Trist forskning om åldrandet och jakten på flera anhörigvårdare.

Flera i Samhället måste engagera sig i vården av äldre, ropar en representant för den offentliga vården. Samt du själv. Tänk efter. Kan du gå i trappor om du blir äldre?  Precis som det vore en enkel sak att flytta till något perfekt anpassat för onda ben.

Om du bor i lägenhet – finns det hiss eller kommer du orka de sex trapporna för att gå ut och träffa vänner och familj? Hur vill du bo för att fortsätta kunna leva ditt liv på det sätt som du vill? Babbs Edberg, förvaltningsdirektör äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs posten,  2024-08-09

Så dumt exempel! Det finns nog få hus med 6 trappor utan hiss. Från  år1960 finns krav på hiss i flerfamiljshus om fyra våningar och högre. Sedan 1977 ställs krav på hiss i bostadshus med minst tre våningar. Hur många hus kan det finnas som är äldre och har ingen hiss?

Ja, politiker och högre tjänstemän har noll koll. De vill bara yttra sig om något.

Det handlar om annat. Kostnader. Pengar. Besparingar. De gamla är dyra i drift.

Äldreomsorgen borde handla om självbestämmande, respekt för de äldre. Få den hjälpen man behöver av utbildad personal intresserade av sitt arbete, som inte behöver  räkna minuter utan det finns lite luft i schemat.  Att få vara en människa oavsett åldern, inte ett problem. Att personalen pratar svenska med svenska vårdtagare. Att vårdarbetare har bra lön man kan leva av. Att ordet pengar och spara inte förekommer hela tiden utan att kvalitén räknas i de äldres välmående.

Ja, det kostar. Men har inte vi alla betalt skatt under de bättre yngre åren? Lovade inte politikerna en bra äldreomsorg, kanske Världens bästa?

Det är  pengar som är problemet. För få betalar skatt och för många lever av bidragssystem. Alla vill ha mer. Flera hundra myndigheter, organisationer och påhittare ropar efter skattepengar. De gamla kan gott avvara lite standard.

Vi har den äldreomsorgen vi har råd med.

Det är inget lyxjobb att ta hand om gamla, sjuka och dementa personer. Det är en fantasi att de gamla bidrar med den äldres visdom, trevliga berättelser från gamla tider och skojfriska historier. Det finns ingen tid för små samtal. De som får plats i ett boende är de allra sköraste och i mest behov av heltidsomsorg. Kontakten med de äldre där slutar med döden. Det är tungt att se folk att dö.

De flesta äldre och även yngre i behov av någon hjälp får det dock av sina anhöriga.

Flera skall engagera sig? Det  finns 1,3 miljoner anhöriga som ger hjälp i någon form. Vissa heltid, som jag gjorde i nära 7 år.  Kommunen avlöste mig två timmar i veckan, det sista året 4 timmar. Två timmar! Jag fick sluta arbeta, det gavs ingen möjlighet till att fortsätta. Sambon var för pigg för ett boende men för sjuk för att vara ensam hemma.

Det finns flera som har hamnat i den situationen.  Livet krympte. Ekonomin likaså. Pensionärstidens frihet var noll.

Samhället gör bäst att inte kräva mer av anhörigvårdare.  Att orka leva så begränsat kan bli skadligt och orsaka en till person i behov av vård. Många äldre par tar hand om varandra, oftast kvinnan och det handlar om anständighet och kanske det som kallas kärlek. Men det är tungt, fysiskt och psykiskt. Har mött personer som har gråtit av ren trötthet.

Förvänta er inte att nutidens unga börjar engagera sig som anhörigvårdare utan lön.  Det är inte inne att ta hand om  de gamla utan de unga har nog att ta hand om sig själv. Undantag finns förstås.

Så, när är vi gamla och ska börja räkna om  vi orkar gå i trappor?

Vetenskapen idag är ganska trist. Den säger att vi åldras redan tidigt:

I den första vågen av åldrande  omkring 44 års ålder skedde förändringar bland annat i molekyler som kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar och kroppens förmåga att omsätta koffein, alkohol och fetter.

Det lät illa. Klimakteriet? Nej, det hade ingen påverkan.

I den andra vågen, den som infaller i 60-årsåldern, var förändringarna kopplade till immunförsvar, njurfunktion och omsättning av kolhydrater.

https://www.nature.com/articles/s43587-024-00692-2

Är alla dessa hurtfriska råd om mat och motion för oss gamla egentligen värdelösa? Nedgången har ju börjat. Vissa unga är tyvärr redan i 20+ års ålder i sämre kondition än de bästa av oss gamla.  Pekfingret är det som får motion. Kanske satsningar för de yngre är mer lönsamma än att tjata på oss gamla om mat och motion, Vi som dör snart oavsett kondition och rätt levnadssätt.

När blir vi gamla? Är det ett speciellt levnadsår  då vi räknas som gamla? Åldern är bara en siffra sägs det. Nej, det är inte utbytbart även om vi tror att allt går byta ut, allt går att bestämma själv. Livet har ett  slut som närmar sig per varje år vi lägger bakom oss.  Oavsett vad vi känner och tror.

Att vara äldre är kanske känslan att livet är i stort förbi? Att vad man gör nu har föga betydelse? Att det finns väldigt lite att vänta på? Nästan alla i åldersklassen och äldre jag hade nära mig är döda sedan flera år. Cancer, bröstcancer, hjärtinfarkt, ålder som skrivs dödsorsak lunginflammation. Vi får inte ens dö av åldern, det måste finnas en diagnos.

2 svar på ”Trist forskning om åldrandet och jakten på flera anhörigvårdare.

  1. Tack Elina, ovanligt klok betraktelse i ämnet. Vi har just haft två äldre familjemedlemmar på besök och samtalat bl.a. om detta.

Kommentarer är stängda.