Isolering och Julfilmer

EU rekommenderar självisolering för alla. Isoleringen ska enligt EU-kommissionen gälla sju dagar före och efter en social sammankomst. Svenska tyckare instämmer i kören. Menar de att alla som arbetar ska bara gå hem 7 dagar före Julafton?

Nej, antikroppar är ingen garanti heller. Ett problem är att alla inte utvecklar antikroppar, ett annat är att ojämlikheten riskerar att öka eftersom det inte är gratis att testa sig för antikroppar i alla regioner, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ojämlikhet ökar…javisst. Nu är även Coronatester ojämlik.

Själv har politiker inga problem att isolera sig. På EU nivån kan de bara gå. Ingen kommer att sakna dem över Julen. Jag tror inte heller om vår så kallade Regering tar ledigt nu märks större skillnad. En person räcker säkert som Tegnell kan ringa till. Kan de inte erbjuda sig att arbeta inom hemtjänst eller i något boende och se själva efter hur äldreomsorgen med förbättringspotential ligger till? Riksdagen då? De borde också ta ett vårdjobb som extra resurs. Det är dock tveksamt om alla kunde klara av jobbet.

Nu basunerar Regeringen att Covidvacccin skall vara gratis för alla. Underbart! Regeringen med Löven i täten tar kostnaden ur egen ficka. Det kallar jag solidaritet. För, de menade väl inte att skattebetalare skall …nej, nej, det är en gåva till folket.

Är jag spydig? Rätt uppfattat.

När jag ser dödstalen i Sverige och i grannländer känns det att Regeringen här var oförberedd och sen på bollen. De begriper inte ens varifrån pengarna kommer. Gratis? Skäms de inte? Det är bara de som inte arbetar alls, eller inte ha vita jobb och illegala icke skyddsbehövande som får något gratis.

Ja, de gamla som behöver hjälp kan inte isoleras utan får utsätta sig för risken att hemtjänst och vårdpersonal är smittbärare. Vi självgående 70+ har nu varit mer eller mindre isolerade sedan mars. Vi handlar dock mat. Har du varit i affären klockan 7 på morgonen? Då är det bara vi gamla och kanske någon stressad person som försöker handla lunch  på väg till jobbet.

Vem kan isolera sig i 15 dagar? Inte den som behöver arbeta och inte heller den som tänkte sig att handla mat till Jul. Även om jag handlar per Internet så promenerar inte matkassen hem av sig själv. Skulle behöva en robotbetjänt. Finns det sådana att låna? Gymnasieskolor stängs igen. Räddningsplanka? Tror ni att alla ungdomar sätter sig nu hemma och inte öppnar dörren för kompisar eller för utgång? Om barn smittar eller inte har käftats om nog. Nu ska alla  i familjen hålla sig hemma om någon är sjuk. Så dags då. Testningen räcker dock inte till. Var och en får bli en Coronaexpert och göra en bedömning själv.

Kanske hade det varit bäst att stänga hela landet i två veckor? Folk kunde ges en dag att hamstra mat och sedan är det stängt för de lediga. Bara nödvändig vårdpersonal och polis, brandkår, ambulans och sopgubbar/gummor fick gå ut. Fler oumbärliga? Alla  brott under tiden kunde snabbt straffas med stupstock  på torget. Ingen smittfara precis. Kunde bli en mer lärorik upplevelse än Samhällstjänst eller klapp på axeln.

Men, var inte meningen flockimmunitet? Det kan inte ske om folk inte blir smittade. Om vi undviker att smitta oss och blir det ingen flockimmunitet.  Det var också lite tveksamt med immunitet. Hur länge gäller det? Så de med förstånd i behåll undviker smitta så väl det går. Jag ser fler och fler  med munskydd ute. Som någon viktig person sa: det är inte förbjudet. WHO ska vi inte bry oss om.

