In till det vilda – inte riktigt.

Utvalda

Fyra människor i likadana blåa regnrockar stod på backen vid en STF stuga på Kungsleden och de var arga. Deras tal lät som utdragen klagan med ilska. De var från Ostasien. Vad gjorde de här på Kungsleden, missnöjda i hällregnet?
De var deltagare i Fjällräven Classic, bland cirka 1500 andra.

Jag pratade med en av ledarna. Han räknade upp flera länder varifrån deltagare kom: Kina, Sydkorea, Vietnam, Japan, från hela Europa, även från andra sidan Atlanten. En del åkte runt i alla de andra evenemangen. (Sök själv på Fjällräven Classic). Internetsidor kunde inte fyllas än för det fanns inget Internet.

Ja, hastigt nära Norge fungerade mitt Internet samt telefon en kvart.

Speciellt deltagare från det stora landet i Öst var missnöjda. De hade inte riktigt räknat med omständigheterna. Vädret var fel, marken svår och stugorna stängda för andra än inbokade gäster. Vi tältande släpptes inte in. Organisationen för utmaningen hade fått styra om allting tack vare kräksjuka som hade härjat på Kungsledens stugor. De sägs ha fyllt sin uppgift väl med egna stationer och även toa, men vissa var ändå sura i regnet vid en stängd dörr.

Helikoptrarna snurrade. Någon hade brutit benet. Andra gav upp. Men flertalet stretade vidare. Det kom några solglimtar senare.

Kungsleden är mycket sliten. Marken är lerig och stenig. Som hjälp har stora delar av stigen spångats. Det är faktiskt inte så mycket lättare att gå rakt fram på en smal spång än på marken. Jag kom att tänka på en demenstest då patienten skall gå rakt fram på en linje. Många klarar inte det medan jag gick utan problem på en spång. Inte dement än?

Ledaren som arbetade för Kommunen sa att de hade spångat allt de kunde. Ja, nu såg det ut som en väg av plank längs Kungsleden. Det var för mycket.

Jag tänkte på Pacific Crest Trail. Inga spänger förstås. Inga stugor om man inte går vidare till någon semesteranläggning. Nästan inga broar, kanske en stock som har fallit över, du får vada eller vända. Knappt någon service speciellt för vandrare men vissa platser befolkades mest av vandrare, som Kennedy Meadows. Några anläggningar hade lyx som dusch och tvättstuga även för vandrare mot betalning. Mataffär fick man oftast lifta till, eller gå. Du är din egen, fixar du inte det får du ge upp och vända. PCT hade också begränsning av antalet vandrare för att skydda naturen. Max 50 personer långvandrare startade per dag.

PCT är 2660 mile lång. Kungsleden mellan Nikkaluokta – Abisko är ca 110 km.

Kungsleden har stugor med mataffär och stugvärd, broar och dessa redan nämnda spänger. Vildmarken finns och inte ändå i även om en ren råkar springa förbi. Det känns som förändrad förlorad vildmark längs leden. Slitaget är så uppenbart från tiden jag vandrade där för första gången, i mitten 80 talet. Inte bara stigen utan människorna är annorlunda. De gamla fjällrävarna är borta, de man fick tips och berättelser från. Idag är det mobilen, fast Internet saknas.

Jag pratade med en stugvärd och några andra vandrare. De var inte så positiva till jippot. Det pratas så om klimat. Är det då vettigt att människor åker runt i Världen på olika utmaningar för att få skryta på Facebook? Är det ok att 1500 personer från alla världens hörn rent av invaderar känslig natur? Men allt det andra då, som biltävlingar? Övrig idrott då massor av folk åker Världen runt? Kanske en vandring ändå är oskyldigt ur miljöhänsyn? Men – inte vandrade alla dessa deltagare hit. Flyg, tåg, bilar…

För vems skull har vi skyddade områden och Nationalparker? Ska vi få vara där? Borde vi begränsa slitaget? Skall alla som vill och ha råd att resa hit trampa ner resterna av Kungsleden?

Ja, nog kan vi undra över både vårt eget och andras uttrycksbehov. Och klimatfrågan? Den lever sitt eget liv.

Jag vände mot Norge men vädret var definitivt inte på min sida. Fick planera om. Dock lyste solen nära två dagar i slutet med en liten regndroppe då och då.

