Sjukdomar utan gränser.

Kanske är det dumt att skriva om nära döden händelser när så många dör av en allvarlig sjukdom? Om jag ser på de registrerade svenska dödstalen på Corona visar statistiken att de äldre dör men flera av de yngre klarar sig. Av de 1580   döda idag är de flesta över 70.

Nu hotar andra länder som UK att personer 70+ får finna sig i att vara isolerade tills det kommer ett vaccin. Det räcker inte ens hoten om karantän till årets slut. Försök bara att göra så i Sverige. Regeringsformen Lag (2010:1408).  säger i     8 §   Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövanden. Den som är svensk medborgare är även i övrigt tillförsäkrad frihet att förflytta sig inom riket och att lämna det. Så… Kan Regeringen med sin nya makt ändra detta? Det skulle bli svårt att låsa in folk för att undvika en sjukdom.

Jag håller på att packa ryggsäcken och drar snart iväg till en svensk vandring som är möjlig. Det får ersätta den planerade Dream Trail utomlands. Hur ofta ser man folk i skogen? Garanterat en tryggare plats än en park eller en gata för att inte nämna en utefik i Stockholm.

Det syns att ekonomin tar stryk i hela värden, inte bara här hemma. Sjukvården är nära krisläge och även vårdarbetare dör. Vi gamla ska hålla oss undan sjukvården. I Sverige läggs man nog bara till sidan i sjukhuset om man hör till de gamlas gäng? Triage, nytt ord vi har lärt oss. Jag är inte en rädd typ men reglerna om vem ska få vård var oroväckande, läge för död alltså. (Läs mer på inlägget med-naivitet-som-ledstjarna-finns-det-inga-lager/)

Jag minns hur man gjorde med de alldeles för tidigt födda barnen som inte borde överleva. Man la de i värmen. Om de levde efter en timme gjorde man allt som var möjligt och ibland även omöjligt. När den exceptionella barnläkaren i sjukhuset jag arbetade i gick i pension strömmades barnavdelningen av barn och vuxna, de som hade överlevt fast de inte borde. Jag vet inte hur man gör och bedömer idag när tekniken är mer avancerad.

Sedan fick kuratorn ta hand om föräldrarna till barnet som dog. Mest var det mamman som kände sig oduglig. Hon klarade inte ens att hålla barnet i magen tiden ut. Det var så mycket ångest och tårar. I några fall blev kontakten lång tills paret fick ett friskt barn. Vi gladdes åt tillsammans. Livets mirakel. Idag är barnafödsel ingenting märkvärdigt. Du kan föda vart som helst, i bilen, hallgolvet och så. Det finns ett slags förakt mot den gravida kvinnan, hon är bara till besvär. Jag borde skriva om hur vi tog hand om de gravida på riskavdelning för missbruk och HIV, men då blir de ”vanliga” gravida förbannade. Kanske någon gång?

Omhändertagandet av de gamla och de späda barnen mäter samhällets moral.

Föraktet mot de gamla samt personal i äldreomsorg manifesteras varje dag. Onödigt med skyddsutrustning sa man senast i Värmdö kommun (se PS). Hur lång tid tar det innan de som tryggt sitter i sina kontor begriper riskerna för folket på golvet? När bedöms äldreomsorgen som en viktig del av Samhällets omsorg, inte något pyssel som vem som helst från gatan kan göra? När börjar vi uppskatta vårdbiträdena som försöker ta hand om våra gamla med bristfälliga resurser och för få arbetskamrater? Vården av de gamla har inte avancerat långt från ättestupan, tankegångarna är liksom lika. Eget rum och glada affischer på väggarna döljer inte avsikten att de gamla är bara till besvär och kostar.

Kanske kan man bara bädda ner de gamla i en varm säng med en dos morfin? Ja, det händer redan. Morfindöden är bekant i varje äldreboende. Så dog min sambo, nästan naken under ett lakan neddrogad av morfin. Inget värme där inte. Just frånvaron av kläder förargade mig eftersom han alltid hade varit noga med sitt utseende. Det var kränkande. Enklare för personalen? Ordet omsorg har bytts mot effektivitet eller bara simpel förvaring.

Värderar man inte personalen har omsorgstagarna inte heller något värde.

Teknik och medicinsk vetenskap har utvecklats under min livstid. Tekniken är enorm. Medicin finns för nästan allt. Jag tänker på något så vanligt som penicillin. Du tar några piller och botar infektioner som kunde orsaka död. Virus däremot, det är elaka ting vi kämpar med. Det är inte för det tuffa rymdutseendet man använder skyddsutrustning till. Det är livräddande både för personal och  för de sjuka. Om det finns att tillgå så att säga.