Vi kan isolera oss och se på julfilmer. De är absolut harmlösa. Flera av dem når inte ens B filmnivå med B och C skådisar samt är nära på intelligensbefriat. Storyn är densamma. Någon kvinna eller man har inte lust att fira jul. En gammal sorg hindrar det. Död hustru, kär död anhörig eller ett val att flytta till storstad och toppjobb. Någon av motsatt kön (här är det inga könsbyten eller HBTQ än) älskar julen och bor i en liten stad.  Man kan hitta de orten på  kartan i USA. Slumpen, som snöstorm, gör att julhataren och julälskaren hamnar i samma lilla mysiga stad med massor av julgranar, julljus, traditioner och snälla människor. Det är vackert som i ett julkort. Ofta är det en ensam far eller mor med ett tindrande barn, eget företag som är hotad av stadsplanerade eller någon liten komplikation som skrämmer. Men i slutet finner huvudpersonerna varann, alla hinder är borta och när juleljusen lyser hamnar paret under misteln.

I det vanliga livet finns inte många mistlar.

Nej, kvinnorna är inga våp, de är hårt arbetande och väntar inte på prinsen.  Oftast lyckas man också med mångfald, en svart julgransförsäljare, bästa vän eller kunder i en brödbutik med fransk bagare.

Jag tror att folk i de små städerna har haft roligt med filmproduktionen. En massa statister som får se sig själva på den vita duken.

Se en Julfilm. Ja, det finns några med klass som ”Love Actually” och ”Fanny och Alexander”.  Själv gillar jag också Bruce Willis som McClane i den första ”Die Hard”. Det är Jul. Ja, han har en julklapp också med sig. Och, han är en riktig filmhjälte som gör stunten själv. Sist bröt han visst en del ben och sa sig vara – kanske –  för gammal. Han är 65, inte än en riskgrupp för årets risk.

Har du en Julfilm att rekommendera?

PS. Hur ser covid- 19 död ut – egentligen? Jag kollade min åldersgrupp.

3. november var i min åldersgrupp 70 -79 år 7563 personer konstaterat sjuka, 543 intensivvårdade och 1275 döda.

3. december är 12 720 personer sjuka, 707 intensivvårdade och 1473 döda.

 Alltså något omkring 200 personer har dött under en månad i den åldersgruppen under ett av de värsta månaderna totalt. Jag vet inte hur många i den åldern avlider av andra skäl, själva siffran – siffran, inte personerna – är inte katastrofal tills man jämför med våra grannländer. Det finns ca 989 000 personer i den åldersgruppen. (Siffrorna är inte absolut sanning eftersom det är viss eftersläpning eller andra fel.)

6 svar på ”Isolering och Julfilmer

 1. Vaccinera mig det tänker jag inte. Jag har min egen medicin – skotsk maltwhisky och gärna väldigt rökig har hittills tagit död på både virus och bakterier.

  • ”Det både smakar och gör gott”!

   (Vill minnas att det är ett citat från ”Yoghurtspelet.” Tål inte starka drycker själv, men visst finns det likheter i smak med gammal hostmedicin.)

 2. Tänk, jag har läst här i år och dag, men ”Die Hard” hade jag aldrig gissat!

  För egen del är jag så cynisk vid det här laget att det får vara något i stil med Santa’s Slay med Bill Goldberg som värdens genom tiderna elakaste ”Santa”. Den mycket barnsliga humorn gör tyvärr nog att man får snabbspola vissa scener vid en andra titt.

  Men … någon version av Dickens ”A Christmas Carol” brukar fungera, om de fokuserar på Scrooge och inte på effekter. Trots sångerna är Muppet-versionen ganska trevlig, vilket naturligtvis beror på Michael Caine i huvudrollen.

  Äldre bekanta här i England berättar att för inte så länge sedan (20-30 år?) stängde man verkligen de flesta affärer, i princip mellan jul och nyår. Kanske att man kunde få mjölk. Och pubar kunde man väl inte ha stängda jämt. (Låter som något ur en Lindeman.)
  Nog borde det gå att få mat levererat i Sverige? Tempo gjorde det på 80-talet.

