Kaniner och människor

Det är kinesiskt nyår. År symboliseras av olika djur i kinesisk kalender. År 2023 är vattenkaninens år. Kaninen symboliserar hopp, fred och harmoni. Hoppas kan man alltid.

Kinesiska nyåret är en stor helg i Kina. kanske är det enda möjligheten att resa till anhöriga under året. Många föräldrar ser då sina barn som tas hand om mor- farföräldrar. Det är förstås den fattigare delen av befolkningen vars liv består av arbete och väldigt lite privatliv.

Är inte kaniner lite dumma? De lär sig inte om faran hotar. Vissa djur och även människor gör inte om en dumhet som har kostat eller skadat dem. Men vissa lär sig aldrig. Hjortar tycks lära sig snabbt. Varg – spring. Kaniner inte. Många kvinnor lär sig inte heller. Trots slag stannar de kvar tills döden skiljer dem åt från misshandlaren. Många män lär sig inte heller. Kompisen skjuten. Död. Otur. De fortsätter att tävla om toppen hos knarkmaffian.

Det passerade bilder av våld i TV samtidigt som jag skriver. Inte Ukraina, utan något afrikanskt land. Berättaren sa de ord vi har hört så många gånger. Ett av de fattigaste länder i världen och plågas av väpnade uppror och strider. Folk svälter…

Det är möjligt att djur är klokare än människor i många situationer.

Men, ha ett bra kaninens år och morötter i beredskap.

Bilder: överst en grönländsk hade, nederst en sörmländsk.