Penicillin har jag dock mindre glada minnen av. Penicillinet upptäcktes av en slump av Alexander Fleming 1928. Han var en brittisk bakteriolog född 1881 i East Ayrshire i Skottland, död 1955 i London. Efter upptäckten lyckades Ernst Chain och Howard Florey i Oxford producera rent penicillin och visa dess utomordentliga effekt som behandling mot bakterieinfektioner. 1941 kunde penicillinet börja produceras till allmänheten. Fyra år senare, 1945, fick de alla tre dela på nobelpriset i medicin för upptäckten. Nu klagar man på överskrivning av antibiotika och att det till sist blir resistent.

Mig höll penicillinet ta död på. Det fanns inte några lager av den nya medicinen i Finland och den användes bara i kris. Det var ju efterkrigstid. Jag blev sjuk. Fråga mig inte vad det var, jag var knappt 5 år. Men febern bara steg, jag slutade äta, kräktes, hade gula ögon och till sist gav läkaren mig penicillin och jag dog – nästan.

Jag var allergisk.

Väldigt många år efter genomgick jag en hälsoundersökning och flera vaccineringar på grund av ett biståndsjobb utomlands. Då sa läkaren: du har haft A hepatit, eller? Du behöver inte det vaccinet.

Under tiden i det landet  trodde myndigheter att området hade pest. Vaccin köptes från ryssarna. Flertal blev sjuka. Vaccinet hade förvarats fel – trodde man. Jag fick pestbölder på armar och rygg. Då sa läkaren: du får välja att dö av pest eller antibiotika. Pest eller kolera val i ny form? Jag valde antibiotikan. Det var inte kul.

När man arbetar i ett sjukhus är ju sjukdom, bot och död arbetets huvudnummer. Det finns hur många varianter av sjukdomar som helst. Egentligen är det märkligt med så hög  levnadsålder som vi har. Men pengarna sätter gränsen för vård, ibland tänker man inte efter före. Ofta vill jag säga. Det ”felet” finns både hos den offentliga vården och hos folk i allmänhet. Rökare, missbrukare, soffsittare, just nu är de överviktiga också en riskgrupp. Vi spelar själv roulett med vår hälsa. Men idag är även sjukdomar utan gränser, de vandrar ut och in som de vill.

Jag tänkte speciellt på Tuberkulos, eftersom det är trist nog en sjukdom vi hade nästan fått bukt med men som nu sprids in över gränsen. Inga stora tal men så onödigt. Tuberkulos idag finns främst hos invandrargrupper. Många sjukdomsbärare blir inte upptäckta eller behandlade för vi har ju slutat med hälsokontrollerna för asylsökanden eftersom det blev för omfattande. Eller varför? Idag är det frivilligt. Du söker vård när du blir sjuk nog. Så du kan gå ute och smitta folk med tuberkulos, HIV och vad allt nu heter om du är sjuk och inte upptäckt. Man sparar i en ända och betalar i en annan.

Men nu är det bara Corona som gäller. Folk åker inte ens in på sjukhus vid misstänkt hjärtinfarkt. Det finns likheter med råden för TBC och Corona. Hosta i armvecken, tvätta händerna, håll dig från folk…

Så, mina vänner, riskera inte döden nu utan håll er på avstånd och har ni hört det förr, tvätta händerna!

PS 1. Ser samtidigt Roms operas föreställning ”Traviata” där huvudpersonen sopranen, dör av lungsot. Bild ovan. Varje dag skördar tbc 3 500 dödsoffer i världen. För varje person som inte får behandling mot sin tbc smittas i snitt 10-15 personer till per år. Behandlingen är lång.

PS 2. Om Värmdö från Aftonbladet: Enligt kommunens direktiv arbetar personalen inte med munskydd eller skyddskläder om det inte finns misstanke om smitta.

Finns misstanke om smitta ska personalen kontakta sjukvården för vidare undersökning.

Vi har en kund som har haft misstänkt corona. Men han ville inte låta sig testas. Så då var vi tvungna att fortsätta åka dit utan skyddskläder eftersom det inte fanns några bevis på att han var smittad. Och efter det måste vi fortsätta åka till våra andra kunder, säger den hemtjänstanställde.

Fullständigt sanslöst. Det krävs klädprotest. Ingen kan väl reglera vilka kläder jag har på jobbet när det inte gäller uniform?

6 svar på ”Sjukdomar utan gränser.

 1. Hej.

  God tur!

  Varför i Helsicke skulle någon bli sur för att missbrukare eller Hiv-smittade blivande mödrar får mödravård eller hjälp av barnmorska? Får de inte hjälp och stöd så blir det ju ännu värre för det eventuella barnet.