  ”Nej, kvinnorna är inga våp, de är hårt arbetande och väntar inte på prinsen”
  Detta passar med hur vanligt folk i USA numera ser bröllop och äktenskap: det är inte något som inträffar med automatik, eller som föräldrar alltid betalar för. Sådant är numera allt mer förbehållet överklassen.
  För många kvinnor i arbetarklassen är det något man själv jobbar sig fram till. Ett bevis på att man har lyckats, både med att få ihop pengar, hitta en lämplig man, och själv få ordning på sitt liv.
  Och nog är det en prestation värd att fira i dagens värld.

  Kanske är det en förlust att man inte längre kan se något helt oironiskt? Jag tror det.
  Men då har vi ändå vissa saker kvar, som Longfellow till exempel. Hans ”The Village Blacksmith” lever i ett stabilt samhälle som många nog skulle föredra – även utan bredband och importerad mango och semester i Thailand.
  Longfellow skrev en av mina favoritrader i hela världslitteraturen, en som visar hur lätt det är att hamna fel när man ser det ”Lutherska” utifrån: det handlar inte om den stränga arbetsmoralen, utan om de värden den moral kan bevara.
  ”Something attempted, something done, Has earned a night’s repose”

  • Ja, visst levereras mat hem av människor. Föredrar dock hämta från kylbox. De hostar inte.
   Moral! Är det något som finns kvar annat än i undantagsfall? Nog tycker jag att moralen har helt förfallit. Det räcker att läsa dagens rubriker så är man kräkfärdig. Kanske finns det människor med moral någonstans men de får inga rubriker.

 3. Hej.

  The Cannonball Run är en utmärkt hjulfilm. Så även Duel och Death Race 2000. Vill man ha lite romantik, men ändå med hjulstämning är Cherry 2000 väl värd en påse chips och en fyra Skåne till 4 dl Pommac. (Själv blir det bara Pommac.)

  Vad mer? Gremlins, bägge rullarna, är ju julfilmer av rang. Ostbågar och Gammeldansk funkar till dessa.

  Vill man ha lite mera mys istället för bullrande skratt värdigt en Ernst Günther så är ju Miracle on 34th Street oslagbar.

  Scrooged om man vill skratta – kvinnan som spelar den lilla älvan/julspöket hade tydligen noll avståndsbedömning så alla slag och sparkar träffade Bill Murray med full kraft…

  Tomten är far till alla barnen är ju sån där film man tvingats slötitta åt med glöggstinna ingiftingar, den funkar lika bra som ett pulver för min matsmältning.

  Vill man läsa istället för se på film är Lovecrafts The Festival svårslagen. Inledningen ger rysningar bara den:

  ”It was the Yuletide, that men call Christmas though they know in their hearts it is older than Bethlehem and Babylon, older than Memphis and mankind.”

  Det finns en japansk leranimation av Toei, men jag har inte sett den, så caveat carnifex eller nåt sånt.

  Hm, mer… Fargo, The Shining, Black Christmas (sjuttiotals slasher), ryska filmen Morozko från -64 – en Askungesaga som bara ryssar kan berätta den, och Evenings on a Farm Near Dikanka Village från -61, baserad på ett utkast av Gogol – vet ej om dessa finns översatta/textade. Å andra sidan talar bilder och kroppsspråk för sig själva.

  Och för den med uthålliga öron: Bollywood-julfilmer. Klipper skamlöst in en länk till Times of India, en f.ö. utmärkt källa till nyheter från ”the subcontinent”.

  [https://timesofindia.indiatimes.com/entertainment/hindi/bollywood/photo-features/christmas-special-bollywood-films-that-celebrated-the-festival/photostory/62206562.cms]

  Nähäpp, nu har jag varit så kulturell att jag måste gå ut och svära åt riksdagen (hönsen).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer är stängda.