Legalisera droger – om Staten som langare.

Man passerar några få ”hippieställen” på PCT leden. Den ena planerade jag att skippa och den andra gjorde mig sur.

Den andra var omkring en varm källa, Deep Creek. Det var skräpigt. Du kunde råka trampa på allehanda exkrementer. Toapapper flöt omkring. Folk var synligt påtända. De sprang runt nakna och var liksom uppåt, fast inte på ett trevligt sätt. Hasch lukten flöt i luften.  Jag hade hört rykten innan så jag hade badat tidigare på ett ensamt ställe. Kallt vatten men det var ju 30 grader i luften så det var bara skönt.

Arean efteråt hade klotter på stenar och skräpspår från folk som inte hade förstånd att hålla naturen ren. Det fanns en bilväg i närheten så folk kunde lätt ta sig dit. Jag skyndade vidare, över en vacker bro, ökenlandskap med grönska tack vare vatten.

Det var den enda skitiga platsen på hela leden av 4265 kilometer om jag borträknar en soptunna vält av en björn. Dock vet jag inte hur hippieställe nummer två såg ut. Jag liftade och åkte buss runt. Leden var avstängd på grund av pågående brand så jag behövde inte ens tänka på att gå den vägen.

Efter PCT vandringen åkte jag till havet. Jag ville vandra vid havet också. Bussen stannade på ett rödljus. Vid ett hus stod en stor skara väl så sjaskiga människor i kö. Frukost för de fattiga, tänkte jag. Välgörenhet är väl utbrett i USA. Nej, det var kö till dagens utdelning (köp) av haschdos.

Det pratas om legalisering av cannabis även i Sverige. Till och med KD har yttrat sig om att tänka på saken. Skall vi ha knarkköer även i Sverige, inte bara illegala säljare i gathörn? Båda kommer att behövas ändå för tillåtna doser på några gram tar inte bort knarklangarna. De kommer bara att bredda urvalet. Och från vilken ”langare” skall vi skattebetalare köpa knarket? Skall det subventioneras? Skall vem som helst få köpa eller måste man redan vara missbrukare som nu förvandlas till rekreationsbruk?

I USA beslutar delstaten genom val om hasch säljs lagligt eller inte, i dagsläge säljer 11 delstaer pot, som det kallas. Senast i Illinois:

Demand for legal marijuana in Illinois was so strong that many vendors quickly ran out of supplies, as customers spent nearly $11 million in just five days since the drug was legalized in the state on January 1, vendors and officials said. On New Year’s Day most dispensaries opened at 6 am to discovered customers that had lined up in the cold for hours. At some locations the line was eight blocks long, with wait times reaching 12 hours.

More than $3.1 million in sales on 77,000 transactions took place on opening day, according to the Illinois Department of Financial and Professional Regulation.

Under the new law Illinois residents aged 21 and older are able to carry 30 grams of marijuana flower, five grams of cannabis concentrate like hash oil, and up to a half-gram of THC – the chemical compound that gets users high – within cannabis-infused products like edibles.

llinois är demokratstyrd och har  12,671,821 innevånare.

Det är ren vinst ? att sälja narkotika. Vilken business för en stat som har usel ekonomi. För ett tag är det rena vinsten. Sedan kommer räkningarna, de sociala och medicinska. Javisst, USA har inte vår typ av subventionerad sjukvård trots ”obamacare”.

Så lyckad start för en ny affärsverksamhet var rent av skrämmande. Tyckte jag.

Som f.d. drogterapeut är jag förstås inte positiv till att Staten – vi – agerar som langare. Den ena handen ger och den andra tar, fungerar inte. Jag tycker det är onödigt att polisen ägnar tid för att jaga missbrukare på gatorna  om  det bara innebär att få någon slags ”prick” i dagens åtgärder, inte att langarna kan gripas. Jag tror Polisen är väl medveten om langarna men har inte tid och resurser att sätta dem dit. Så mycket annat tar deras tid. Så mycket enklare att ofreda en påtänd på gatan.

Jag har haft ypperligt samarbete med Polisen som socialsekreterare/kurator men det var länge sedan och väl så andra förhållanden. Men är det  någon som räddar unga knarkares liv är det nog Polisen, inte Socialtjänsten.

Socialtjänsten kan se de ungas missbruk som fel hos föräldrar. Inte nog med kärlek! Så ungen kan knarka i lugn och ro tills Polisen råkar gripa in. Socialtjänsten är sällan drogexperter. Landstinget var det förr i tiden tills Socialtjänsten tog över och sjukvården skulle erbjuda avgiftning. Jag är inte så säker att det bytet var till fördel för missbrukarna. Vi som jobbade då hade en gedigen och ständig utbildning runt droger.

Jag hade en gång patienter, ett par, som hade 36 handläggare genom Socialtjänsten! Men de knarkade lika bra för det. Inte enkelt att veta i så fall vad är hönan och vad är ägget.

