Pest eller antibiotika?

Och så till en annan vaccination inte covid:

Det gick rykten om pest på orten där vi bodde och arbetade på ett SIDA projekt. Ledningen vidtog genast åtgärder. Vaccin beställdes. Det var inte enkelt för inga länder har vaccin för pest. Räddningen kom från Ryssland men problemet var att vaccinet skulle hållas fryst hela transportkedjan, med flera flyg. Inte så enkelt 1978.

Myndigheterna beordrade rensning av gnagare på vårt område. En skara människor i skyddskläder tog över området och vi boende skulle hålla oss inne. Ja, råttorna på vinden under vårt tak försvann.

Vaccinet kom. Jag minns inte hur ordningen av vaccinering beslutades men jag hörde till de första. Jag arbetade som handledare för inhemska arbetare på vår camp och tog hand om besökare. Så jag var i kontakt med många personer per dag. Jag vaccinerades. Jag var inte helt positiv men pest är inget att leka med.

Jag blev snabbt sjuk med alla pestsymptom. Jag fick flera små bölder på armen och ryggen.

Något var fel med vaccinet eller mig. Hade den tinat upp på vägen? Dosen kanske? Jag vägde hälften av min make som fick samma dos och bara lite huvudvärk. Doktorn grubblare. Inga fler vaccinerades sedan med det vaccinet. Kanske tålde jag bara inte det och drabbades?

Vet inte. Fick aldrig någon förklaring, bara gissningar. Antibiotika var nu räddningen.

Jag var allergisk för antibiotika. Jag dog nästan när jag fick penicillin som barn. Jag var allergisk för många andra saker som viss mat, damm, inte bara vänsterpolitik. Var jag allergisk för pestvaccinet?

Nu får du välja, sa doktorn och skrattade. Dö av pest eller antibiotika. Vi kan också frakta dig ut ur landet till vård men det hinns inte.

Det fanns inte ens ett flyg ut om dagen. Doktorn tittade på de antibiotikavarianterna han hade i lager och valde ut ett av dem.

Jag var sjuk. Jag trodde mig brinna upp. Jag tog antibiotikan. Jag låg orkeslös i sängen. Men antibiotikan hjälpte. Jag tålde den sorten, ungefär. Ja, biverkningar ska jag inte skriva om här. De variga bulorna försvann. Sedan visade det sig att ryktet om pest var falsk. Vi blev dock av med råttorna och även ormarna eftersom deras middagar försvann som följd. För ett tag.

Men viss misstro mot vacciner och kanske även medicin sitter kvar sedan länge. Vilken tur att jag är frisk – vad jag vet. När vi åkte till SIDA jobbet var antalet vaccineringar många och livsnödvändiga. Malariamedel som var tvunget ibland, som i Tanzania, fick mig sjuk i ett slags ”minimalaria”.  När jag åkte till USA tog jag de vaccin som rekommenderades lik absolut nödvändigt, men i god tid ifall jag skulle bli sjuk.

Vaccin för covid -19? Jag kommer inte att vara den som vaccinerar sig först, inte näst, kanske inte alls. Jag håller mig redan ganska isolerad. Av helt naturliga skäl har mina vänner och del av nära anhöriga redan rest till de sälla jaktmarkerna. Det är tomt omkring mig av ålderskamrater.

Vaccin är genialt och har hjälpt oss från många dödliga sjukdomar, som smittkoppor och ett tag var också TBC övervunnen. Men inte av det som plågar oss varje år; influensa. Hur än du vaccinerar dig kommer det åter. Varje år. I en ny variant som kräver ett nytt vaccin. Följaktligen har jag aldrig vaccinerat mig men varit sjuk i flunsa två gånger i mitt liv, Asiaten och Hongkonginfluensan. Det var inte roligt.

Med sjuk menar jag när man inte kommer ur sängen. Lathet inte medräknad.

Hur det blir med covid-19 vaccin är det nog ingen som vet exakt. Måste vi ta vaccinet regelbundet? Hur effektivt är det? Hur länge är vi immuna? Hur påverkar det oss? Det är en avancerad nNRA vaccin. Läs gärna om det, mer än spännande. Om det känns betryggande? Inte riktigt när man tänker på vilken kort tid själva utveckling och  testning har pågått.  Jag är för lite utbildad för att känna något annat än stor tvekan.

Tänker du vaccinera dig när det erbjuds? Eller är du en så kallad osolidarisk person?

Pest orsakas av bakterien Yersinia pestis. Flera olika gnagare är bärare för bakterien. Det sprids via råttor och deras loppor. Människan smittas i första hand av pestsmittade loppor men pest smittar också mellan människor via droppar från upphostningar. Inkubationstiden är vanligen två till fyra dygn  Sjukdomen visar sig med hög feber, huvudvärk, förstorade lymfkörtlar. ”Bulorna” kan bli stora och utsöndra var. Sepsis  som följ. Dödlighet är 50%.

