Med naivitet som ledstjärna finns det inga lager

Robert Baden-Powell devised the Boy Scouts motto, “Be Prepared.” The story goes that upon hearing the motto, someone asked the scouting founder the inevitable question: “Prepared for what?”

Det var en bra fråga. Vi är inte förberedda för någonting. Vi kan bara ”trösta” oss med: det kunde vi aldrig tro att Corona drabbade även oss! Och de gamla! Hur kunde det ske? Svensk paradgren: naivitet.

Våra Äldreboenden är i kris. De är så ständigt på olika sätt. Äldreomsorgen är en kostsam post i Kommunbudget med ideliga indragningar. Det saknas utbildad personal. En del personal pratar inte ens betryggande svenska. Det har jag varit med om flera gånger när min sambo vistades i något korttidsboende. (Han dog 2 år sedan). Nu saknas tvål, handsprit och skyddsutrustning, det elementära inom omsorgen. Inte såg jag något handsprit förr heller, bara i undantagsfall.

Vem vill gå till jobbet i sådana omständigheter? De som måste få in pengarna, de lågavlönade vårdbiträdena. De moderna hjältarna.

Skyddsutrustning finns dock att köpa men Socialstyrelsen tackade först nej för det var inte rätt säkerhetsmärke på maskerna. Försvarets materielverk (applåd!) arrangerade en leverans i samverkan med Polen. 1,5 miljoner FFP2-masker, 2,4 miljoner visir och 8 miljoner plasthandskar. Vilket fynd! Lyckokast! Men det var inte rätt certifiering så det blev nej. Trycket blev dock hårt så nu kommer leveransen att tillåtas. Det kan omöjligen vara sämre än att vara helt utan.

De vilka arbetar inom vården tar det hellre än kaffefilter och bindor. De skiter i den saknade märkningen. (Se uppfinningsrikedom i förra inlägget.)

Det är lätt att besluta något i ett kontor när verkligheten finns långt från en.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, om hemtjänsten som inte använder skyddsutrustning:
När det gäller vilken skyddsutrustning man ska ha, är det något arbetsgivaren bestämmer. Vi har den dialogen med regioner och kommuner runt om i landet. Men vi kommer inte vara de som tar initiativet. 

Dialog? Läget kräver aktion. Om smittläget är så allvarligt det påstås krävs aktion med beslut av någon med kunskap och  pondus, inte dialoger, inte presskonferenser.

Just-in-time-samhälle utan beredskap fungerar inte. Har vi lärt det nu?

Coronasmittan är ett faktum i en stor del av våra äldreboenden. Man skyllde först på besökare. Det är inget besöks kö till äldreboenden och nu är ju besök förbjudna. Hur och vart smittan började kommer vi knappt att veta. Faktum är att äldreboenden är de som står för den största delen av antalet dödsfall.  Av hela Stockholmsregionens 313 boenden  har hälften bekräftad smitta. Nu borde det gälla normalt smittskyddsarbete. Hitta, testa och isolera, behandla. Sedan kommer de gamla ändå att dö med tiden men kanske personalen kan klara sig.

Att arbeta i dödens väntrum har fått  ny innebörd. Vad säger Arbetsmiljöverket? Vad säger Facket? Tysta? Att ha hjälp av hemtjänst eller bo i ett äldreboende tycks vara rysk roulett. För de boende och för personal.

Det känns som Kommunalpolitikerna har lämnat personalen inom äldreboenden åt sitt öde länge sedan. Stress och brister är normaltillstånd även utan Corona.  Åtgärder måste in i äldreomsorgen nu. Kan politiker befriade från Riksdagsarbete men med full lön ta extra pass? Inte? Kunde det inte vara bra att besöka verkligheten som man sedan beslutar över? Vi hade en gång besök av kontaktpolitiker på mitt jobb i sjukhuset. Hon grät. Hon var så chockad över de tunga patienterna på vårt jobb. Sen såg vi henne inte mer. Tur?

Så du politiker: gör ett besök, erbjud att ta  en vecka eller två, luckor finns säkert, sätt i gång att knoga men ta med egna skyddsgrejer. Regnrock mm. Ja, du kan dock bara göra de  enkla jobben som att dammsuga eller tvätta men då ger du tid för proffsen att ta hand om de nu så omhuldade gamla.

