Att klaga kröns ibland med framgång?

Brueghel-tower-of-babel

Trevlig Midsommar! Vädret är typiskt svenskt. Picknicken ute regnade in. I år var dansen kring stången väldigt svensk med alla de gamla visorna sjungna av en ensam äldre man som kunde varenda rad. Kommunen hade lärt sig av den tidigare folkstormen mot endast 2 svenska visor vid firandet och resten något utländsk som inte gick att dansa till och inte heller förstå orden.

Att klaga kröns ibland med framgång.

Så vaknade EU till kallduschen från engelsmännen. Ja, det regnar ofta i England och sedan rör sig fronten mot resten av EU. Så även nu. Vem näst? Inte Sverige förstås för vi vågar inte ställa krav och vad skulle politikergrädden i EU säga, de som lyfter fantasilöner och förmåner. Desto fler politiker ovan folket desto bättre.

Lövet var rörd och sa som vanligt ingenting.

eu
Strasbourgbyggnad

Peter Bruegels målning av Babels torn från 1563 sägs ha använts som förebild för arkitekturen till parlamentsbyggnaden i Strasbourg. Lite symboliskt idag. Babels torn föll, så även EU krackelerar. Hade de hållit sig i mindre skala, i fredsfrågor och det som förenar Europa: de europeiska kulturen, tullunion, inte detaljregleringar som jordgubbstorlekar och försök att bli Europas Förenta Stater, hade kanske sprickorna varit mindre.
När EU inte ens kunde enas om platsen för sätet säger en del om oenigheten.

Att tänka över folkviljan vore bra. Inte som Cecilia Malmström lär ha sagt: ”I do not take my mandate from the European people.” (12/10 2015 The Independent)

Hon får representera makteliten. Skit i folket.

EU projektet är inte superpopulär bland folket. Kanske borde EU härskarna fungera varför. Hur ser det ut idag när britterna har satt ribban?

PM_2016.06.07_brexit-01

Av misstag lär man sig? Jag tvivlar på det. Det kan jag säga med ålderns erfarenhet, att ha följt politik sedan jag kunde läsa. Jag förstod förstås inget då men oförståelsen är ofta lika stor nu.

Peter Bruegel levde 1526/30 – 1569

Idag är World Giraffe Day.

sist

Igår var årets längsta dag och idag är World Giraffe Day.

Giraffdagen!

Giraffer är fantastisk vackra djur. 1978 var vi i Kina och besökte djurparken i Kanton  (Guangzhou). Parken hade också pandor men jag ville se giraffen i första hand. Jag hade aldrig sett en giraff. Pandorna var sömniga klumpar och gjorde inget väsen av sig. Det regnade lite och de tre girafferna var inne i sitt enormt höga hus. Vi väntade. Guiden började svettas. Det var som om hela kommunismen skulle fallera om jag inte fick se girafferna. Han hade ju lovat! Det regnade mer. Paraplyet kraschade och det var made in China. Guiden började bli riktigt nervös.

Då kom girafferna ut. De gick en runda på den stora gården och sedan in igen. De var så vackra.

Guiden strålade. Han sa faktiskt att i Kina fyllde man turisternas önskningar. Han följe oss till hotellet, han såg att vi gick in precis som han skulle göra. Att vi sedan smet själva ut kunde ingen lasta honom för. Han hade inte tappat bort oss. Han hade koll.

I Kina fick man inte gå själv på den tiden. De sa att det var för vår säkerhet. Någon person följe efter på avstånd när vi gick ut på stan. Han skulle vara tillgänglig ifall vi – tja, vad trodde de vi skulle kunna göra för ofog.

Två år sedan var jag i Tanzania och såg flera giraffer. Vi lyckades se big five och många andra djur. Vi hade en guide som också försökte fylla våra önskningar men han hade inga politiska herrar över sig. Han var anställd av ett guideföretag. Trots att regnperioden nyss slutat var Serengeti redan som torr gräsöken. Girafferna fick leta efter gröna träd.

Giraffer är vackra med mönstring som inte är en standardvariant utan var och ens egen, även om giraffer på samma area ser lika ut. Vissa sorter är utrotningshotade och andra finns oro för. Är även giraffen snart ett djur vi kan se bara i djurpark?

sist2

Fotbollsmatch utan boll

IMG_4980 - kopia

I TV pågår fotbolls EM som hålls i Frankrike.  Jag är inte någon fotbollsfantast. Men jag såg en film där en fotbollsmatch gjorde oförglömligt intryck.

