Lyckade resor med barn.

Vad gör en resa med ett barn lyckad? Så klart ressällskapet men lite planering behövs. Jag har gjort fem vandringar och fem resor med barn ålder 10 till 14. Sedan gjorde min dotter och jag en resa med alla fem barnen till en badort. Inga sura överraskningar någonstans.

Resorna med ett barn i taget var avsedda för barnet och mig enligt deras val av stad och gemensamma val av sevärdheter. Först en fjällvandring, sedan en resa. Bara ett av barnen visste precis vad hon ville se de andra var mer intresserade av en enda sevärdhet och välj du som vet bäst.
Vi reste till Rom, Venedig, Florens-Pisa, Paris och nu till Barcelona.

Vad gör då en fem dagars resa med barn lyckad? Mina tips är:

Boka allt i förväg från resa, hotell, taxi från och till flygplatsen i resmålet och gå förbi kön biljetter till de valda sevärdheterna.
Var i god tid på flygplatsen. I tid innebär det kanske att sova på flygplatsen men även tid att äta eller köpa något att ha med. Räkna med köer även om det inte blir så. Ha fullt laddad mobil för väntetiden eller en guidebok, penna och papper. Ha koll på vad barnet har med sig för säkerhetskontrollens skull. Inte kul att bli stående där. Pass, sjukvårdskort, plåster, ev. mediciner i den vuxnes väska.
Hotell av god klass med bra frukost och Internet, placerad ungefär i mitten av de sevärdheter man tänker se. Behövs det resa till något som ligger längre från köper man en guidad tur med transport och inte krånglar med kollektiva medel. (Versailles, Pisa i vårt fall.) Till de platser som ligger nära kan kollektivtrafik användas, upplevelse det också.
En bokad aktivitet om dagen. Resten får bli spontant. Man måste inte se allt. Var kräsen.
Någon aktivitet vald av den vuxne. Det kan bli en positiv överraskning för barnet eller kanske släpp ut mig.
Bara gå runt, ta bilder och vara utomlands.
Middagar som barnet gillar men välj själv ortens specialiteter. Risken är att du får din mat uppäten och får nöja dig med barnets pasta. Inget tjat om mat, skit i hälsosamma dieter. Köp frukt och dricka till hotellrummet.
Shoppa något till barnet och de där hemma.
Ha tid att slappa och använda Internet.
Gör upp i förväg hur och när ni kontaktar mor/far där hemma så det inte blir oro eller onödigt ringande. Er semester! Håll hispiga föräldrar borta.

Jag gjorde en liten fotobok om resan till varje barn. Minnen bleknar men kanske minns de som vuxna den där resan som mormor och jag gjorde och…

Överst Pisa, nederst utsikt från hotellet i Rom.

4 svar på ”Lyckade resor med barn.

  1. Barnen släpade vi runt i Landcruisern under flera år (10) på loven från Victor Hugos ”dystra slätt” till Tyskland, Frankrike och Schweiz.
    Fransmän erkände att vi sett mer av landet än de gjorde själva.
    Barnbarnen är för unga att kunna ha något utbyte av sådana resor.
    Skall försöka hålla mig i liv ett tag ytterligare.
    Hjälper tydligen inte att vara multimiljardär.
    Se på den där skotten Douglas som kilade vidare igår…

    • Ja, barnen släpades runt i Asien men för barnbarnen har det blivit mer organiserade och bekvämare resor.

  2. Hur köpte ni er förbi kön till Uffizierna? Där stod vi minst tre timmar utan knot.
    Detsamma till Peterskyrkan. Det ingår i uppfostran att lära sig att ha tålamod.
    Hemresan med planet från Rom höll vi däremot på att missa.
    Det är alla missöden man minns, vad vore livet utan dessa?
    Barnen behöver uppleva sådant i dagens söndercurlade värld.

    • Peterskyrkan har gå förbi kön biljett ihop med Vatikanmuseer men den var väldigt dyr så vi köade också. Uffizierna besökte vi inte, valde annat konst. Kanske miss? Finns idag förbi kön biljetter. Bra med tålamod men det kan man öva annan gång.

Kommentarer är stängda.