Bokbränning som yttrandefrihet?

Nej, vi ska inte bränna böcker på gatorna. Det är ingen lämplig demonstration för yttrandefrihet. Vad vill brännaren säga? Något storartat världsomstörtande? Jag hatar denna bok? Jag är så modig när jag bränner just en Koran. Jag visar min åsikt om islam. Många muslimer blir arga. De visar sitt missnöje och bränner till och med polisbilarna sedan. Succé? Yttrandefrihet har försvarats?

Vart går skillnaden mellan yttrandefrihet och sabotage?

Jag har svårt att respektera yttrandefrihet som demonstreras med en bokbränning. Att elda upp det fria ordet är ytterst olämpligt. Oavsett boken. Vi kan tycka vad som helst om Koranen men det gynnar inte vår yttrandefrihet att demonstrativt sätta eld på ett exemplar. Jag kan förstå om judiska nazismens offer bränner Mein Kampf, det finns en uppenbar syfte i åtgärden. men, helst inte ens det.

Vi måste fråga oss: vad är nyttan? Mer respekt för yttrandefrihet? Böcker är yttrandefrihet. Att bränna dem är försök att täppa till munnen på författaren och läsarna. Även när det gäller Koran.

Förstås, om någon bränner en Bibel bryr sig ingen. Muslimer är mer, ska jag säga känslosammare och ivrigare att försvara sitt. Desto fattigare land desto större del av livet styrs av religion. Hot utifrån – riktig eller inbillad – binder ihop folk. Vi blir något med ett syfte.

Den muslimska världen ropar nu hat mot oss. Det är inte helt riskfritt, det vet vi från tidigare. Men – det är också yttrandefrihet. al-Azhar-universitetet i Kairo – den sunnimuslimska världens främsta religiösa institution – uppmanar muslimer världen över att bojkotta Sverige och Nederländerna. I sistnämnda landet rev någon blad ur Koranen.

Koranbränning enar. Paludan har lyckats vända en stor del av Världens muslimska länder mot oss.

Kristna böjer bara nacken – högst. 360 miljoner kristna är förfölja på något sätt i Världen. Kända döda 5621 och många kidnappade och misshandlade. (2022) Nigeria är det värsta landet och Nordkorea samt Afghanistan toppar också listan.

Hur ofta protesterar svenska kyrkan? Ens i ord?

Eld är en stark symbol.

Nazister brände böcker. De markerade vilka personer var icke önskvärda. IS brände folk levande. Biblioteken i Sverige skickar böcker till någon värmeanläggning för att brännas när hyllorna inte längre räcker men det är en ekonomisk fråga. Hur stora bibliotek har vi råd med? Vilka böcker är värda att bevara? Vilka böcker har den som använder Bibliotek att välja mellan?

Det finns alltid en liten spridningsrisk när vi eldar ute. Det bör finnas någon paragraf som förbjuder eldning på allmän plats ifall det inte är i iordningställd grillplats. Där brukar det finnas regler om hur man eldar. Att få bränna ris på sin tomt är också reglerat. Märkligt att det inte finns regler för stans gator. Vad är skillnad med en pyroman och en demonstrant kan vara hårfin, eller bli det av en olycka.

Vad är dåligt, dumt beteende och verklig kamp för yttrandefrihet kan också diskuteras.

Vi stod illa vid Lars Vilks sida för att inte tala om Salman Rushdie, skamfläcken i Akademin historia. Men nu är det bara att stå på Paludans sida fast det svider. Eller måste man det? Det tar mot men även dårar och tanklösa har yttrandefrihet. Om nu bränder kan räknas som yttrandefrihet? Hur stor får branden vara på gatan för att inte längre räknas som yttrandefrihet utan sabotage?

I Finland skulle Koranbränning räknas som brott mot trosfrid, uppger den finska Polisstyrelsen Polisen säger att man inte får bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund vilka traditionsenligt finns i Finland.

Om någon gjorde det offentligt skulle det utredas som ett brott.

Norge förbjöd nyss Koranbränning av säkerhetsskäl.

Natoansökan ligger i dvala.Turkiets president Erdoğan tydliggjorde sin ställning vad gäller Sveriges ansökan till Nato på onsdagen. 

Min heliga bok, Koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till ert inträde i Nato, säger Erdoğan under ett möte i parlamentet och möts av stående ovationer och applåder.

Intressant läge eller hur ska vi uttrycka det. Finland är OK för Turkiet. Vill vi vara i NATO med Erdoğans Turkiet? Allt hänger ihop just nu. Men en sak är klart: vi skall inte ändra våra lagar om yttrandefrihet oavsett vem som klagar.

PS. Rasmus Paludan brände ett exemplar av Koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm 21/1. Ett av hans flera demonstrationer med brand.

Bild: Ferguson fire Kalifornien, Yosemite nationalpark 2018. Brand som startade av slarv.