Sorgebarnet äldreomsorgen.

Äldreomsorgen, sorgebarnet, är ständigt på tapeten. Det finns brister på omsorgen, usel mat, för lite personal och en del av personalen kan inte ens prata med  de gamla. De kan inte svenska. Skandaler, som att någon anställd har våldtagit de gamla, har uppdagas den senaste tiden. Men ingen riktigt bryr sig.

Det är helt enkelt skrämmande att bli vårdbehövande. Men, det finns många änglar inom äldreomsorgen och de sliter hårt.

Äldreomsorgen är ingen vinstmaskin utan det blöder pengar. Minst 130 kommuner gjorde minusresultat 2024. Det kan handla om  tiotals miljoner, visar Kommunalarbetarens kartläggning. Alltså, skattepengar antingen räcker inte till eller Kommunen prioriterar annat. Det finns många hål att fylla i den kommunala budgeten.

När pengarna tryter ändrar Kommunen schemat så det blir orimligt att ha annat liv än arbete. Vikarier tas in mer sällan. Men en del ”billiga anställda” har visat sig vara direkt olämpliga.

Läs mer på de olycksaliga fallen på: https://juliacaesar.blog/

Regeringens utredning om språkkrav inom äldreomsorgen föreslår inga krav på en viss nivå av språkkunskaper i svenska för att kunna anställas eller jobba kvar inom äldrevården.

Äldreomsorgen har redan i dag stora problem med bemanningen, och att utesluta en stor del av den potentiella personalen skulle göra krisen än mer akut.

Man kommer att kunna anställa personer som inte har nivån, säger utredaren Peter Danielsson.

Språkkravet föreslås i stället innebära att arbetsgivare får ett ansvar att höja språkkunskaperna hos sina anställda. Det föreslås också ett särskilt ekonomiskt stöd till arbetsgivare för att höja kompetensen. Har vi inte hört det förr?

Det är inte märkligt alls att den utbildade personalen flyr och hittar andra jobb. Helst något som har stabil arbetstid.

Hur skulle det kännas för dig att arbeta med personal som inte har någon utbildning, inte kan jobbet och inte ens kan prata med dig? Då får de utbildade, de som bryr sig om de gamla, dra större lass. Att jobba för två håller inte långt.

Nu undrar jag:

I vilka andra yrken anställs personal som helt saknar kvalifikationer som är elementära för jobbet?

Nog är äldreomsorgen som ett fallet område. Den ger verkligen en bild om hur vi värderar gamla människor. Moralen är inte god.

https://arbetet.se/2025/04/28/miljonforluster-inom-aldreomsorgen-minst-130-kommuner-bloder-pengar

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/pQlEyW/kommunal-personalen-flyr-fran-svensk-aldreomsorg

Förändringar.

Jag städade bort en del personliga papper vilka var helt onödiga att spara. Vissa hade följt mig i tiotals år till ingen nytta. Allt detta som aldrig mer kommer till användning tuggades i strimlor.

Vad sparar vi och vad är bäst att slänga? Släng det som inte längre behövs, det som inte väcker glada minnen. Men lita inte på att Internet bevara det som är viktigt, som oersättliga  bilder, försäkringar, betyg till exempel. Än så länge är papper oslagbart och behövs i vissa fall.

Att städa minnet och det som besvärar en är däremot svårare. Orättvisorna. Misslyckanden. Brister. Förluster. Varför minns jag mina tabbar men mindre av de lyckade sakerna? Det misslyckade händelserna i minnet är kanske ett slags varningslager. Gör inte om det.

Som äldre drar man slutsatser på bättre sätt och gör inte samma misstag – förhoppningsvis – om och om igen. Livserfarenhet ger bredare tankegång. I bakljuset av ens liv ser man resultatet av våra göranden, Det är inte alltid så lyckat.

Livet levs nu, men

förståelsen kommer efteråt.

Ens del i Världen och Samhällets utveckling blir obefintligt som gammal. Vi gamla, kvinnorna speciellt, är närapå osynliga i Samhället. Dock har vi en del kunskap och erfarenhet som bara ruttnar till ingen nytta. De yngre börjar ofta som på vitt blad. Eller med nya tankar och inte våra gamla slitna. Ibland undrar jag när mitt arbetsområde är aktuell i Media: hur kan de bara göra så galet!

Men allt är i rörelse. Ingenting är statiskt. Utveckling och avveckling sker i varje sekund. Det känns, tyvärr, som om det negativa, det som hotar vår existens dominerar i Världen. Jag undrar ofta: vart finns de smarta människorna?

Hur ser världen ut om tjugo, femtio, trehundra år? Vad har förändrats, tillkommit och försvunnit? Kan vi ens föreställa det? Vi har väldigt lite att sätta mot naturliga förändringar. Vi kanske inte ens finns här. Vi kan ha själva förstört allting, hela vårt livsmiljö.