Jag är en av dessa 70+ som Myndigheterna nu så månar om och alla ska vara rädda om. Jag ska hålla mig hemma, isolerad och inte ens handla mat så att jag inte blir i behov av sjukvård. Fortsätter omsorgen även när pandemin är över? Nu tror  jag inte en sekund att makthavarna månar om oss utan om budget. Att politiker och myndigheter bryr sig i ord om oss 70+ låter falskt. Vad det inte stora proppen de kallade oss nyss? Kostsamma 40-talister? Eller att allt blir bättre, när vi gamla som inte förstår den nya multikulturella världen, dör? Utlåtande från en professor, minsann.

Så, nu hukar vi äldre hemma? Jag är inte så säker på det. Så många gamlingar med rollatorer har jag inte sett ute under den så kallade vintern. Våren lockar ut de som inte vågade gå  i hala vinterväglaget. Centrums bänkar är fulla av gamlingar som solar. Risk och möjlighet är svårt att hålla isär.

Men, om vi blir sjuka är det slutet. Personer med biologisk ålder över 80 år, samt multisjuka mellan 60 och 80 år, ska bortprioriteras i intensivvården. Det visar interna hemliga dokument från Karolinska universitetssjukhuset. Jag närmar mig den gränsen, ålder 80. Men hur bedömer man ens biologiska ålder? Av utseendet? Då blev det genast risigt.

Hur bedömer man om en patient läggs för att dö eller får syrgas i en respirator? Ordförande för Stockholms läkarförening säger att man är hårdare i bedömningarna. 

Tidigare la man utan vidare in 80-åringar på intensivvård och det har vi passerat. En 80-årig patient med covid-19 har inte nytta av intensivvård.

Har inte nytta? Om jag skulle bli sjuk och hamna på Akuten, hur bedöms mina möjligheter att överleva? Gammal sliten kvinna, lägg henne på sidan, blir säkert bedömningen. Nu kommer lite skryt, ni får ursäkta.  Inte betraktas jag som en ”Legend” (mitt hikernamn som andra gav mig) som nyss vandrade PCT 4000 kilometer och som nu svär över att årets tur över Alperna från München till Venedig försvann. Venedig, som har överlevt  sedan 500 talet utan att sjunka i havet. Som kommer att överleva trots 12 400 sjuka, över 730 döda i Veneto där Venedig är den mest kända platsen. Biologisk ålder? Kan även städer ha det?

Hur vi  som Svenskt Samhälle överlever blir en intressant fråga, efteråt. Vad förändras, vad inte?

Vi har redan släppt demokratin, det lilla vi hade och låter S+MP att styra – oavsett kunskap och förmåga – de frågor som nu behöver supersnabba åtgärder på grund av det krisläge, inte krig, vi anses vara i. Jag kan sia några beslut redan nu, de hjärtefrågor Mp+S och anhängarna har och vilka nu på ett magiskt sätt blir Coronafrågor. Mer någon annan gång.

Håll Er friska, kära bloggvänner! Det är bara att härda ut.

PS1: Löfven:

Varje medborgare har ansvar att fortsätta göra sin plikt.

Menar han att det inte gäller asylsökanden och icke medborgare? Borde han inte sagt: vi alla som bor  i Sverige? Vissa är väl inte undantagna av det ”plikt” han påstår råder nu? Är det verkligen en plikt att lyda myndigheter om det inte är lagfäst?

PS2: Dags att minska Riksdagen, det räcker ju med 55 stycken i en kris, då måste det räcka med mindre även på ”fredstid”?

PS3 Beklagar att jag länkar till Aftonbladet, ni får stå ut med det. I ett Samhälle med höga skatter och bara 471 personer i Intensivvård i landet med medelålder där 61 år varav 75% med någon riskfaktor börjar vården sortera folk. Det kan vara rimligt, eller inte. Vad tycker du?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/lAyePy/dokument-visar-de-prioriteras-bort-fran-intensivvard

PS 4. Idag vaknade Facket, 17/4 efter otaliga sjuka och döda i äldreboenden. Borde inte ledarna ge sin plats till några som reagerar lite snabbare. Är det någon fler som reagerar för den usla hanteringen av medlemmar?

Kommunal gick på fredagen ut med information till sina drygt 20 000 skyddsombud i landet om att man kräver bättre skyddsutrustning. Är det så att personal misstänker smitta på exempelvis ett äldreboende så är det skyddsmask som gäller. Annars hotar förbundet med skyddsstopp, vilket betyder att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset.

