Twelve Monkeys – en film i tiden.

Utvalda

Dagens ämne är en gammal film jag äntligen har sett om.

Tidsresor är populärt i filmer. Tänk om man kunde förflytta sig bakåt leva om och inte göra de misstag man gjorde igen. Eller se hur det blev för våra barn i framtiden. De tolv apornas armé (Twelve Monkeys) från 1995 är mörk film och mycket rätt i tiden. I Filmen har en större del av Jordens befolkning utrotats av ett virus, en tillverkad? De överlevande är boende under jorden. Vetenskapsmän försöker skicka ut någon dömd person bakåt i tiden per tidsresa för att hitta virusets ursprung och så kunna hitta motmedel.

Men det blir inte så enkelt med tidsresor. Allt handlar om timing.

Det är en film man ser flera gånger. Det känns som om man har missat något och måste se det igen. Detaljerna, osannolika storyn, fantastiska rollprestationer av Bruce Willis, Brad Pitt och Madeleine Stowe, alla som har den minsta roll, är värt att se igen. Och, hur rätt i tiden filmen är idag.

Det är en story i tiden, fast det var inspelad 1995. 

Vi har haft vår egen bunker. Vetenskap och politiker i kombination försökte både skrämma oss och låsa in oss tack vare Covid. Precis som om de kunde stänga in ett luftburet virus!  Vaccin som inte höll oss friska, döda som faktiskt inte var så alarmerande att det var skäligt att låsa Samhället till den grad att ekonomin, skolan, sjukvården lutade mot kollaps.  Om viruset var manmade får vi nog aldrig veta.

Covidhysterin har dött av även om alarmerande rop hörs av stora mängder sjuka igen. Sedan kom Mbox  men det har bara fått vissa grupper att kräva vaccin och hysterin hos politiker har uteblivit, så länge. Nya virus kommer, var så säker.

Så, har du inte sett Tolv Apor än blir det en filmstund i tiden och du kommer att se det igen. Kanske skulle jag säga att jag är Bruce Willis fan. Han fick aldrig en Oscar, kanske Världens räddare och goda män inte får Oscar så lätt, oavsett prestationen i just denna film..

https://www.imdb.com/title/tt0114746/

Om kvinnor, män och valfrihet – eller inte.

Utvalda

Jag tänkte på hur Samhällen behandlar kvinnor. Det är en lång sträcka mellan de mest jämställda och de mest förtryckta. Längst ut på ena ändan låtsas män vara kvinnor och i den andra ändan skall kvinnor varken synas eller höras.

I de flesta västländerna är kvinnor ungefär jämlika med män, om så ibland på papper. Det finns många skavanker och vill man gnälla är ingenting jämlikt. Idag kan även vita män känna sig diskriminerade och undanskuffade – av kvinnor. Dock är båda könen ganska fria att besluta över sina liv.

Vi i Sverige har valt att jämlikhet mellan män och kvinnor manifesteras bäst under barnets första år i jämlikt uttag av mödraledighet, nej föräldraledighet var det. Vi är nog några av de i den ena ändan av jämlikhet, i den andra finns Afghanistan.

Nya regler för de afghanska kvinnorna inskränker livet ytterligare.  Nu regleras även talet. Kvinnor skall sänka sina röster, inte bara i princip utan i praktik.

Den som inte hörs, finns inte.

I Väst finns ibland problem om kön, vem är man, vem är kvinna. Talibaner är praktiska. De vet exakt vad en kvinna är. En kvinna är den halvan av människor som män har makten över. De kallar det omsorg om kvinnor, De kallar det anständighet och skydd. Och, det tragiska är att Afghanistan  var det landet som mest ville bli styrt enligt sharia (tolkning är dock  av talibaner) innan USA och Väst lämnade landet, kastades ut snarare.

Demokrati kommer inte ur gevärspipan. En dyr läxa.

Talibaner låtsas inte att en kvinna har ett personligt liv. De förpassar dem hem och för mannens bruk. De är nu förbjudna att även prata så någon obehörig hör. Rörelsefrihet är begränsad. Skönhetssalongerna är stängda. Parker har kvinnotider. Och kläderna ute ser alla lika ut. Inga bara kvinnoansikten får synas. Än stenar de kvinnor för äktenskapsbrott. Klaga inte om du blir slagen av din make, då hamnar du, inte han, i fängelse. Skola efter 12 år finns inte för flickor.

