Skatt på plastpåsar

För att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall ska en ny skatt införas på bärkassar av plast. Kassarna ska beskattas med tre kronor styck, och mindre och tunnare kassar ska beskattas med 30 öre styck.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2020.

195 röstade ja och 123 nej, alltså M och SD samt en Centerpartist. 31 var frånvarande. Vart då? Ute och plockade skräp kanske. Så lite intressant var den omröstningen.

Enligt Regeringen kommer pås-skatten generera skatteintäkter på 2,7 miljarder kronor årligen. Skatteintäkterna ska sedan användas till att sänka skatten på arbete.

Vi använder ca 100 påsar per år.

Hur ska vi packa hushållssoporna som inte kan lämnas till återvinning? Våta blöjor, bindor, kaffefilter, tepåsar, andra våta saker… Förslag, om nu plastpåsar är miljöfarliga?  Skall vi hamstra soppåsar för att slippa betala mer skatt?  Att vi skulle få sänkt inkomstskatt genom plastpåsar ställer jag mig något tveksam till. Det finns många hål att fylla och beräkningar kan gå helt fel.

Brukar du slänga plastpåsar i naturen? Om så, dags att sluta. Flera länder har förbjudit plastpåsar och olika plastprodukter. Det blir säkert så även här om skatteintäkterna inte rinner in. EU har enats om att plastsugrör ska bort.

Papperspåsar är inte miljövänliga, inte tygpåsar, inte…Vad vore det bästa sättet att bära hem maten från affären? Jag har en nylonkasse som jag använder och den är nu ca 30 år. Är jag då miljöhjälte? Applåd? Men för sopor används plastpåsar.

Den giriga Staten hittar alltid nya skatter. Politikernas behov av medel för sina projekt tar aldrig slut.

Plast är fantastisk material. Inom sjukvården används plast varje stund. Plast är svårt att ersätta ibland. Därför valde jag en annan bild än en påse. Ser du vad det är?

Har du plastprodukter hemma? Kanske mer än du tror.

Länder som förbjuder: https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2018/har-ar-landerna–och-standerna–som-stoppar-plasten/

Bild: Av JNakashima – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5650306

4 svar på ”Skatt på plastpåsar

  1. Hamstra plastpåsar! Ha! Det har jag gjort i all evighet, under vår fattigaste period tvättade jag till och med fryspåsar och återanvände, och från och med nu ska jag göra ALLT för att plastpåseskatten ska ge så lite till statskassan som möjligt. :-)

  2. Hmm, trodde först det var en närbild av extremt moderna hörsnäckor. Men jag hade rätt som så småningom associerade ”Christiaan Barnard”. (Fast han använde äkta vara.)

    Som Carlin sade, kanske människorna är skapade av Jorden för att den skulle få tillgång till plast. Nu finns plast överallt, då behövs vi nog inte längre!

  3. Jag använder numera en egen varukorg när jag handlar. Mycket bättre än plastkassar. Om regeringen menade allvar med att minska plastpåsarna, då skulle dom självklart förbjudas istället för att beskattas. Hyckleri.

Kommentarer är stängda.