När jag satt vid Akkajaure fick jag en stark känsla att detta var min sista vandring på norra fjällområdet, kanske även på sydligare delar. Det finns ganska få platser jag inte satt min fot på vid Abisko – Sarek – Padjelanta området. Jag kände mig nöjd. Jag satt I bussen och tittade jag på utsikten, fjällen, de smala granarna, myrområden och det var sista gången jag såg Sveriges norra ända och det var ok.

Från Fjällrävens reklam för Fjällräven Classic;The original – and longest – Classic. Experience pristine Scandinavian wilderness, the occasional reindeer encounter and complete freedom. 110 km

Pristin var nog lite fel. Men om du går från leden, oavsett vilken, så finns det platser där lugnet och ensamheten råder, utom helikopterljudet.

PS. Jag deltog inte i Fjällräven Classic, jag råkade bara välja samma vecka som start.

PS2. Läste idag att tillgängligheten till STFstugor skall minskas på Jämtlandsfjällen. Antal bäddar minskas samt öppettider. Restauranger skall även stängas. Allt för att krympa antalet besökare så naturen inte slits så hårt och rennäringen ges mer lugnare tillvaro.

Är det ok att försöka stänga av folk från vissa områden i landet?

Tältare då?

Bild med spång från Tarfala.

Visdom från Lord Byron

Utvalda

Det finns en fröjd med den stiglösa skogen. Det finns en hänförelse med den ödsliga stranden. Det finns samhällen, där ingen inkräktar. Vid det djupa havet och i musiken av dess dån: Jag älskar inte människan mindre, men naturen mer…
Lord Byron (1788-1824)

(c) Newstead Abbey; Supplied by The Public Catalogue Foundation/ Wikipedia

Bilder: skog i Jämtland, sjö Grövelsjön norska sidan,

Värld i kris men ingen 007.

Utvalda

Det regnar. Igen. I början av sommaren klagade median om torka, värme och de katastrofer som kommer på grund av det. Sedan kom bränderna vilka oftast var orsakade av vårdslöshet eller uppsåt. Som i Grekland, 667 bränder men nästan alla man made, men pressen skyllde bara på klimatet.
Nu regnar det rejält och så kommer oron för katastrof igen – vi översvämmas. Klimatet, inte vädret, är skyldig. Skulle vattna i trädgården hos sonen under hans semester, men det skötte regnet.
Augusti ser bättre ut, kanske. Vildmarken ropar.

Mina vandringsplaner har spruckit. Nya plan tillkommer. Packar. Och som alltid före sommarens långa vandringstur ser jag min favoritfilm ”Into the Wild”.

Men de senaste kvällarna har tillbringats med ett barnbarn och James Bond. Filmerna med Daniel Craig har en annan klass och ton än de tidigare James Bond filmerna. De är råare, men Bond är mer human. Han kan gråta. Han blir äldre, vill ha ett liv. Blir förälskad, inte för stunden.
Filmerna är dock kallare än de förra med undertryckta känslor. Humor är nästan borta. Stunten häftigare. Vi kommer lite närmare personerna Bond och M. Det avslöjas sakta något om James Bonds barndom och hur M handskas med sina agenter, sitt arbete.

De senaste filmerna är förstås tekniskt mer avancerade än de tidigare.

Förändra Världen är en stående tema. De rika skurkarna styr, har en vision om sin Värld, om hur andra ska ha det, Ryssland som värsta skurken har utmönstrat. Våld, hot och makt är mer internationellt, mer tekniskt, mer forskningsbaserat. Och så klart räddar 007 Världen, alla gånger. Tekniken ersätter inte honom.

Nog är det lite som i verkligheten. Men vi är utan 007.

Bild: slutet i Casino Royale är filmad i Venedig så en bild därifrån, typisk gata i stan.

Bränder och idioter.

Utvalda

Bilden ovan visar rester av en liten brand som uppstod när någon eldade i torkan och vaktade inte elden. Som tur fanns en sjö bredvid. Jag skriver dock idag av en annan dumhet, en som kallas yttrandefrihet och demonstrationsrätt. Bränder det också.

Det har uppstått en fråga: vad är yttrandefrihet? Hur uttrycker vi det? Är yttrandefrihet att bränna böcker? Är det yttrandefrihet att komma till Sverige från ett annat land, kräva skydd och syssla med att bränna Koranen offentligt?
Tydligen. Polisen har små möjligheter att inskränka demonstration som kallas yttrandefrihet. Polisen tvingas ge tillstånd till uselt beteende. För visst är det rent idiotiskt att stå på gatan och bränna en bok, oavsett boken. Vad säger det? Jag hatar den här boken? För mig luktar det nazism och dumhet. Väldigt få kan tolka tanken bakom annat än förakt och viljan att reta upp de lättretliga.