Det sista får mer konsekvenser för kvinnor och för landet om några år. Inga utbildade lärare, barnmorskor, läkare för kvinnor. Inte i andra yrken heller. Och så klart inte i styrande ställning. Det kommer att sluta i nationell katastrof, för dessa män kan knappt komma över nivån medeltiden. De verkar sakna intelligens  helt enkelt. Att trycka ner kvinnorna får konsekvenser de inte ens kan räkna ut.

Tre år sedan i Afghanistan kunde kvinnor välja att tävla om  presidentposten. Nu kan de inte ta ett beslut att gå och handla mat.

Foton av levande varelser är också förbjudna. Antar att lik efter hungriga människor går bra. Alla män ska ha skägg. Musik är en död konst.

I väst påstår vi att kvinnor är lika värda och fria att göra vad de vill. Det stämmer ganska väl. Men så fort en man – som låtsas vara kvinna – klagar trängs kvinnor ut. De kan inte vinna idrottstävlingar för kvinnor om män som säger sig vara kvinnor deltar. De kan inte ens vara på en Internetplattform  utan att männen tränger sig på. I Australien har en plattform för enbart kvinnor bötfällts som diskriminerande.

En  australiensk domare beslutade att en man som har valt att bli en kvinna  är diskriminerad eftersom denne  utestängs från  en enbart  för kvinnor plattform ( a female-only social networking platform) Syftet med den siten var att kvinnor kunde diskutera om vad som helst utan mäns påverkan.

Hen stämde plattformen ”Giggle for Girls” för diskriminering och vann. Skadestånd var10 000 Australian dollar och sina omkostnader. ($6,700 U.S.)

Professor Paula Gerber of Monash University’s Faculty of Law sa att domen var en stor vinst I Australien” ”This case sends a clear message to all Australians that it is unlawful to treat transgender women differently from cisgender women. It is not lawful to make decisions about whether a person is a woman based on how feminine they appear.”

Stor vinst för landet? Känns inte det överdrivet som vinst?

Appen hade någon typ av kontroll så män inte trängde sig in. Kontrollen bedömde att hen var en man, som han var eller hur det nu är. Det är komplicerat. Hur omfattande könskorrigering hade personen genomgått vet jag inte. Men, kromosomerna och hjärnan går inte att byta ut. Knappt det du är fostrad till.          

(Tänk på de två OS  boxare som fostrats lik flickor men vilka i slutändan var män men blir för alltid på papperet kvinnor eftersom någon så bestämde troligen  vid deras födelse.)

Kvinnor måste kanske acceptera att genus ”kvinna” är tillgänglig för den som vill?  Ett slags realisation. För, hur än man opererar bildas det inga ägg och inga nya kromosomer. Livmoder är också svårt att operera in.  Kanske kan vi snart göra oss till helt nya människor enligt önskan. En beställning till sjukvården och vips, vi är perfekta enligt önskan.

Är  den utvecklingen som är önskad och skattepengar ska gå till?

Även om det är ett väldigt litet steg när män som anser sig vara kvinnor, tävlar som kvinnor, deltar i samtal i en kvinnoapp eller kräver andra förmåner som att bli speciellt behandlade, kallade och värdesatta och få del av sjukvårdens resurser, är det en markering av och med Regeringar. Du har rätt. Kön är valfritt. Folket, uppför er! Även i Sverige nästa år kan du byta den kön som står på Skatteverkets  folkbokföring till det andra könet. Det är ett litet steg men det öppnar en låda med möjligheter. Än så länge erbjuds bara två varianter, men det kommer fler var så säker. Att vara en kvinna är inte förmågan att bli gravid, ha ägg och livmoder (i de flesta fall), det är viljan, önskan, känslan att känna sig som kvinna och om viljan finns ha kvar även de manliga attributen så man kan vara både och.

Det är svårt att definiera en kvinna. Kan vi säga som Ketanji Brown Jackson: I`m not a biologist. I förhörd för HD i USA när hon får frågan att definiera kvinna. Kön är valfritt. Det är vad man tycker och vill. Det har gett obehagliga konsekvenser i USA, kanske annanstans med, när föräldrar vilka inte gett välsignelse för könsbyte, i ord eller i handling, för sina minderåriga barn har mist dem till vänligare familjer.

Problem med att inte vara diskriminerande har sina lustiga sidor. Att byta ut naturliga ord som ”mor ” i  förlossningsjournal till ”födande person”, britterna ligger före. Och byter någon vuxen man sig  till  en kvinna och hamnar i media hurras de. Bara att en kändis går offentligt i en klänning väcker en storm av beundran.

Så fantastiskt att de vågar vara sig själv!

