Misstroende som dagslända?

Jag skrev i förra inlägget om det obetalda arbetet. Ett obetalt sådant har blivit extra aktuellt under året med covid: äldreomsorg utfört av andra än den kommunala/skattefinansierade omsorgen. Köerna till boenden är borta. Idag finns det tomma platser. De äldre klarar sig själva eller anhöriga tar hand om de äldres hjälpbehov. Politiker har tyckt att de gamla ska bo hemma så länge som möjligt. Nu blev det så, med hjälp av virus. I oktober 2020 bodde 78 000 personer på ett äldreboende, jämfört med 82 000 året före.

Var coviddöden orsak till att åldringarna inte längre ville hamna i den allmänna vården? Där dör man, ensam, morfindrogad, utan läkare och anhöriga bredvid. Kanske just förbudet att få träffa sina anhöriga under den sista tiden i livet har minskat lusten att bli instängt i ett boende. Man hankar sig hellre fram. Fångar har haft det bättre än de gamla under covid. Där grep JO snabbt in om deras begränsade rättigheter.

Eller har vår uppfattning om vikten av de äldre generationerna i våra liv förändrats när döden har kommit närmare oss? Det året vi insåg vår dödlighet i dagliga TV shower. Har de gamla fått ökad värde för vårt eget välmående?

Det har visat sig – även i massmedia – att den offentliga vården inte alltid var den bästa för våra gamla. Vi hade inte äldreomsorg i världsklass även om S ropar så regelbundet, speciellt i valtider. Omsorgen var som en kuliss i Musse Piggs, Kalle Ankas och Långbens resa, den som skylde soptippen. Som att personalen kunde sakna det svenska språket och adekvat utbildning. Skyddsutrustning fanns inte. Mer… Politikerna sket i både på de gamla och deras vårdare. I annat fall hade ju utbildning, bra lön, skyddsutrustning, nog med personal och livskvalité för de gamla varit i prioritet. Att arbeta inom äldreomsorgen hade då varit högt uppskattad arbete, avlönad därefter. Inte något vem som helst kan arbeta med.

Nu finns tomma platser. Man sparkar redan folk. Inte kom politikerna på att använda tiden för personalens utbildning och även svenskstudier. Vore inte den dåliga efterfrågan på äldreomsorgens tjänster ett utmärkt tillfälle för upprustning och utbildning?

Kostnadsläget tillåter inte att äldreomsorgen har hög klass. De gamla är olönsamma. Det finns så många hål att täppa till i en Kommunbudget.

Men jag undrar, är det bara covid och död som har fått anhöriga att ta över omsorgen av sina gamla? Kanske polletten ramlade in? Larmet om bristande kvalité i vården blev så tydlig. Det var faktiskt sant att hygien var eftersatt. Det var så att personalen kunde sakna adekvat utbildning. Det var sant att maten var mindre anpassad för de gamla. Det var även så att sjuksköterskor var bristvara, utevistelser obefintliga, livets guldkant inget man ens kunde stava till. Det var sant att morfin sattes in snabbt, så det blev rena dödshjälpen. Flera gamla ha fått dö ensamma under covid tid oavsett dödsorsak eftersom personalen hann inte och dörrarna var låsta.

Regeringen avskiljde oss från våra gamla i stället att handha skyddsutrustning. Anhöriga smittade vilt, inte personalen trodde de som tror sig veta.

Var det faktiskt lagligt? Skulle det ha hållit i en rättegång, att isolera folk ifall att de senare kunde bli sjuka och smitta? Jag tvivlar starkt på det.

Även efterfrågan av hemtjänst har minskat. Hade du hemtjänst var det aldrig samma vårdare som kom utan otaliga olika personer. Och du kunde inte få allt som du önskade och var van med. I ett smutsigt hem oduschad värmde du dina matlådor i mikron. Nidbild? Inte alltid. Städning vart tredje vecka får vilket hem som helst anfallas av damm och spillda saker.

Inte personalens fel. De kan ha ett schema som räknade minuter.

Vem anställs och hur arbete planeras kan inte personalen rå för, det är någon uppifrån som ger order som i sin tur har någon ovan som bara räknar pengar. Det är att finna sig i eller sluta. Visselblåsare är inte populära.

Jag tror – hoppas – att det har hänt något i tankegången, inte bara rädslan för smitta. Vi har insett att Kommun – det offentliga – inte alltid är den bästa vårdgivaren för våra gamla. Många människor har kommit på att det inte var värt att mista en gammal anhörig bakom låsta dörrar utan annan möjlighet till kontakt än vinka mot fönster. De som hamnar i ett äldreboende är sällan Internetfreak och vana att kommunicera genom det. Internet ersätter aldrig personliga möten. Människan är en social varelse.

Dock är lösningen att själv ta hand om sina anhöriga bara för dem med stabil, god ekonomi eller de som redan är pensionärer själva.

