En kröning ur tiden?

Jag har TV n på. Många har det idag. Dricker kaffe och äter en blåbärsmuffins. Borde jag haft något festligare? Nej, jag ärar inte Kungar och maktmänniskor, endast doers. Alla Världens kungahus och statliga representanter har skyndat sig till London. Inte de nu mera svartlistade skurkstaterna Ryssland. Iran, Belarus, Syrien, Myanmar men Nordkorea och Nicaragua sänder någon diplomat.

Kröningsceremonin av en engelsk kung har långa anor. Kröning är en religiös ceremoni. Kung av Guds nåde. Den engelska kungen är kyrkans överhuvud men blir kung tack vare kyrkans ceremoni och ärkebiskoparnas val som dock är redan beslutad genom födsel. Drottning Elisabeth var den kristna trons försvarade. Plikten var hennes honnörsord. Vad är Charles? En otrogen man gift nu med älskarinnan. Ja, skilsmässor är normalt idag dock inte för den kristna trons försvarare. Mer modern än modern? Tveksamt. Men jag är jävig, domen är engelska medborgarnas.

Kröningsceremonin är invecklad. Kläderna som förr i tiden. Alla turerna sker exakt. Men de har svårigheter att sätta kronan på Charles huvud. Storlek? Är han värdig kronan? Räcker det att vara förstfödd och gå i sin mors fotspår? De båda huvudpersonerna ser dock trötta ut. Han är en gammal man, 74 är, som har väntat på det ögonblicket nästan hela sitt liv. Det känns tveksamt att han kan lämna stora avtryck under resten av sitt liv. Den tiden har nog passerat. Han pratar om klimatet som många rika personer men att minska egen påverkan ingår inte i den orden. Det finns få möjligheter för Charles att fylla föregångarens mindre skor. Elisabeth var kronan.

Den senaste åren har det engelska kungahuset varit en såpopera. Värdig Netflix.

Kröningen är som en filminspelning med skådespelare. En sådan som får Oscar för kläder. Kröningsfestligheterna kostar 1,3 miljarder kronor skattemedel men Regeringen påstår att turismen fyller upp. Engelska kungahuset är inga fattiglappar men de låter det engelska folket, tyngd av ekonomin, betala showen. Och folket köar, hurrar och står ut med det engelska vädret. Men de bittra tonerna om slöseri finns. När elräkningen kommer och maten är för dyr knorrar även rojalisterna.

Nej, det är ingen ny era med stora förändringar. Det kanske kommer med William och Catherine som allvarligt ser idag på sin eventuella framtid. Kan det bli en mer slimmad monarki som betalar sig bättre? Om England skulle avskaffa monarkin? Ärva positioner som har enande funktioner är en viss trygghet i en orolig Värld. Kanske vill människor ha ouppnåeliga förebilder? Något från Internetflödet i alla fall? Oavsett verklig nytta och avtryck?

Det är kanske ekonomin som orsakar revolutioner, inte republikaner? Och inte krig?

Sverige då? I Sverige fungerar Kungahuset med sin uppgift. Att byta till Republik? Tänk efter S och M samt SD som slåss om presidentposten vart fjärde år!
Viktoria, ja, men sedan är monarkin slut är dock min gissning. Men ingenting är mer osäkert än maktstrukturer och ekonomi i kombination.

Har sett en bit historia genom TV. Det närmaste jag har kommit det engelska kungahuset är prinsessan Diana 1992 på FN s missbrukskonferens där hon talade om sitt arbete i missbruksfamiljer och jag hade äran att tala om mitt. Hon bjöd sedan lunch för alla deltagare. Engelsk mat är inte min favorit men hon var magisk. Det är svårt att fylla hennes skor också, men tiden går och minnen blekna.

Idag är det party för många I Storbritannien som inte är stor i storleken längre. Men i morgon klagar folket på baksmällan och matpriser.

Man kan också undra om multimiljonärerna Kungen och premiärministern kan sätta sig in i hur en vanlig engelsk familj har det med pengarna och räkningarna.

I London regnar det. Här skiner solen, dags att gå ut.

Bilder: Vagn från TV. Kronan är från Wij trädgårdar i Ockelbo