Även dårar har rätt att visa vad de tycker och vi slösar poliskrafter för det.

Läs gärna boken som bränns, vars lågor orsakar vrede i den muslimska Världen. Men skyll inte på mig om du mår illa och känner en smula ångest, kanske till och med vrede mot politiker och mot godhjärtade, som släppte in en så pass främmande kultur, en kultur vars uppfattning om Samhället och människorna är så väsensskild av det vi ser som svenskt och sammanhållande i landet, på alla plan.

Koranbränningar har orsakat några oväntade förändringar i Världen. Det har enat de muslimska länderna. Länder vilka normalt är inte så vänliga mot varandra. Nu skriker de sin ilska mot Sverige och Danmark. 57 länder ska vidta åtgärder – vad vet vi inte – mot oss.
Kanske kunde de länderna börja ta mot muslimska flyktingar? Inte?
Varför bo i ett land som inte älskar Koranen?
Följ pengarna brukar man säga.

Vår NATO ansökan hänger i luften. Kanske borde vi återkalla det eller ryta till och dra in pengarna för bistånd? Begära ut de kriminella som styr en bra del av våldet i Sverige, per mobil antar jag, från annat land, Turkiet i detta fall.

Själv tycker jag att bokbränder på gatorna är i högsta grad olämpligt. Jag är för yttrandefrihet men inte att håna och kränka folk. Dock kunde jag kritisera islam men bränna böcker ger väldigt lite yttrande, kritik och mening.

Kanske tycker du annorlunda?

Men ändra inte lagar nu fast vi sitter illa till. Att ge lillfingret skapar bara nya islamiska krav.
Vi ska vara rädda om yttrandefrihet men det ska vara lite hyfs på sättet att uttrycka det. Inte bara försök att reta upp folk. Kanske borde vi följa EU konventionen ibland?

I vårt kultur bränner vi inte böcker. Vi skriver en artikel, insändare eller håller en plakat. Kanske en organiserad demonstration. Allt annat är sällsynta avarter men det har nog förändrat sig lite i och med gretianer.

Gunnar Hökmark anser att det inte är yttrandefrihet att få agera hursomhelst.
Begränsningen av hur och var man får demonstrera är i en demokratisk rättsstat inte en begränsning av yttrandefriheten, än mindre ett förbud mot att ut-trycka en uppfattning. Det borde vara självklart att polisen i sin tolkning av ordningslagstiftning ska kunna begränsa var man utför olika handlingar av hänsyn såväl till lokal säkerhet, rikets säkerhet och med hänsyn till allmän ordning. 31 jul 2023 i Expressen.

Så, vad säger vår överhet EU?

Eus konvention säger:
ARTIKEL 10
Yttrandefrihet

  1. Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar
    åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och
    tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av
    territoriella gränser. Denna artikel hindrar inte en stat att kräva
    tillstånd för radio-, televisions- eller biografföretag.
  2. Eftersom utövandet av de nämnda friheterna medför ansvar
    och skyldigheter, får det underkastas sådana formföreskrifter,
    villkor, inskränkningar eller straffpåföljder som är föreskrivna i lag
    och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn
    till den nationella säkerheten, den territoriella integriteten eller den
    allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till
    skydd för hälsa eller moral, till skydd för annans goda namn och
    rykte eller rättigheter, för att förhindra att förtroliga underrättelser
    sprids eller för att upprätthålla domstolarnas auktoritet och
    opartiskhet.

ARTIKEL 11
Mötes- och föreningsfrihet

  1. Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster
    samt till föreningsfrihet, inbegripet rätten att bilda och ansluta sig
    till fackföreningar för att skydda sina intressen.
  2. Utövandet av dessa rättigheter får inte underkastas andra
    inskränkningar än sådana som är föreskrivna i lag och som i
    ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till
    den nationella säkerheten eller den allmänna säkerheten, till
    förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller
    moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.
    Denna artikel hindrar inte att det för medlemmar av de väpnade
    styrkorna, polisen eller den statliga förvaltningen görs lagliga
    inskränkningar i utövandet av de nämnda rättigheterna.

Använd det! Ändra inte lagar när mobben skriker.