Testa, isolera, spåra, behandla och killgissa.

Det i rubriken – minus killgissa – lärde jag mig på en universitetskurs länge sedan. Kursen handlade om smittosamma sjukdomar, främst HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Isolera var inte att stänga in utan hjälpa patienten med olika metoder att inte smitta andra . Men alla var inte med, det fanns även personal på sjukhuset som sket i  skyddsutrustning.

Jag blev biten av en  helt galen prostituerad som var tvångsintagen på psykiatrin. Hon försökte forcera dörren när jag gick ut. Jag tog henne i handen och sa något som vi går in igen och hon bet mig på armen så det blödde. Hon visade sig vara HIV positiv. Jag skulle noll testa mig alltså visa att jag var negativ när det hände för att senare – ifall jag var smittad – kräva ersättning från Sjukhuset.

Jag gick med min provorder till labbet och en  av personalen skulle testa mig. Hon hade inga handskar så jag ryckte tillbaka min arm och sa: det är HIV test. Hon fräste åt mig att hon minsann var varsam och det hade aldrig skett olyckor när hon arbetade. Jag krävde en annan sköterska eller skyddsutrustning.

Hon blev arg och gick. Jag testades av en annan med handskar och visir. Det skulle vara så. Jag fick testa mig ytterligare två gånger. Jag var negativ. Det var inte roligt alls att tänka ”om”, även om risken var minimal.

Testning av Coronasmitta eller inte har varit på diskussion nu i några månader. Vem ska testas, vem inte. Vem beslutar och vem också betalar. Det är som om vi aldrig hade testat en enda person av någon misstänkt smittosam sjukdom. Jag börjar tro att motviljan beror på pengar, oviljan att veta hur stort antal är smittade och den enkla förklaringen: brist på resurser. Någon måste ta provet och analysera samt ge svar. Jag tvivlar på att sjukvården kan snabbt anskaffa de resurser vid sidan av allt annat. Den ordinarie verksamheten är dock på sparlåga. Risken att folk blir riktigt sjuka eller dör av annat än Corona är  realt, inte gissning.

Att skydda sig från smitta var inte enkelt. Äldreomsorgen har varit en smittohärd. Det är där folk dör – ja, i normala fall också men nu har vi haft överdödlighet på vissa ställen påstås det vara 100%.

Arbetsmiljöverket gjorde ett försök att skydda personalen  och de boende men det gick inte. Efter anmälan från skyddsombud meddelade Arbetsmiljöverket ett föreläggande vid Serafens äldreboende på Kungsholmen.

Föreläggandet gick utöver de riktlinjer som Smittskydd Stockholm meddelat och som staden följt. I dessa riktlinjer anges endast visir som skyddskrav generellt och visir och munskydd i fall med risk för droppsmitta. Arbetsmiljöverkets föreläggande innebar att visir och munskydd ska användas i alla vårdsituationer med smittade eller misstänkt smittade personer.

Kommunen överklagade och fick rätt. Det var onödigt med så omfattande skydd. Förvaltningsrätten ansåg att begreppet ”patientnära arbete” inte är så tydligt och precist som krävs för att kommunen ska kunna förutse vilka åtgärder som behöver vidtas och upphäver därför beslutet.

Arbetsmiljöverket hade inte tydliggjort vad som avses med patientnära arbete dvs vilka arbetsmoment eller avstånd. Så man upphäver beslutet.

Hur kan man ens dividera om vad är patientnära arbete i omsorgen av de gamla som misstänks vara smittade av Corona? Det är ingen som står två, tre meter från den gamla och sköter hygien, klär på, leder eller hjälper med maten. Jag antar att man ville spara skyddsutrustning och då gör det väl inget om folk dör eller blir sjuka. Och, är inte Corona just en dropp/aerosolsmitta?

Är detta bara ett av de huvudlösa besluten utan hjärna under en pandemi?

I onsdags lämnade Arbetsmiljöverket in överklagan till Kammarrätten och har samtidigt bett om mer tid för att utveckla grunderna för vår talan. Fortsättning följer.

Nyss höll partiledare en show i TV, jag menar debatt. Endast en sak stannade i minnet. Det var igen likgiltigheten för de äldre och för äldreomsorgens vårdpersonal.

När Jimmie Åkesson, SD, sa att det som hade behövts för att hejda smittspridningen var obligatorisk skyddsutrustning inom äldreomsorgen och att munskydden inte behöver hög säkerhetsklass, svarade Per Bolund, MP, att ingen i rummet de facto är smittskyddsexpert, och: 

 Vi ska inte stå här och killgissa. 

Killgissa? Var han en minister? För vad då?

Vi har alltså med en helt ny virussjukdom att göra. Ingen visste hur den skulle agera och utvecklas, säger Löfven i debatten.

