Med vapen i handen löses problem…

Nej, det blev ingen lugn Påsk i Sverige. Redan på natten till Långfredag – den dagen som förr i tiden var en tyst, lugn dag med stängda affärer – sprängde några andras bostäder. I Österåker skadades 45 bostäder i en detonation. Det ser ut som i krig. I Värnamo och Norrköping small det också och något mordförsök och sådant vi är vana med.  Ingen respekt för liv och helg.

Samtidigt sägs att ungdomar köar till gängen och längtar efter uppdrag. Livet är som en spännande film eller en serie om tuffa grabbar som löser problem med vapen och får lön som vida överstiger eventuellt sommarjobb. Plocka jordgubbar? Rensa gräsmattor? Är du knäpp!

Med vapen i handen löses alla problem.  Snabba pengar. Straff är bara att skratta åt.

Samtidigt larmar Försvaret att 64 % av årgången går inte att kalla till mönstring på grund av diagnoser och problem. Alltså, de unga vill inte eller kan inte försvara landet inom det militära.

Är verkligen 64% av unga kronvrak?

Av knappt 107 000 unga som svarade på underlaget i år var det bara 36 procent som var möjliga att kalla till mönstring. 64 procent, över 68 000 unga, svarade diskvalificerande, till exempel genom att uppge olika sjukdomar, diagnoser och skador.

Fler tjejer (73 procent) än killar (55 procent) anger hinder. Till stor del handlar det om psykisk ohälsa, som depressioner och ångest – och enligt Plikt- och prövningsverket är utvecklingen oroande.

Jag tror inte på detta oförmåga, Dock har diagnoser delats ut som karameller. Eller, är de unga verkligen så sjuka? Finns det läkarintyg? Nej, det krävs inte. Som så vanligt idag är det känslan – utöver faktiska diagnoser – som talar. Om det vore så på riktigt är utvecklingen mer än oroande. Hur blir det med dessa kronvrak?  Behöver de någon som tar hand om dem resten av livet? Då räcker varken befolkningen eller pengarna till det.

Snöflingor? Ja, det snöar idag.

Att kvinnor försöker komma undan är lite mer naturligt. Kvinnor som föder barn har nog mindre lust att mörda andras ungar. Stämmer det? Men eftersom kvinnor idag ofta väljer bort att få barn borde flertal vara jämlika med män även på den punkten.  Får du inga barn får du göra lumpen när du är 40. Är inte 40 det nya 20? Precis som 70 det nya 50.

Militären ropar på mer pengar och mer folk. Vi som redan har upplevt krig känner bara sorg över utvecklingen i Världen.

När har Israel straffat Gaza nog? När det inte finns någonting kvar? När inser Putin att Ukraina inte alls längtar efter att bli en rysk koloni? När får vi stopp på utvecklingen i Sverige där kriminella gäng inte bara skjuter, bränner och spränger utan har en fot eller båda i Samhällets service till medborgarna, det vi betalar med skattepengar?

Hur vet jag att jag inte bidrar till gängvåldet genom en affär eller service?

Det snöar. Min far som var duktig på att spå väder sa: ”nahka Pååsiäinen, pouta Helluntai.” Ungefär; skinnrock på Påsken, solig Pingst. Inte säkert att det stämmer längre.

För, även Jorden och Klimatet är annorlunda än på hans tid. Sägs att Jorden just nu snurrar lite fortare och troligen inte behöver en skottsekund. Och Klimat samt dess styrning är beroende på vem du frågar.

Inga Aprilskämt här men en Påskhäxa var på besök.

PS.Dock är vissa historier som aprilskämt. Läs absurditeter på:

https://juliacaesar.blog/