Cannabis är ingen lätt drog. Jag tyckte att det var enklare att få heroinister att sluta. Haschmissbrukare var helt enkelt liksom ”dumma” i huvudet. (Ursäkta uttrycket.) Deras klocka saknade visare, de kom när de råkade komma ihåg och deras förstånd var i en dimma som kunde ta månader att avgifta. Det hände att när patienten blev drogfri kom en psykisk skör person ut, troligen med psykiatrisk diagnos eller annat handikapp som behövde helt annan vård än en haschpipa.

En del missbrukare självmedicinerar och mår bra ett tag tills allt kraschar omkull. Livet blir drogen, drogen är livet. De konsekvenser man inte förväntade sig som sparken från jobbet, ut från bostaden, skulder, förlust av körkort, inga pengar… förpestade livet utan att man riktigt ens kunde förstå händelsekedjan. Nästan alla ”mina” narkomaner, utöver heroinister, hade börjat med hasch och var nu med få  undantag blandmissbrukare där vad som helst dög att använda, men man hade sin favoritdrog förstås. Att sluta blandmissbruk är svårt. Speciellt om en del av det är lagliga droger utskrivna av läkare.

De välbeställda som trodde sig kunna hantera droger tog fel och var lika illa däran fast det kunde än finnas en fasad uppehållen med pengar.

Jag vill inte ha Staten som knarklangare men jag misstänker att så blir fallet. Jag är inte övertygad om att politiker är kapabla att hantera drogransonering. Vi har haft legal amfetaminutskrivning som gick rent åt helvete. Jag är ändå ganska säker på att den svenska humanitära stormakten kommer att införa statlig drogförsäljning. Då blir missbrukare bara lagom?

Jag vill inte att Staten säger: Du är så usel att du inte ens kan hålla dig drogfri så vi ger dig en dos om dagen så du håller tyst och är nöjd. Bra?

Om nu cannabis i någon form skulle bli legal så varför bara cannabis? Varför skulle inte alla kulturer få köpa lagligt sin speciella drog? Hasch är vanligt i vissa grupper som i Nordafrika, opium i Mellanöstern och kat i Afrika samt kokain är vanligt i Sydamerika.  Europeisk drog, alkohol, styrs redan lite av Staten i Sverige.

Skall vi göra alla droger från andra världsdelar lagligt, det som folk har brukat i sina olika kulturer? Det multikulturella drogbruket? Hur skall försäljningen då ser ut? Olika färg på identitetskort? Eller skall vi bli multikulturella även på drogbranschen? Allt för alla?

Behandling då? Försök att få folk drogfria? Lika bra vi slopar det och håller oss till akuta livsuppehållande åtgärder så länge medel finns tillgängliga.

Som ni märker är jag jävligt negativ till Staten som langare men har få förslag idag hur vi ska få ungarna sluta ta steget till att langa och bli missbrukare. (Om de kriminella ungarna annan gång.) Ett litet steg är förstås utvisning av alla utländska langare efter straff samt konfiskering av deras medel som borde öronmärkas för behandling samt förbud att någonsin komma till svensk mark. Narkotikahund i Posten och på gränser. Jag har inga bra lösningar men skulle vilja se flera domar om vållande till annans död som i ”fentanylrättegången”. Men det vore nog bara en droppe i havet? Kriget mot narkotika kan endast vinnas genom slopad efterfråga och det kommer inte att hända.

Den legala utskrivningen av olika beroendeframkallande droger är omfattande både till barn och vuxna. Är det verkligen sant att livet blir bättre av legala  piller innehållande narkotika? Borde vi inte städa även där?

Bra fråga.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hovrattsdom-efter-fentanylforsaljning

https://afp.omni.se/pot-demand-in-us-state-of-illinois-booms-in-first-week-of-legal-sales/a/lAWPey

Marijuanabilden: Av United States Fish and Wildlife Service – [1], specifically CASA1_LF.jpg. http://www.fws.gov/midwest/sherburne/CASA1.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21916

6 svar på ”Legalisera droger – om Staten som langare.

 1. Förstör inte min ungdomsbild av lycka skapad av Dumas pere!
  Edmond Dantes, Greve av Monte Christo.
  Han, Edmond, var ju brukare därav.
  Eller har jag fattat fel vid bokläsningen?
  Nu höll jag mig väl, nästan, On Topic?

 2. Hej.

  Varför inte legalisera laudanum från femton års ålder?
  Varför inte ha fri fart på alla vägar?
  Varför inte ha helt fritt ägande av vilka vapen som helst (har alltid velat ha en Katyusha!)?

  Och så vidare.