Den spelades utan boll.

Varför?

Den Mauretanienfödde regissören Abderrahmane Sissakos Oscarsnominerade film ”Timbuktu” utspelar sig 2012 under den militanta islamistiska gruppen Ansar Dines ockupation av den urgamla västafrikanska staden Timbuktu. Kanske kommer du ihåg hur de hackade sönder oersättlig världsarv och demolerade bibliotek, inte på film utan på riktigt.

timbuktu

Filmens jihadister kommer till en by i öken och livet förändras. Människorna  lider, maktlösa, av jihadisternas terror och regler.   Musik, skratt, cigaretter, sitta utanför huset och prata med grannar, bara händer hos kvinnor och så fotboll är förbjudet. Alla de ingredienser vi  nu mera är bekanta med på grund av olika terrorgrupper i massmedia.

Men när jihadisterna kommer till moskén och får de motsägelse av imamen, för han tänker. Imamen ägnar sig åt kampen med sig själv för att vara en god muslim med bra moral. Han har ingen plats för Ansar Dines jihad.  De får gå men terrorn fortsätter.

Det sker rättegångar, avrättningar, stening till döds. Men jihadisterna har svårt med sin roll, de bryter mot sina egna regler, härjar runt i sina bilar och finner inga ord när de ska filma sina budskap.

De är beklagansvärda. Men de har makten.

Fotbollsspelet i filmen är makalöst. Se den när du har tröttnat på EM matcher.

http://www.imdb.com/title/tt3409392/

Bild: Eiffeltornet är nu dekorerad med fotboll.

Paris med bön i Iron Lady.

pareiffel

Årets resa med ett plusbarnbarn gick till Paris.  Jag reser med ett barn i taget och nu var önskemålet Paris. En viss tvekan fanns dock hos det precis trettonåriga barnet, terrorattacker och flygplanskrasch var än i färskt minne.

Strejkerna i Paris påverkade inte oss. Men närvaron av beväpnade poliser vilka ville rota i ens väska gav en bra bild av säkerhetsläget och nervositeten inför fotbolls EM. Stan var redan överhopad med beväpnade gendarmer, avgränsningar och staket.

Om jag såg farlig ut, hur är då de riktiga terroristerna?

Viss panikkänsla infann sig i Eiffeltornet när en skäggig muslim med ryggsäck tog en bönestund på golvet med rop på Allah mitt bland folk. Jag litade på säkerhetskontrollen eftersom de hade plockat några med kniv och läskburkar precis före oss, men det var obehagligt. Rörelsen av folk fastnade en stund, som en skräckslagen slow motion i en film. Vi ryckte iväg snabbt.

Man vet aldrig nu mera vem är terrorist, vem bara ber på en olämplig plats.

Jag tycker att det var ytterst olämplig beteende, ett slags hån mot folket som så lidit av islams terror.

IMG_5255 - kopia

Att vara turist i Paris innebär många och långa promenader för den som inte ville åka Metro, vilket dessutom strejkade lite ibland för att markera makt. All båttrafik låg nere tack vare århundradets översvämning. Båtturen med middag ”drunknade” in. (Några bilder om översvämningen i förra inlägget.)

Men Versailles var vackert och Eiffeltornet blinkade. Notre Dame var stängt, så även Louvre tack vare översvämningen, men vi tänkte inte ödsla tid på Mona Lisa ändå.

IMG_5304 - kopia

Paris var inte mina drömmars stad men den lämnar många intryck med sin allestädes närvarande Eiffeltornet och Invalidkyrkan. Vi bodde på södra sidan där dessa två sevärdheter dominerar. Paris gör man inte på tre dagar. Man bara anar att det är mer, större, ännu flera broar, mera historia som påverkat vår kultur, men även ganska nedgånget, en stad som har växt utan att riktigt själv hinna med.

Parisare räknar bara innerstaden som Paris, resten är förorter med andra namn. Ja, lite som stockholmare där landet börjar utanför tullarna.

En sak reagerade jag på. Frånvaron av tiggare och frånvaron av kvinnor i svarta kåpor som vi nu mera har i Sverige. Ja, några fyllon sov på gatan där varmluft strömmade ut genom galler värmande deras frusna kroppar.

Även vi frös i våra sommarkläder. Fransmännen gick i täckjackor

IMG_5306 - kopia