Invasiva arter i den svenska skogen.

En skarv satt på stenen. Den kändes helt malplacerad för jag tältade vid en skogssjö i Sörmland på Lugnets naturreservat, inte vid havet.

Fågeln satt på en sten i Kvarnsjön tills mörkret la sig och stjärnorna började lysa. Vart tog den vägen sedan vet jag inte. På morgonen syntes den inte till.

Har ni tänkt hur stjärnorna ser ut när det är beckmörkt och de tycks ligga väldigt nära? Inga stjärnmönster, snarare fyrkanter.

Jag vandrade genom Lugnets naturreservat även förra året men nu såg jag en ovälkommen förändring. Marken var uppgrävt av vildsvin. Oavsett vart i Sörmland du går finns det vildsvin och de bryr sig inte om föreskrifter som att inte skada naturen, bryta kvistar och sånt.

En kväll slog jag tält på en mindre fin plats, vid ett hygge. Sträckan före hade alltför mycket spår av svinen. Men de sprang i grupp – lät som en galopperande arme´- förbi tältet ilsket grymtande. Jag hade valt fel plats.

Skadorna för skogen är inte räknade men vildsvinen skadar plantor och dör trädens rötter blir det ju röta.

Vi vandrare tycker att det ser illa ut.

Jag gick nästan samma sträcka förra året och ökning av ”vildsvinsmark” var påtaglig. Ja, det finns fina planer om hur frågan skall lösas men vildsvinen har tagit plats och de avancerar norrut sakta men säkert.

En annan förändring var ökad antal döda träd, granar närmast. Granbarkborren avancerar också.

Roströd barr låg på stigen. Vissa träd var gråa. Skyltar dög upp om granbarkborren och risker för fallande träd. En sådan plats var Henaredalens naturreservat. Så skyddad att även tältning var förbjudet. Men det bryr sig inte inkräktarna vildsvin och barkborre om.

Naturen har sin gång. Växer, frodas, dör, återuppstår, förändrar sig. Vi kämpar mot de ovälkomna bosättarna, förgäves. Hur ser de svenska skogarna ut om 10, 20, 30 år?

Samma fråga kan vi ställa om hela Sverige.

Sörmlandsleden går genom flera hyggen. Kändes att de har blivit fler den sista tiden. Att trampa genom risiga hyggen är inte kul. Inte vackert. Inte rogivande. Efter en natts åska och störtregn blev det som att vada i lervälling. Jag vek så småningom till asfalten och tog buss och tåg hem. Ca 130 km och 6 nätter i tält, ett i vindskydd.

Sörmlandsleden ligger nära mig med en anslutningsled. Det är därför jag har gjort en del vandringar, korta och lite längre där. Men förändringarna är inte positiva för vandraren. Det finns än guldkorn, vackra platser, stilla sjöar och ibland så tyst att enda ljudet som hörs är ens egna hjärtslag. Tystnad är exklusivt idag.

Det känns dock att jag är ganska färdig med Sörmlandsleden. Kanske en tur till? Eller bara en kort till någon favoritplats, någon gång.

PS. Som syns är jag ingen fågelfotograf.

6 svar på ”Invasiva arter i den svenska skogen.

 1. Medan vi bedriver klappjakt på lupiner så kan skogsägarna skövla skogen och plantera in invasiva trädsorter som inte funnits där förr. För att inte tala om somalier och Araber,dom är väl invasiva?

  • Hm. Finnarna på -60 talet var väl också invasiva? De befolkade ju varenda löpande band och ”skitjobb”.

   • Ja,och på 1600-talet behövde svedjebrännarna från Finland inte ens en bostad,bara dom fick en skogsbit att bränna så klarade dom sig.

    • Har just passerat ett av de områden och info sa att deras odling lyckades bra.
     Folk är för lata idag. Det finns för mycket pengar i bidragssystem.
     När jag invandrare fanns ingenting annat än egen vilja, inga bidrag, bostad eller SFI. Men det fanns förstås mer arbetstillfällen. Inga av de arbetsplatser jag hade i början finns kvar i Sverige. Men när jag arbetade senare hos Socialtjänst blomstrade det. Utbyggnaden ar enorm.
     Det säger nog en del om utvecklingen eller avvecklingen.

 2. Vildsvin lär förstöra omkring 5% av alla odlade grödor i Sverige – I vissa områden är det dubbelt så mycket. Detta alltså med mark som är under ständig uppsikt. ”Skogen” är det väl få som bryr sig om att vårda längre.
  Gissar att det blir konstant tillväxt för vildsvinen tills de börjar komma för nära bebyggda områden – då blir det liv i luckan!

  Vad gäller arbete kontra bidrag såg jag att 6700 person från Thailand varit (är?) is Sverige i år för att plocka bär. Tydligen inte något våra inhemska arbetslösa (oavsett härkomst) ägnar sig åt.

  • Här är svinen några meter från bostadsområden men då blir det staket, inget annat. (förort till Stockholm)
   Inte plockar de arbetslösa bär fast lönen idag är helt ok och reglerad enl. avtal.
   Varför jobba när pengarna kommer utan?

Kommentarer är stängda.