Spelar det någon roll vilken kön eller genusuppfattning vi har? Ja, jag är säker på det men du kan ju fråga dina närmaste. Det kan dock bli en överraskande diskussion om du har tonåringar hemma. Slipa dina argument innan.

Kanske har  jag helt fel om värdet av två kön, kvinnor och män. Det finns så många kön vi vill. Men, så opraktiskt! I Afghanistan vore könsbyte en lösning enligt svensk modell.  Kvinnor bara anmäler att de är män och så får vi ett land med ett kön. Inget förtryck mot det som inte längre finns. (Ursäkta den spydiga tonen.)

Men i Sverige kan du snart byta kön på folkbokföringen. Framsteg kallas det. Vi får se hur det lyckas och misslyckas nästa år. Ett visst parti vill att rätten att byta kön ska in i grundlagen också. MP är alltid ute med tokigheter.

Skita inte ner Grundlagen med allehanda tyckande!

PS om könsbyte: . https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2001/23218.pdf

PS2. Det finns en psykiatrisk del i könsproblematik men jag säger: jag är inte psykiatriker så det får vara.

Hurrarop och hat mot USA:s presidentval.

Utvalda

En skämtteckning säger oftast mer och mer träffande än tusen ord. Fox News är det bästa aktuella jag har hittat. Men, de är trumpianer så kanske de inte roar alla.

https://www.foxnews.com/politics/politics-cartoons-slideshow

Det är snart presidentval i USA. Trump har kvalat sig in som representant för Republikaner i tävlan med andra. Demokraterna har ställt in, andra än Harris fick inte tävla om posten efter Biden knuffades ut.. Det tog tid innan Biden försvann från sin ensamma valkampanj. En ganska nedrig historia. Jag undrar vem är president nu – egentligen. Den nye installeras först nästa år.

Den svenska pressen har traditionsenligt  utmålat Världens undergång med Trump. Jag är säker på att de har dammat av begravningskläderna i SVT för säkerhets skull. Minns ni de svartklädda nyhetsuppläsarna 2016? Men nu andas pressen lite ut när Kamala Harris stormar fram. En kvinna! Med lite mörkare hy! Kan det finnas bättre mot en gammal vit man!

Vi i Europa har lutat oss mot USA i många gånger. Med Trump kan det bli annorlunda för han är  ovillig att gynna krig. Han vill gynna USA, även om det kan vara komplicerat. Harris är så länge bara en fråga: vad och hur i Världspolitiken. Vissa spår finns hemma och Gränsen kommer nog att spöka. Att jämställa kvinnor och män i toaletten gick inte heller bra. (Var jag spydig? Absolut inte, nedröstad Title IX)

Kanske kan countrymusik vara passande idag av Toby Keith Covel. Skriven 2001 efter hans fars död och september 11.

Blev det för mycket USA glorifiering? Men, det är ju det vi ständigt ropar från USA, gör något, fräls oss, ge oss vapen, bli ledare i Världen! Det har sakta blivit annat, mera oklart ur ledarsynpunkt. Vi vet inte riktigt vart och mot vem vi ska luta oss åt nu. EU? Skämtar du!

Bilden överst en av de mest magiska platser jag har haft lyckan att passera i USA. Pacific Crest Trail, min dag 125, 2020 mile utsikt mot Mount Jefferson

De kriminella bebisarna och ettagluttarna.

Utvalda

Kriminaliteten kryper ner i åldrarna. Olika förslag att motverka utvecklingen kommer regelbundet och ha gjort så i flera år.  Ingenting har hjälpt hittills, tvärtom. Unga kriminella har blivit till och med en exportframgång. De märks i hela Norden, kanske i hela Europa. Den svenska utvecklingen är alarmerande och rent av pinsam.

De senaste förslagen jag råkat hitta i pressen:

Socialdemokraterna vill informera bort gängkriminaliteten med en broschyr.  Ungefär som info till dig som är gift med barn. Läs mer på: https://www.fristad.eu/2024/08/att-knacka-gangen-med-en-broschyr/

Vi som är gamla nog minns andra misslyckade konstiga informationssatsningar, den mot hasch, kommer någon ihåg det? Eller brödskivor, Båda från Socialstyrelsen. Sedan hade vi armbanden. Men nu till nya grepp:

Enligt Rafi Farouq, från Safe Space, Flamman Socialt förebyggande centrum, bör arbetet mot gängen flyttas in på grundskolan. 

Skolorna bör ha program mot gängkultur från 7–8 års ålder, alltså redan i lågstadiet. Arbetet ska helst börja redan på BVC, med hembesök och stöd till föräldrar och koll på normbrytande beteenden, säger han.