Om bakterierna når lungorna kan man insjukna i lungpest, dödligheten nästan 100 % utan behandling. Behandling sker med antibiotika.

Och så är jag grinig över denna ruta som dyker upp då och då även på amerikanska nyheters sajter:

This site is currently unavailable to visitors from the European Economic Area while we work to ensure your data is protected in accordance with applicable EU laws.

Vad sysslar EU med? Undanhåller oss information? Vad mer gömmer de för oss?

Från press idag 9/12 om biverkningar med vaccin: UK regulators have issued a warning that people who have a history of ”significant” allergic reactions should not currently receive the Pfizer/BioNTech vaccine.

Så, jag behöver inte ens fundera om jag ska vaccinera mig. Var inte positivt inställd förut men nu vet jag att det är inget för mig.

Bilder:

 Photo CDC/ Courtesy of Larry Stauffer, Oregon State Public Health Laboratory, Public domain, via Wikimedia Commons’

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Novel_Coronavirus_SARS-CoV-2.jpg

7 svar på ”Pest eller antibiotika?

 1. Intressant frågeställning. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag lär inte vara först i åtanke, så man får väl vänta och se hur det går för dem som är.
  En väninna tog den vanliga influensavaccinationen och var jättesjuk i fem dagar. Det kändes som om hon lila gärna kunde haft influensan istället, så dålig var hon.
  Efter min hjärtinfarkt rekommenderas jag att vaccinera mig varje år men iden här gången hoppar jag nog över det. Man är redan så försiktig så jag tvivlar på att det kommer bli så värst mycket med den influensan i år.

 2. Med svininfluensavaccinet i färskt minne törs jag inte vaccinera mig.Jag tror inte på covidvaccinet. Jag tror inte heller på Flaschbackarna som hävdar att vaccinet ingår i ett avfolkningsprojekt som ska göra 85% av kvinnorna sterila för att minska jordens överbefolkning.
  Däremot tror jag på att mänskligheten håller på att förgöra sig själva,oavsett vaccin eller inte så kommer det nya värre pandemier tills jordens befolkning halverats.

 3. Hej.

  Dags att slå på den egna trumman:

  Aldrig haft flunsa, trots exponering. Aldrig haft vinterkräket heller trots detsamma där. I princip aldrig snuvig. Sist jag var rejält sjuk i något orsakat av bakterier/virus så var det vattkoppor och det var länge sedan.

  Å andra sidan har jag haft magsjuka som blåste hela tarmfloran. Doktorn sa att detta var ytterst onormalt, en tjocktarm i princip fri från bakterier, nästan unikt, får jag göra några anteckningar? Hade han brutit på tyska och haft hornbågade glasögon hade hela klichébingon varit på plats. Besvären berodde på superi, som så mycket annat.

  Tog inte svinvaccin, tänker inte ta C19-dito. Varför? Dels blir jag inte sjuk som sagt, dels för att Giesecke och Tegnell bägge två var insyltade i att ordna kontraktet åt Glaxo; bägge har jobbat åt Glaxo och Tegnell har utsett gamla kollegor därifrån som sakkunniga och valde svinvaccinet från Glaxo framför andra, bättre och billigare varianter.

  Det är alltså korruption som ska in på vågrätt tio.

  Eller så här: säg att vaccinet ger livshotande eller handikappande biverkningar i 1% av fallen (alldeles för högt). Vad för negativa konsekvenser drabbas de som beslutat om det av i fall de myglat och fuskat och ljugit?

  Inga. Inte sparken, inte löneförlust, inte fängelse.

  Den som inte drabbas av konsekvenser av sitt eget agerande kan man inte ha förtroende för.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Pingback: Några klipp från veckan | iniskogen

 5. ”Vad sysslar EU med? Undanhåller oss information?”

  Jo, det förutsätter jag alltid! Men jag tror det här handlar om något annat.

  GDPR som skall skydda personliga data i EU har blivit mer krångel än lösning. EU har gjort som vanligt: mer byråkrati skall lösa allt. Har själv på jobbet spenderat flera dagar på sådana formulär – och vi hade en förenklad version!

  Smakprov: ”Lagrar ni bara precis den information ni behöver, och bara precis så länge den behövs? Finns det en definierad metod för alla användare att kontrollera, uppdatera och ändra all information ni har om dem? Är ni ’ägare’ till informationen, eller hanterar ni den för tredje part?”

  Det är en hel del att fundera på om man bara vill visa några sidor nyheter. Jag gissar att amerikanska (och andra) sajter hellre blockerar allt än lägga onödig tid på det.

  (Hur mycket tid har vi – alla internetanvändare tillsammans- förlorat på att svara ”ja” på att vi förstår att webbplatsen använder ”cookies”?)

  • Ack ja. Försöker undvika att klicka på cookies men nu mera är rutan ofta placerad så man kan inte läsa innan man klickar. Ibland finns de på varje sida. Då ger jag upp.

Kommentarer är stängda.