I alla fall har politikerna ingen längre plan än till nästa val, om ens det.  Känns som de har inga grundläggande  frågor  att lösa, förmår  inget mer bestående.  Kanske vill de inte för att svaren är större än dagens viktiga frågor.

Time will tell, it always does.

Våren som en medicindos.

Det är vår. Löven spricker och bildar en grön slöja över trädens grenar. Vitsipporna täcker marken. Fåglarna söker boplats. Skogen doftar vår. Den där fräscha lukten som bara finns på våren vid lövsprickning. Från jorden tränger sig växtligheten upp.

Våren känns hoppfull även om Världen inte är det. Det är inte ledarna i sig som bär ondskan. Det är de ivriga följarna.

Det finns flera studier som visar att vistelse i naturen lindrar smärta. Studierna visar även mentalt välbefinnande när vi vistas i skogen eller en vacker plats i naturen. Tystnaden får våra hjärnor att vila. Det eviga ljudet i en stad är faktiskt skadligt och på sikt leder till sjukdom och tidig död. Det sägs också att betongghetton är den värsta platsen man kan bo på men att bara enskilda träd vi ser från fönster kan lindra eländet.

De kommunala planerade skiter i sådant. Finns en plätt ledig kan man bygga ett höghus. Att bygga högt och tätt blir billigare. De som behöver en bostad och har inte råd att köpa  kan ju inte klaga.

Låt de fattiga bo illa, vad spelar det för roll. Dessutom dör de snabbare och spar så på resurserna. Det har just bevisats att de mindre bemedlade dör yngre än de med pengar och möjligheten till ett hälsosammare liv.

När jag åker runt i Stockholm ser många förorter ut som om någon slängde dit några hus utan att tänka till. Det ser oplanerat och kaotiskt ut. De nyaste orterna är tätt och högt. Det finns fina bostadsområden men de husen och  lägenheterna kan ingen vanlig jobbare köpa.

Men nu är det vår och den goda tiden att vara ute. Det påstås att bara 20 minuter per dag i en park eller skog hjälper vår hjärna att koppla av. Enkelt och gratis.

Om ljud och hälsa:

https://www.bbc.com/news/articles/crmjdm2m4yjo

Glad Påsk och lite eftertanke.

Glad Påsk! Kan man ha glad Påsk som det ser ut, överallt. Det är inte fred i Världen men du kan ha fred inom dig, Glömma problem och oförrätter samt bara ha en stilla stund och komma ihåg Påskens mening. Jesus alltså, en av de stora personerna som har format vår Värld,

Att hans efterföljare har orsakat en massa elände är inte precis hans fel. Idag är kristendomen oftast en dekoration i våra liv men än finns det människor som tar Påskens budskap på allvar. Undersökningar har visat att lagom troende kristna personer mår bättre än icke troende. De finner mening i livet.

Vad är tro, vad innehåller det kan man undra.

Påsken är kristendomens största helg. Då vi människor fick syndaförlåtelse. Men religion är inte alltid fri. I många länder har religion hakat hand med makten. Tro rätt är det enda som gäller. Och det kan innebära hela livet, från mat till kläder, uttryck och rättigheter.

Kristendomen har lämnat tvång bakom sig. Ja, det finns vissa sekter och där kan reglerna vara närapå förödande. Jag vet, jag växte upp i en sådan.

Nej, jag är inte troende men kristendomens påverkan på vår kultur och moral är uppenbar. Att tänka efter hur den västerländska civilisationen har formats av tro på Gud ger lite perspektiv på tiden. Makthavare och idoler kommer och går. Ofta lämnar de inget av värde efter sig. Men Jesus och hans följare finns än i minnet och för många i praktiken. Det är en framgångssaga.

Dock har kristendomen falnat i Sverige. Så har den kristna moralen också.

Kanske behöver vi människor något att fästa oss vid, ha som ledljus för Världen är alltför tung att handskas med. Något övernaturligt eller onåbar, som inte avslöjas och gör oss besvikna kan vara det vi behöver. Internetidoler har mycket kortare hållbarhet. Idag inne. Snart glömd. Så brukar det vara för majoriteten av dem.

Så, glöm inte att berätta för dina barn om Påskens mening, den utanför godisägget. Ta inte i, det kan skrämma små barn. Berätta också varför ägg blev påskmat.

Ha en bra Påsk. Samla de dina till en middag, promenad, bara prat om annat än dagens elände. Unna dig en mediefri dag. Är du ensam ansträng dig för just dig.

Vädret ser inget vidare ut här men jag säger som min far sa, han som kunde spå väder:

Nahka Pääsiäinen, Pouta Helluntai.

PS. Kunde översättas för mer förståelse: Skinnjacka på Påsk ger solig Pingst.

Bild från Sagrada Familia vars arkitekt Antoni Gaudi är på väg att kanske helgonförklaras. Guds arkitekt.

https://www.bbc.com/news/articles/cn5xepgypplo