  Missfall, fy f*n rent sagt. Det har vi egen erfarenhet av. Det är också skälet att det inte blev så många barn som vi egentligen velat – barnmorskan och läkaren meddelade efter det sista missfallet att det kunde kostat frun livet, och att en ny graviditet skulle vara slutet. Och där sitter man sedan med släktingar som frågar, helt oskyldigt och i alla välmening, ”Varför skaffar ni inte fler barn?”. Tur man inte är danad sådan att man blir kränkt över frågan.

  Corona ja. Räkna med att det för svensk del kommer att fortsätta minst sex månader till. Uteslut inte restriktioner för utresa heller – grannländerna är redan kämpevreda över Harryturer och veckopendlande svenskar. Tydligen tvingas norrmän som besökt Sverige sitta i karantän i två veckor, men inte gästarbetande svenskar – hur tänkte man där? I Verdens Gang frågar sig läsare om Tegnell jobbar i Norge också.

  På tal om arbetskläder: heltäckande gummioverall kan köpas över nätet, från butiker för folk med specialintressen på området intimtango om man säger så. Bara att spola av mellan brukarna, och kommunen kan säkert hålla med talk.

  Eller bad-burkha kanske? Nere i Afrika gjorde de ju skyddskläder av bygg-plast och desinficerade sig med klorlösning sist ebola grasserade.

  Och varför frågar ingen journalist ut Tegnell om hans kopplingar till Glaxo Smith Klein och hans agerande re: vaccin och narkolepsi?

  Tips förresten: KB:s tidningssamling är just nu allmänt tillgänglig (varför den inte alltid är det kan man fråga sig).

  [https://tidningar.kb.se/]

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Nej, ingen blir sur över att missbrukare får hjälp, det menade jag inte, men skillnad till den vanliga mödravården var så stor att varje blivande mor vill nog kräva att få det likadant.
   Tänk bara att ha bokad plats på förlossning/BB. Och ingen vänder dig på dörren även om du kom in alldeles för tidigt.
   Att inte behöva ringa runt och jaga en plats trots att det var sommar.

   Tack för tipset om KB!

   • Hej.

    Jaha, då klarnar det.

    När frun skulle föda sista gången så hade Region Skåne någon slags politikerframavlad regel om att du skulle uppsöka det sjukhus som var närmast den adress du bott på när graviditeten registrerades hos mödravård eller BVC.

    För vår del hade det inneburit att vi utan bil skulle ta oss från Arlöv till Ystad, även mitt i natten. Idioti.

    Vi ”glömde” detta och ringde taxi när det var dags istället och bad föraren kära till närmsta BB, något han gjorde rätt energiskt: ”Jag har precis klätt om bilen!” minns jag att han svor halva vägen. Motivation, ja?

    BB-personalen gjorde inget nummer av det och det märktes på de äldre barnmorskorna att den där regeln, den tillämpades bara när det var fråga om att man skulle starta förlossningen – detta tack vare barnmorskorna.

    Jag hade på en skola en vän som glatt berättade att både hon och hennes syskon samtliga var avlade i samma bil de fötts i (pappan körde taxi) – hon kunde få en hel klass femtonåringar att se ut som stoppljus!

    Det börjar bli lite kymigt att prata med bekanta från andra europeiska länder – allt oftare frågar de saker som ”Sverige som var så bra, vad är det som hänt?” De vill ju inte förolämpa en.

    Men vad kan man svara annat än ”Har du tid att lyssna i två timmar på svaret?”

    Ack ja. Pang bom så blev det vår – förra veckan låg isen svart och skogen var tyst, nu är fåglalåten öronbedövande och fisken slår i ytan i fjolårsvassen. De bekymrar sig varken för Corona eller marginalskatter.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

 2. Det finns två oroshärdar i världen för coronavirus-infektioner: Wuhan, Kina (Hubei-provinsen) och Italien. Båda dessa geografiska områden kämpade med utbrott av tuberkulos innan de drabbades av det muterade COVID-19.
   Konstigt nog verkar coronaviruset sprida sig till resten av världen via flyg från dessa “hotspots” . Men infektionen finns kvar i de infekterade områdena och kan spridas inom ett hushåll, men inte till resten av samhället. Utbrotten måste ifrågasättas eftersom det finns för många falska positiva test för att bekräfta COVID-19,  vilket vid denna tidpunkt inte behöver vara något annat än ett passagerarvirus som åtföljer tuberkulösa infektioner.”

  De stater i USA med det högsta antalet COVID-19 är Kalifornien, Texas, Arizona, Florida – de stater där flest migranter passerar gränsen. New York är en annan hamnstad med inrapporterade fall av COVID-19. Detta är ingen slump.

  https://everykindapeople.blogspot.com/2020/03/invandrarlander-och-stater-drabbas.html

Kommentarer är stängda.