Rule Britannia!

I natt går Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland ut från EU gemenskap. Brexit är äntligen här. En rådgivande omröstning 23 juni 2016 resulterade i att lämna-sidan vann med 51,9 %.  Därefter många vändor och våndor samt tre premiärministrar: David Cameron, Theresa May och till sist Boris Johnson, men nu går Storbritannien ut ur EU. Britterna skippar den  gemenskap som har blivit alltför omfattande och har beslutat för mycket av landets styrning. Landet tar tillbaka sin makt och beslutsfattande. Demokrati alltså. Det blir säkert problematiskt på många punkter ett tag.

Britterna är provkaniner.

Den världsmakt som Storbritannien en gång var finns inte mer. Storbritannien är bara öar i Europas utmark. 

Skottarna knorrar. Hur känner Nordirland sig? Blir skottarna griniga nog  och röstar för självstyre, eget land och Nordirland följer efter finns bara en del kvar som ett land. Området som kallas England var bosatt redan under stenåldern men fick namnet från germansk stam angler. Dessa bosatte sig på området under 400 – och 500 – talet. England blev en enad stat år 927. Kanske det som till sist bli kvar är just ursprunget England med Wales?

En bild från TV efter Brexitomröstning har fastnat i mitt minne. Det är en demonstration mot Brexit, en hop skrikande mest unga människor med plakat. En journalist går runt och intervjuar. Han ställer en fråga: röstade du mot eller för och får svar jag röstade inte alls. Han går vidare och ställer sin fråga och får samma svar. Det gick bra att skrika på gatan men att orka rösta mot Brexit var för jobbigt.

En typisk tidsbild av engagemang?

Jag träffade några engelsmän på PCT, vita finansmän i 35 – 45 års ålder från centrala London. Ja, nästan alla, över 92 % som vandrade var vita. Dessa var män med bra arbete och möjlighet till flera månaders semester. De sa sak samma: Vi är trötta på makten från EU och flyktingar. Någon annan än vi beslutar. Londons utkanter ser ut som Mellanöstern.

Det engelska kungahuset krackelerar också. Paret Sussex med Meghan och Harry drar sig ur. Det var inte så kul att vara kunglig. Andrew är på kanten till vittnesmål i pedofilhärva. Drottningen är i slutet på sin bana på grund av ålder. Om en – max två generationer till kommer inte kungahuset vara kvar är min gissning. Varför betala för det? Så blir det nog i Sverige med.

God save the Queen? Så lange…

Kommer EU att överleva i sin nuvarande form som en organisation villig att kapa åt sig mer makt över våra liv, harmonisering som det kallas och börja beskatta EU medborgare? Vem näst, ut ur EU alltså? Har den utdragna processen skrämt de länder som inte vill lyda Bryssel och följa tvångsmetoder som att tvingas ta mot invandrare?

Den som gapar efter mycket… EU bör lyssna mer på sina medlemmar, inte bara på politiker i gräddfilen. Desto längre från medborgare besluten tas dess mer krackelerar demokratin och med det samhället. Var och en blir sin egen, inte samhällsmedlem. Återstår ”vald diktatur” som bara de invalda bryr sig om.

Av de 73 platser som blir lediga genom att Storbritannien lämnar EU har 27 platser  omfördelats till andra länder. Och EU vill ha mera pengar av sina medlemmar. Det blir inte billigare om någon lämnar laget.

Skål med whisky för britter! Dags att besöka Storbritannien, eller snarare för min del Skottland. Spanar på vandringsleder som The Great Glen Way och West Highland Way. Jag har varit i Skottland en gång men då på FN konferens som inbjuden föreläsare. Det var länge sedan.

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves:
Britons never, never, never will be slaves.

PS. I Europaparlamentet arbetar ca 7 500 anställda i generalsekretariatet och de politiska grupperna. Sedan tillkommer EU-parlamentarikerna 751 personer och deras personal. Europeiska unionens råd har cirka 3 500 anställda i generalsekretariatet. EU-institutionerna har runt 4 300 översättare och 800 tolkar i fast tjänst. Ja vet inte om service omkring som städare m fl är medräknade.

Kartbild: Brittiska imperiets glanstid:

Fram till 1776 hade Storbritannien även 13 kolonier på Nordamerikas östkust som 1776 slog sig fria och bildade landet USA. Storbritannien erkände USA:s självständighet 1783. USA räknades inte till Imperiet.

Av Maps & Lucy – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6705078

2 svar på ”Rule Britannia!

  1. Skål för Storbritannien, må de bli en förebild för övriga Europa!
    Swexit next please!

Kommentarer är stängda.