Lotta Edholm (L) – Vi arbetar nu för ny lagstiftning, som ska slå fast att alla förskolor och skolor ska ha ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och få förutsättningar för det. En annan viktig del är att vi nu river sekretessen så det blir enklare att dela uppgifter mellan skola, polis och socialtjänst.

Det är så mycket skolan och även daghem ska täcka! Jag är säker på att det är en välmening i ovan beskrivna förslagen på grund av ren desperation över läget där minderåriga barn jobbar som mördare. Jag tvivlar dock på att det räcker, fungerar och  blir lösningen.

Vilken obehaglig Värld vi lever i. Alla barn, även bebisar, räknas som potentiellt kriminella.

Dagis skall arbeta brottsförebyggande. Där går barn mellan 1 och 5 år. Skall  personalen spana efter eventuella kriminella försök, som att knuffa på varandra? BVC som angivare om spädbarns normbrytande beteende? Jag har gjort flera hembesök med BVC sköterskor hos mina patienter när jag än arbetade. Samtalen handlade om hur barnet åt. Hur mamman mådde. Ont i brösten och underliv? Hade  mamman fått sova något. Mammans och pappans frågor, ensamma eller ihop. Information om utbudet på BVC.  Nej, det var ingenting om brottsförebyggande men matning  av babyn var ofta en stor fråga. De extra oroliga mammorna fick flera besök, då.

Det föll  mig aldrig i att prata om kommande kriminalitet hos barnet. Däremot hade jag koll om droger hos föräldrarna. Mina familjer var ju missbrukare – före detta förhoppningsvis. Och alla hade varit kriminella i olika grad. Knark och kriminalitet hänger alltid ihop. De ingick i ett stödprojekt för familjer med missbruksproblem.

Räkna inte små barn som potentiellt kriminella. Det är föräldrarna som brister i första hand. Det är föräldrarna som fostrar sina barn eller låter bli. Daghem och skola har sina uppgifter men de lägger inte grunden om tillit till Världen. Jag misstänker att rätt stöd till olika familjer brister samtidigt som det finns mycket stöd och hjälp kring barn och föräldraskap. Men, du måste ta till dig det som erbjuds.

När politiker misslyckas i sitt arbete hittar de olika förslag som någon annan skall göra. Den där förmågan att tänka efter före är nästan obefintlig i svensk politik. Vi är de goda dumma. Vi har satt oss i en situation som har pågått länge men nu börjar det drabba  hela samhället på olika sätt, oskyldiga dör, kriminella styr, kostnader ökar och obehagliga tidningsrubriker utomlands.  Då hittar politiker nya och gamla förslag. Även socialdemokrater erkänner nu visst misslyckande. Titta så vi vänder på alla stenar!

Vi som försökte larma på 80 – talet om narkotikahandel med nya grupperingar och yngre hantlangare var rasister.  Det Internationella gänget tränger sig på nu, sa en polis jag samarbetade med. Inte en politikerjävel lyssnade. Urvalet av droger ökade. Men, knark har ju blivit en succé, det räknas nu mera i BNP.

Så, har du ett bra förslag ring en politiker. Kanske om ett tag när mer har kollapsat kan vi börja ta även föräldrar och släkt i örat, inte bara gnälla på Socialtjänsten och Polisen. Ska vi kanske skylla på dagis som har missat det grundläggande i barnets liv?

Tidigare i ämnet:

PS. I Stockholm upptäcktes en knarkcentral driven av tre kvinnor, 80, 60  år samt ett barnbarn. 80 år gamla kvinnan slapp fängelse på grund av åldern. Så det finns en ålder även uppåt? Domen gav 7 till 4 år för de yngre. Åldersdiskriminering? Kan man driva knarkcenter kan man sitta inne. Kan man mörda, kan man sitta inne med. Innehållet kan dock vara annorlunda för barn, som skola och uppfostran, men låsta dörrar och långt tidsperspektiv. Med korta ryck förändras ingenting.

PS2. Absolut ingen kritik mot Safe Space men BVC var för mycket. Information till barn kan dessutom slå slint.

PS3.Skolan har betydelse åt alla håll. Misslyckad skolgång är en risk. Läs Hanif Bali som skriver om det förbjudna: elevers intelligens:

https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/sverige-maste-bryta-det-sista-stora-tabut-/

PS4 Morgonens 19/8 nyheter Carin Götblad klagar, men hon har ju arbetat med detta i hög ställning i åratals, så…

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polismastare-carin-gotblad-om-okningen-av-barn-som-mordar-mardromslikt

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tredubbling-av-barn-som-misstanks-for-mordplaner