Venedig – en härlig stad vid och i havet.

Under tisdagen ska tidvattnet i Venedig ha mätts upp till 187 centimeter. Detta är den allvarligaste översvämningen som staden har varit med om sedan 1966, då nådde vattennivån 194 centimeter. Venedig drabbades  också år 2008 i december av den värsta översvämningen på 22 år. Vattenståndet var som mest 1,5 meter högre än normalt. Mätningarna av vattenståndet inleddes 1923. Så jag vet inte hur det var innan. Jag vet inte heller hur stora skillnader tidvattnet kan visa i normalfall.

Idag  skyller man på klimatförändringarna. Vad skyllde man på 1966 då istiden ansågs vara en fara på gång?  Ni som var läskunniga då minns hotet om istid och Sverige som ett land vi borde lämna för varmare breddgrader. Nu tror jag att vi med sikt får igen en istid. Nog om det. Förra året så här dags var det också översvämning i Venedig. Men i december -16 torkade staden nästan ut. Båttrafiken inställd. Turisterna fick titta på skiten på kanalbotten. Det var inte den första och enda gången.

Vad är det som dränker Venedig? Är inte stadens läge liksom fel, något övermodigt? Tidvatten kommer och går. Havsvattennivån stiger med 3 mm per år kring Medelhavet vilket inte är någon rekordfart. Jag vet inte när man började mäta just det.

Jag var i Venedig med ett barnbarn 2014. Jag tog ett barnbarn i taget ut till Europa på en resa de själv valde. Hon valde att resa till Venedig, en stad utan bilar.  Nu är Venedig större än just öarna utan bilar men turisterna – som vi – håller sig på öarna. Turister fanns det gott om.

Venedig var en underbar upplevelse. Att slippa bilar, åka med båt, se på historiska sevärdheter. Vår gondoljär berättade om staden, om politik som önskan att lämna övriga Italien och om just vatten.

Vi tyckte förstås vattennivån var hög men han skrattade. Hög? Det brukar vara en meter till i normalfall. Nu är det lågt, sa han.

Man kunde se med lotta ögat hur vattnet steg när mastodontbåtarna gled in till staden. Trots försök att slippa de stora turistbåtarna i staden vilka bokstavligen översvämmar kusten och anlägga spärrar mot vatten är situationen likadan, varje år. Båtarna med turister innebär pengar. Jag vet inte vad hände med det storslagna projektet med spärrar mot vatten som skulle vara klar 2018. Projektet har anklagas av korruption och räknas inte att vara i gång innan 2021 eller senare.

Vi kanske kan inte rädda de byggnader som är placerade olämpligt mot vädrets och havets makter oavsett vart de ligger? Kanske dags att rädda det som räddas kan? Den bosatta befolkningen har redan börjat packa medan turisterna befolkar ön. Staden slits inte bara av vatten utan av folk som är fler gånger mer än staden kan svälja. Man försöker stävja skräpkultur och snabbmat och behålla Venedig som just italiensk plats, kultur värd att bevara. Men folk är trötta på i att vara i minoritet, utan plats i turistströmmen. 25 miljoner besöker staden varje år medan de bofasta är ca 270 000. Räkna ut hur många det blir per dag. Venedig har infört turistskatt som dock har varit problematisk att få in från dagbesökare.

Se Venedig fast du får trängas med världen. Venedig sjunker faktiskt bara lite men översvämmas regelbundet av havets makter. Det tar tid, lång tid innan de pålar av ek och alm – fast gondoljären sa att lärkträd var bäst – som stöttar husen ger upp. Historien om Venedig är gammal. Folk bosatte sig på öarna redan under antiken. Sedan började staden befolkas av flyktingar från Italien efter hunnernas invasion år 452 och senare, år 568 av langobardernas härjningar.

Nu är staden på Unescos lista över världsarv. Se den. Missa inte Scuola Grande di San Rocco med Tintoretto målningar och ett tak som är bara snäppet under Sixtinska kapellet.

Kartbilden Av Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7383253

2 svar på ”Venedig – en härlig stad vid och i havet.

 1. Hej.

  Det är väl bara den regelbundet återkommande ”acqua alto”-säsongen? Springflod, regn, lufttryck och vind som pressar in havsvatten samverkar till höga vattenstånd. Inget ovanligt med det, men som den syfilitiske förste kommunistiske kejsaren av Kina lär ha sagt: ”man skall aldrig låta en kris gå till spillo”. (Fast han sa det, om han nu sa det, på kinesiska förstås.)

  En tjuvkik på engelska wikipedia (den svenska gör som en Nilfisk: suger) vet att berätta att Berlusconi startade MOSE-projektet 2003 för att skydda Venedig från översvämning. Projektet budgeterades till 800 000 000 euro och skulle vara klart förra året.

  Det har hittills kostat mångfaldigt mer än så, och uppskattad kostnad för att alls färdigställa arbetet beräknas till minst 7 000 000 000 euro, varav 2 000 000 000 redan försvunnit i korruption.

  (Men allt en italienare behöver säga till en svensk som klappar sig på ryggen åt den italienska korruptionen är ju Hallandsåsen. Eller Nya Karolinska. Eller Stålverk 80. Eller…)

  Aaah, Italien! En ungdomsväns far, själv italienare, påpekade en gång att han aldrig (sjuttio och åttiotal) gjorde affärer i Italien, endast med skandinaver och tyskar. Ack, hur saker förändras.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Ack, hur tiderna förändras.
   Byggaren säger att: Totalkostnaderna för projektet uppgår under tiden till över fem miljarder Euro. Ett par dammportar har redan installerats och testades i mitten av oktober 2013 med goda resultat. 2018 skall bygget vara färdigställt och alla 78 portar tas i drift.
   Och sedan saknas uppdateringar. Vad kan det bero på?

   Men Venedig var sagolik med lagom vattenstånd.

Kommentarer är stängda.