån som tickar.

Våra barn skuldsattes för Rolexklockor, smycken, bilar med mera.

Skäms politiker? Snart kommer EU valet där politiker önskar fortsatt mandat. Jag har tappat tron till EU länge sedan. Mina och dina barnbarn tvingas betala deras utsvävningar. 2058, då denna skuld inbillas vara betald, är mitt äldsta barnbarn 56 år och har då betalat till EU skulden en stor del av sitt vuxna liv. Idag kan man med skäl att fråga: vad får vi för pengarna och till vilken nytta.

https://www.politico.eu/article/police-fraud-financial-unit-arrests-23-suspects-600-million-fraud-eu-covid-recovery-fund/

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/recovery-plan-europe_sv

https://edition.cnn.com/2024/04/04/europe/eu-police-covid-fraud-italy-rolex-lamborghini-intl/index.html

https://samtiden.nu/2024/04/svenska-skattepengar-till-eu-fond-gick-till-lyxbilar-villor-och-juveler/

2 svar på ”NextGenerationEU – med pengar till skurkar

  1. Detta är en småsak jämfört att EU nu skall satsa på krigsindustrin.
    När USA drar sig ur Ukrainakriget, vilket de alltid gör i alla krig som de startar, kommer Natos insats i Ukraina bara att bestå av EU och Norge. Det blir dyrt och lika meningslöst som den gröna omställningen.

    • Meningslöst var ordet. Och, 150 miljarder plus ränta, vad får man för det, bara några Rolex, bilar och smycken, inget viktigt.

Kommentarer är stängda.