Många av de gamla som dog var i det övre åldersspannet och flera av dem hade andra diagnoser och behov av medicinsk hjälp. Men det blev så att de som dog avslöjade bristerna. Den utsatta hygienen. Vart skulle vårdbiträdena tvätta händerna? I köket? I personaltoaletten som kunde vara tre trappor ner? Hos någon boende? De döda larmade om missförhållandena. Nog har många av oss anhöriga både larmat och anmält förut men ingen brydde sig om det. Vi behövde ett för de gamla dödligt virus för att avslöja bristerna så massmedian vaknade och då var politiker tvungna att börja beklaga sig.

Det stöd och service som Staten och Kommunen lovade oss genom de styrande politikerna och skatteuttag håller inte måttet. De gamla gett dem ett misstroendevotum. Det kanske blir så att vi mer och mer kommer att tacka nej till Samhällets tjänster för de lovar mer än de håller. För lite personal i äldreboenden och daghem, indragningar av olika slag får till sist folk att protestera med fötter. De som kan. De lågavlönade får bara nöja sig.

Politikerna borde skämmas men de gör det inte. De lovar igen världens bästa äldreomsorg. De ger pengar för att forska om vården. Forska, när bristerna skriker ut? Och väldigt många går på det igen. Nu händer det! Förbättringar!

Misstroendet är som en dagslända?

Bild: Hade ingen bild av dagslända, det får bli en groda. Kanske lika passande.

PS. 30 procent av de 193 kommuner som har svarat på frågor från TT uppger att de i stor eller ganska stor utsträckning har tomma platser just nu. Ytterligare 44 procent svarar ja men att det handlar om ett fåtal. I Malmö stad står runt var tionde lägenhet tom i de kommunala äldreboendena.

Regeringen satsar ytterligare 120 miljoner på forskning inom äldreomsorgen. Pengarna ska fördelas över fyra år för att öka kunskapen om hur omsorgen för de äldre är organiserad. Vet de verkligen inte det?

PS2. Det finns förstås äldreboenden som är utmärkta och vilka även har klarat sig väl från covid.

4 svar på ”Misstroende som dagslända?

 1. Hej.

  Sonens fjälla arbetar inom hemtjänsten – tills vidare, någon karriär eller att det är mer än ett extraknäck finns inte på kartan. Detta på grund av lön och arbetets villkor, samt att du som timanställd (även inom eller på uppdrag av kommunal beställare) behandlas som livegen; den som svarar ”nej” eller ”kan inte den dagen” blir i regel aldrig mer kontaktad. Något att tänka på varje gång det gnälls om personalbrist.

  Nej, ska man jobba åt stat och kommun ska det vara antingen som extern konsult/säljare av service, eller som chef. Vilken sorts chef som helst, bara du är på nivån över de som faktiskt utför något arbete. Då tjänar du bra, sitter säkert och har goda möjligheter att via rätt partibok byta till karriär inom lokal politik. Växelspel mellan chef inom en eller annan förvaltning -> ledamot nånstans på kommun -> högre chefstjänst -> fackligt/partirelaterad skrivbordstjänst -> och så vidare kanske ända till riksdag och departement om det vill sig.

  Har en kusin som gör sån karriär. Som h*n säger(parafraserat): ”Det gäller att få en fot i dörren, börjar man på golvet kommer man ingen vart”.

  Här är det kyrkorna, särskilt frikyrkorna, som ryckt in och hjälpt de äldre som saknar släkt/familj, eller vars sådan inte kan/vill. Handeln har tagit tag i saken också: beställning via nätet för avhämtning, även via ombud. Tog en vecka eller två i februari förra året. Kanske ICA-handlaren här borde chefa FoHM?

  Kollektivtrafiken är komisk (den används ju i princip bara av skolbarn, äldre utan bil och invandrare): du ska ha biljett, men ingen kontroll sker. Förarna har berättat att kontrollen, oavsett C19, kostar mer än uteblivna biljettintäkter. Tror jag det, den sträckan jag brukar resa nyttjas av högst 50 personer/dag om man räknar tor. Månadslön för en kontrollant per tur…

  Men sen är äldre svenskar ofta av segt virke. Har ett par släktingar som är 85+, och som bor hemma utan hjälp. Möjligen, kanske, kan man be ”lillpojken” (jag, 185 lång och 90 kilo tung, ej fet och på anda sidan krönet åldersmässigt sett) om hjälp med att hysta opp 50kilos-klabbar i vedklyven.

  Det kanske är det som skapat glapp i hemtjänsten, att svenska äldre återupptäckt att nej F*n, vi kan själver och har klarat värre?

  Bäva månde politikerna i så fall.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. På en vecka i ”Public service”:
  Pensionerna i Sverige är inte så dåliga egentligen
  Äldreomsorgen är inte längre någon stor fråga i opinionen
  Överdödligheten i Sverige 2020 var inte så stor
  Sveriges ekonomi är urstark enligt Magdalena
  Valrörelsen har börjar tidigt den här gången

  • Jag reagerade också på det. Kändes som vi hade hoppat framåt ett år. Och när valdagen kommer har alla – nästan – glömt de ca 150 miljarderna våra barn och barnbarn får jobba ihop till EU.

   • Vilka 150 miljarder?
    Vem vet något om detta?
    Det var mindre om det i PS än om Soran…
    PS kommer att avgöra valet.

Kommentarer är stängda.