7 svar på ”Med naivitet som ledstjärna finns det inga lager

  1. Vad gäller Aftonbladet: även en blind höna…
    Munskydd: certifierade? Det talades det ej om på min tid!
    Under 80 000 timmar, cirka 160 000 stycken…
    Torde ha varit skapligt bra i alla fall!

    Prepared?
    Idag 80 år sedan Norge visade sig ej vara det.
    Att Sverige skulle ha gjort lika uselt ifrån sig vill vi ju helst inte tänka på, inte sant!

  2. många tror ju att smittan kommit till Järvafältet med personer som jobbat som taxichaufförer som har kört Italien resenärer. Är väl även en trolig smittväg till äldreboendena antingen via färdtjänstkörningar eller att chaufförerna haft anhöriga som jobbat inom vården

    • Helt rätt. Jag har också tänkt på den möjligheten. Bland andra. Vet man inte om smittan kan man inte skydda andra. Alla blir ju inte sjuka.

  3. Hej.

    Biologisk ålder är nog bara en omskrivning för hur ”schleten” man är som en vän från det inre av Västergötland uttalar ordet. 50+ blandmissbrukare med njurpaj och leversvikt lär du nog få gå före. Fast helt klart är det inte – en trettiofemårig forskarstudent i god form (triathlon och MMA) lär få stå tillbaka för Löfven.

    Det är nog som med Migrationsverkets ålderstester: man vill ha ett papper och procedur så att man kan göra som man vill sedan. Triage i fält eller annan akut situation är ju lättare, i alla fall själva sorteringen. Tarmarna utanför kroppen? Har vi gott om morfin? Pumpa full och låt honom dö i frid. Kula i kroppen men tarmarna hela? Operera. Typ.

    Apropå ditt första PS. Löfven menar nog att alla som vistas på svensk mark är svenskar och medborgare, det är ju dit man drivit språket i fyrtio+ år: att svensk inte skall betyda något alls.

    Frun till en släkting har en anekdot om politiker och sjukvård från när hon jobbade på lasarettet (detta från den tiden Babels Hus utspelar sig). Politikern, ett tungt namn i kommunen, i köpmannaföreningen och bland mark- och skogsägarna besökte sin nyopererade fru som låg på sal – man fick ju ligga kvar kanske en hel vecka eller två efter omfattande operationer. Han var djupt kränkt och upprörd över att hans fru (!) inte hade eget rum, med egen sköterska. Vet hon inte vem jag är, frågade han bland annat. Partinamnet börjar på S, för övrigt.

    Annars är det väl inom vården som all offentlig verksamhet: den med minst koll, minst kunskap och erfarenhet, och minst förstånd bestämmer. Ingen grupp kan vara bättre än den sämste medlemmen, trots allt. Som när vi inom skolan skulle dokumentera varje elevs individuella prestation efter varje lektion. Detta skulle ske på de fem till tio minuter vi hade att byta klassrum. Säg 5 min. per elev och anteckning gånger trettio elever… det var den arbetsdagen! Svaret från ansvarig skolpolitiker både på lokal och nationell nivå var: ”Det får ni se till att fixa på nåt sätt!”

    Här i djupa skogarna har handlare och frikyrkor organiserat sig med utkörning av mat åt gamla i karantän, inte som i Sundsvall där kommunen kräver flera hundra per matkasse per gång för att köra ut.

    Änte typiskt? Vanliga svenskar tar i och hjälps åt och är som folk, men politiker är ockrande parasiter? Nä, Ceausescus och Mussolinis öden är vad politikerna förtjänar! Bunt ihop och slå ihjäl dom! Bildligt talat, då, för säkerhets skull.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • M ochC sköts! Om vi skall vara petnoga…
      Vad gäller sjukvård.
      Inte bara Larrey- triage med hjälp sedan av ambulance volante
      Fanns en annan fransman som hade sunda tankar: Francois
      Alexandre Ollivier.
      Redan 1811 hade han ideer som var långt innan Semmelweis och andra. Tyvärr var ju korsikanen mer intresserad av ”slagsmål2 än att hjälpa medmänniskor.
      Glad Påsk för övrigt!

    • Glömde att medborgarskap inte betyder något. Det räcker ju att åka T bana så är man svensk, som någon politiker sa.

  4. Man kanske ska ha ett papper på sig som meddelar:
    Får jag ingen IVA-hjälp var snäll och avliva mig direkt.

Kommentarer är stängda.