Ingen visste? Exempel fanns över en stor del av världen. Något borde man ha snappat upp även som Statsminister.

11mars sa WHO att det var pandemi. Men 7 januari var det nya viruset känt i världen även om de första kända fallen var i december 2019. 31 januari var det första kända fallet i Sverige. Så väldigt nytt var det inte när fallen började öka i Sverige. Nu är det juni ifall Löfven har missat det.

Även om dödstalen, överdödligheten, inte är enorma är de betydligt högre än i våra grannländer och speciellt inom äldreomsorgen. Beredskapen har varit usel. Än käftar man om munskydd kan skydda och vem, var och hur ska sköta testerna.

Samtidigt påstås det att S ökar så det är nära toppsiffror. Begriper inte hur en regering får flera anhängare när de misslyckas att ens testa de sjuka och vi får skämmas med dödstalen.  Det är Regeringen som har den yttersta makten oavsett alla myndigheter.

Socialdemokraterna får 33,7 procent i statistikmyndigheten SCB:s senaste partisympatiundersökning, vilket är en ökning med 8,7 procentenheter sedan senaste mätningen i november. Bortfallet var 46,9 procent. Vad tänkte de rösta som sket i att svara? Har de tappat tron på att politiker kan lösa problem? Kanske är vi bara trötta på undersökningar om tyckande när de inte innehåller någonting som har betydelse i verkligheten omkring oss?

4 svar på ”Testa, isolera, spåra, behandla och killgissa.

 1. Hej.

  Den där sortens sköterska har jag träffat. Så även modern, som fräste ifrån rejält.

  I mitt fall var det när jag rullades in halvt medvetslös i anafylaktisk chock. Dåvarande flickvännen tvangs stå och gräla med sköterskan för att hon skulle använda handskar, och detta var för Bildts tid, så varken nedskärningar eller fallerad skola fungerar – arrogans, slentrian, lathet och dumdryg von Oben-attityd duger ju dock universellt.

  Plus att vi såg ut som ”såna där typer” (personkrets missbrukare, slödder och bus, vilket nummer det nu var).

  Att ”vi inte visste/vet” är ju bara ren lögn. Det vore som om man när man skall göra tryckförband säger ”Nej det här vet jag inte hur man gör – det är ju en spade som gjort såret, så det finns de inga rutiner för”. Lögner och lögner och lögner – som de själva tror på.

  Annars måste de sig själva och erkänna: det var mitt fel. (Jag vet hur svårt det är och hur ont det gör: alla missbrukare/kriminella/annan sorts idioti som har ryckt upp sig har stått där och sett sig själva och tagit det första steget: erkänna att vad jag gör är mitt eget fel. lätt är det inte, och ont gör skammen, men den läker och hjälper en hålla kursen framgent.)

  Men vem kan tvinga en Bolund eller en Bildt eller en Tegnell att hamna i det där läget där man måste dra ur grundbulten eller gå under?

  Mänskobett, fy tusan! Hellre bli tuggad på av en hund! Tur du hade att det inte blev tetanus eller brand eller något annat läskigt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • På den tiden skrevs antibiotika till en ifall att hellre än att bli rejält sjuk och komma åter. Allt på en gång liksom.

 2. Perfekt summering av läget i en rubrik!

  Sedan blir de flesta sittande regeringar mer populära under en kris. (George W var uppe i otroliga 90% ”approval” efter nionde September – det vanliga för en amerikansk president är väl att börja omkring 50% och gå nedåt under hela mandatperioden.)
  Det håller dock inte i längden om man inte hanterar det väl. Och, som du nämner, vilka är det som inte svarar?

  Det där med provtagning och analys är ytterligare en aspekt av vilka i vården som ”är viktiga”. Vid någon bensinstrejk i England sade man att man inte skulle stoppa folk i NHS som var ”key worker” eller liknande. Jaha, sade någon, om den där operationssalen inte blir städad – till den standar som krävs där, inte ”gräsänkling andra veckan” – skall vi operera ändå?
  Utan prov och analys kan vi lika gärna läsa aura eller känna av chi. Tänd ett doftljus, det fungerar lika bra. Är själv förtjust i ”tallbarr.”

  • Rent psykologiskt, har jag lärt mig, byter man inte gärna ut något vid kriser. Inte Regeringar, inte en man som misshandlar eller uselt jobb. Men när läget blir bättre byts de dåliga ut. Inte alltid.
   Man vet vad man har men inte vad man får. Dock bör man sköta sina ”aktier” även vid kris. Tänkte främst på SD som misslyckats med det.

   Är förtjust i vanilj, men tallbarr går också bra.

Kommentarer är stängda.