Den som har mest prylar…

Jag var i Stan och shoppade. Jag shoppar sällan, en pensionärs behov att shoppa är små, men nu var jag ute efter en viss bok. Det slutade med några till böcker. Näthandla? Vissa saker vill jag se innan köpet.

Storstaden försökte få i gång Julen med ljus, granar, dekorationer och presenttips. Köp nu! En del julskyltning. Det är november. Den femtonde november, tror det är 40 dagar kvar till Julafton. Black Friday och Jul håller varandra i handen. Julmusiken hamnar åter i topplistorna. TV visar julfilmer varje kväll. Och, Coca Cola`s julreklam visas i TV. Någon sa att det är då som Julen börjar.

Är inte Julen tidigare än förra året och föregående och…

Jag minns skyltsöndagen i min barndom. Det var så juligt, festligt, underbart.   Söndagen den första Advent drogs skynken bort från de juldekorerade fönstren. Affärerna var dock inte öppna på söndagar på den gamla tiden.  Stadens julgran på torget tändes. Min familj och många andra hade gått till Gudstjänst innan vi tittade på julskyltningen. Kyrkan var full, så även huvudgatan efteråt.

Vi barn tittade med längtan på leksaksaffärens fönster med dockor, snöglober, dockhus, bilar, nallar, tågbanor, byggklossar, spel och sagoböcker samt de mest underbara pennlådor.

Jag ritade, alltid, överallt. Men dessa pennlådor var utanför min familjs budget.

Barnen lekte än på den tiden. Alla flickor hade en docka att ta hand om. Pojkar hade bilar och tågbanor. Nej, det ansågs inte förtryckande och ojämlikt på den tiden. Ingen av de föräldrar vi kände tyckte ombytta lekar mellan pojkar och flickor var olämpligt. Men visst var det könsbundet då med bara två kön.

På min önskelista stod böcker och ritpapper.

Jag och mina småsyskon visste att den fina affären var bara för att titta på. Våra föräldrar hade inte råd. Men vi var glada ändå. Ibland räckte det att bara se på. Hemma fick vi varm choklad, en bulle och en pepparkaka.

Någon tid efter kom far hem med arbetsplatsens julpaket. Han arbetade på en pappersfabrik. Varje familj fick årsförbrukning av brevpapper, kuvert, hyllpapper, presentpapper, skrivhäften och ritblock.  De två sista enligt antalet barn i familjen.

Förväntan, att glädjas åt det som kommer har drunknat i kommersialism och företagens försök att dra ut varenda krona från alla helgdagar, minnesdagar och hittepå dagar. Varje köpperiod skall vara lång så vi hinner handla mycket. Och det kommer en ny helg, dag, köporsak. Nyår, sportlov, Påsk…alla dagar har sina prylar.

Inte alla. De muslimska affärerna skyltar förstås inte om Julen. Kändes lite märkligt när jag såg skyltning ”Gott Nytt År” idag och Julen överhoppad.  Var och en har sin tro och tanke.

Och folk springer och shoppar. De unga köar på natten för att få en förmån, även obetydlig sådan. Allt genast generationen har förlorat förmågan att vänta, planera och även handla enligt sin plånbok. Otaliga unga börjar sitt vuxna liv med kronofogden i hälarna. Åldersgruppen 18–25 hos Kronofogden är skyldiga mer än 1,5 miljarder.

Kanske förlorar vi också förmågan att glädjas åt det möjliga när stress och måsten tar över.
Jag tror att det behövs en mental jordbävning för att klargöra vad är viktigt i livet. Den som har mest prylar när han dör vinner inte.  Det blir bara en trist uppstädning för anhöriga.

Så, hur shoppar du? Med eftertanke, förstånd och glädje eller med pengakris i januari?

Bild: Min docka i rött och min systers i blått.

5 svar på ”Den som har mest prylar…

 1. Jag shoppade bara det nödvändigaste!
  Båtar, fartyg , bilar, traktorer, jordbruksredskap, diverse, givetvis ytterst annat yrke tillhöriga utensilier, böcker ,Öar (!), Lantbruk, hyreshus.
  Egna äganderättsvåningar.
  Jo, lite fotogrunkor dessutom.
  MEN
  Det bästa är ju hustrun, barn och barnbarn.
  Fick jag utav ödet…
  Jag hoppas jag inte tar dem med in i evigheten under min egen utmätta tid.

 2. Jag älskar att shoppa, men inte i stora städer. Nej, bäst är små hantverksbutiker/bodar, marknader och secondhandaffärer. Där går jag in i mig själv, letar lika noga som när jag plockar kantareller och känner samma glädje när jag lyckas hitta något vackert från förr, ett undangömt fynd som andra missat eller en bok som jag längtat eller letat efter.
  Jag minns också första julskyltningen med det stora överflödet av saker jag bara kunde drömma om och jag längtade, längtade efter en stor köpedocka så att det nästan gjorde ont, både i mig och min mamma. Så en jul kom hon, men då var jag nästan för gammal för dockor så hon blev aldrig riktigt lekt med.

  • Du har vaknat till liv Anybody! Välkommen till bloggvärlden igen.
   Ack ja. Jag önskade mig en docka som tre år gammal men inte lekte jag med den. Min mor gav inte upp och några Jular senare fick jag en till som inte heller lektes med. Men mina systrar tog hand om dem.

 3. I vår lilla jämtlandsby fanns det ca 8 affärer men de skyltade och hela by var ute och tittade. Höjdpunkten för oss barn var farbror Sven som kom med häst och släde och vi fick åka, ibland i full fart längs hela vägen.

Kommentarer är stängda.