  Där är en skillnad, mellan att säga att jag har ett ansvar för vad jag gör, och tillåta saker som bara förstör – som droger. Men drogliberaler är av sådan art att vad de egentligen tycker är en trefaldig rationalisering:

  1) Det finns annat som också är farligt – alkohol
  2) >Jag< har koll på läget; jag trillar inte dit (har du hört den förut?)
  3 Det stoppar organiserad brottslighet

  Alla tre punkterna är fel. Att alkohol är farligt påverkar inte hur farligt hasch och marijuana är. Alla missbrukare skyddar sig med den lögnen, utan undantag. Det spelar ingen roll om du skjuter en halv kabbe för att hålla skakningarna borta, eller dricker "ett glas vin, till maten" – vad du gör är att du (miss)brukar. Varför skulle jag om jag är gangster och langare byta från 100% vinsten i egen ficka till att betala skatt? Det är inte statens polis som är risken i det giget, det är konkurrenterna.

  Sedan ger alla haschprodukter hjärnskador, precis som alkohol. Det är en fråga om hur mycket du tål (vilket du inte vet), hur stark dos, och med vilken frekvens. Rysk roulett. Jag behöver bara ta mig själv som exempel: när jag drack som mest kunde jag sänka över 10 liter starköl eller två helor vin plus starksprit på det och ändå gå, prata, sätta nyckeln i låset och leva dj*vulen i största allmänhet. Alltså var jag varken full eller beroende… eller hur.

  Pundare av alla slag beter sig också alltid likadant. Vårdslösa, hänsynslösa, egoistiska och egocentriska – universum består av dem, abstinensen och drogen. Det spelar ingen roll om de var snälla eller ej från början.

  Av dem jag känt som var grynare lever två idag. De slutade bägge av sig själva. Den jag ännu har kontakt med köpte hem filmjölk och vitamintabletter och låste in sig i tre veckor – kall kalkon och du har ju sett heroinister som avgiftas antar jag? Hon är en av de mentalt starkaste människor jag någonsin träffat, både imponerande och skrämmande på samma gång.

  Men ska vi legalisera knark har jag en bättre idé än hasch. LSD. Låt staten kvalitetsgranska hemkokt lysergsyradietylamid. Den är ju också ofarlig sägs det.

  Nej, drogliberalerna varken fattar eller bryr sig om skillnaden mellan att göra farliga men nödvändiga saker på ett säkert sätt, och saker som är farliga hur man än gör.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Du är en expert som Staten borde lyssna på. Jag är egentligen bara kvackare trots 2 års missbruksutbildning sant lång erfarenhet som dock kommer just från missbrukare.

   • Hej.

    Kvackare är du väl inte heller! Låt vara att beslutsfattare borde lyssna mer på folk som jobbat på plats istället för teoretiker, men du menar det väl självironiskt när du kallar dig kvackare hoppas jag?

    För varje person som tar sig ur träsket med eller utan hjälp finns det ju hur många andra som helst som går under oavsett hjälp eller ej, och än värre de som lever sitt liv i drogdimma och bara plöjer fram i tillvaron som en jaggernaut och krossar alla i sin väg.

    Det är svårt, så oerhört svårt, att acceptera att man inte kan hjälpa alla, en del, eller någon. Det gör ont! Är man då som du av lagen och yrkesetiken ändå ordinerad att försöka hjälpa oavsett vad erfarenheten och kunskapen säger dig, och dessutom låst till metoder som kan vara både skadliga och felaktiga (eller helt rätt för en annan klient) så lär det göra ännu mer ont kan jag tänka mig.

    Men det är inga vackra namn man får när man inte vill bänka sig bland polarna och ta en [valfri] och vara som folk. ”Misery loves Company” som de säger västerpå.

    Jag vet inte vad som är bäst – jag pendlar mellan att tycka att system som håller folk vid liv och hoppas att de lyckas rena sig är bra, och att system som tvångsomhändertar och tvångsavgiftar och i princip omyndigförklarar också är bra – och dåliga. Kanske handläggaren och fältassistenten behöver mer autonomi? Men det öppnar för godtycke och att vissa är lätta att få fringisar från (och den heliga budgeten går i putten…)

    Du har nog hjälpt fler än du tror. Det är som med handeln ungefär tror jag. Nöjda kunder talar med ett par tre bekanta; missnöjda kunder talar om det för alla.

    Tror jag skulle markerat var jag är sarkastisk och inte i original-inlägget? Det lät så tydligt i mina öron när jag skrev, att det var medhåll som var tanken. Jag ber om ursäkt om jag sårat dig.

    Nej, staten skall inte vara langare, där håller jag med du. Lika lite som staten skall bistå med pengatvätt via sina kasinon.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • Sårat mig? Aldrig. Ibland tänker jag att det var synd att vi inte råkade på varandra för jag har för mig att du bodde nära sjukhuset en tid. Det hade varit intressant ”expert”möte från två sidor. Oavsett vad jag kunde rent tekniskt kan en som inte ens ha varit full riktigt sätta sig in på suget efter något.

     I slutet av min bana blev åsikterna mera tillåtande ”lite kan man ju ta” vilket raserade hela vården. Hur lite då? Enheten sparades sedan in och jag bytte jobb strax innan.

Kommentarer är stängda.