Vad har jag i min ryggsäck?

Din ryggsäcks tyngd korrelerar med hur nöjd du är. Tungt sänker humöret. Vandring är ingen styrkedemonstration även om det kan bli så beroende på sträckan i kilometer. Vandring skall vara lustfyllt. Så packa så lätt det går.

Valet av ryggsäck, tält, underlägg och sovsäck ger grundvikten man inte kommer undan med, men kan förbättras genom att vid nyinköp tänka på vikten. Med högre ålder har jag bytt ut saker till lättvikt. Man blir inte starkare med åren. Utrustning ser också helt annorlunda ut idag med tekniska finesser än när jag började vandra så där 40+ år sedan.

Vad används ryggsäcken till? Några veckors turer eller expedition modell slit i ödemarken? Ryggsäck, ca 60 liter, räcker för oss vanliga vandrare. Det behövs inga finesser, en säck som sitter ok och rymmer det nödvändiga är nog.

Jag har idag en lättviktsryggsäck på 60 liter. Min gamla, även den 60 liter, som gick i pension efter 23 år fungerar än men väger mer. Den är nästan hel. Den nya kommer inte att hålla i 23 år på grund av lättare material, inget att ärva efter mig. På PCT hade jag också en lätt ryggsäck, 60 liter (i bild ovan) som var ganska så trasig och skitig efter den turen och fick gå till ryggsäckarnas himmel.

Så, vad har jag med mig? Detta är min standardutrustning som kan utökas beroende på väder och vandringslängd. En omgång kläder kanske.

Bo och bära:

Ryggsäck, 60 liters lättvikt
Regnskydd till ryggsäck
Sovsäck, dun -5C
Lakanspåse, siden
Liggunderlag, en som man kan pumpa med handkraft.
Tält och packpåse. Mitt är lätt litet enmanstält med höjd så jag kan sitta inne.
Olika tältpinnar så de går till olika underlag.
1 grov tältpinne att gräva med för toa.
En plastkasse att skilja blöt tält från annat vid behov.

Matlagning och vatten:

Spis, ultralätt gasbrännare
1 kastrull
1 kåsa
Sked/gaffel
Fällkniv
Bränsle, en gastub 450 gr räcker 1 vecka+ för mig.
Tändstickor/tändare
Vattenrening. Jag har Sawyer och tabletter men på fjällen behövs de bara ibland.
Vattenflaska, storlek för mitt val av sportdryck = 0,5l.
Vattenflaska i storlek som matchar mina vattenreningstabletter= 1 liter.
Ev vattenpåse, beror på vattentillgång på tänkt tur.

Kläder att gå i som tas av och på beroende på vädret:
Lätt waterproof jacka med huva
Byxor waterproof
Sportlinne

Trosor
Kortärmad funktionströja
Långärmad funktionströja
Skor, grov sula hög eller låg skaft
Strumpor, blandmaterial ylle och syntet

Kläder i reserv:
Träningsbyxor
Funktionströja
Underställ om det är kallare årstid/fjäll
något att sova i
Dunjacka, alltid

Trosor x 3
Mössa
Handskar
Två par strumpor
Myggnät för mössa (mygg älskar mig)

För fjälltur behövs kanske extra skor att vada i, gamla sandaler eller gympaskor beroende på vilken led/plats.

Tarfala

Hygien:

Tandborste
Tandkräm
Tandtråd. (fungerar också som sytråd)
Våtservetter
Liten handduk
Miniflaska tvål.
Mygg/fästingmedel
Solkräm
Första hjälpen pack
Sårsalva/cortisonkräm
Värktabletter
Halstabletter
Nagelsax

Solglasögon

Teknik:

Solcellsladdare
Teknik som mobil, kamera, radio och alla sladdar i en vattentät påse.
Pannlampa
Penna, block
Guide/karta

Ev. lånad Garmin

Diverse hjälpmedel:

Gåstavar.
En liten sittdyna
Synål
Extra rem

Några säkerhetsnålar

Ev. paraply, .

Några dm stark tejp som gaffa eller björntejp
Packpåsar i olika färg att sortera allt i.
Soppåsar.

Lämna aldrig något skräp ute. Inte ens toapapper, går att bränna eller ta i soppåsen. Elda aldrig utan att ha tillräckligt med vatten att släcka med. Jag tänder aldrig lägereld, fast har jag gått en kurs i eldning. Har sett och passerat nog med skogsbränder, stora och små som människan har orsakat.

Mat med beräkning att en vecka är 8 dagar. Men det kan ju finnas affär på vägen då räknar jag affären som plusdag. På längre tur räkna med mer mat per dag.

Ryggsäcken packas alltid likadant när man har hittat det ultimata sättet.. Då kan jag hitta sakerna i mörkret och behöver inte riva upp allt.

Så klart tar ja med mig pengar, bankkort, legitimation och mobil..

Väl hemma tas utrustningen om hand. Rengörs. Tvättas. Torkas. Sovsäck hängs upp, förvaras inte packad i packpåsen. Likaså tältet hängande eller lös i en stor låda. Fattas något? Ersätt det nu inte när du är på väg nästa gång. Om något är trasigt laga det.
Rengör skorna, tvätta innersulan. Jag har sulor som formar sig efter foten. Värt pengarna. Skor är ju den viktigaste utrustningen på en tur. Jag köpte skor i Lake Tahoe under PCT vandringen, dag 86, 1100 mile. De var helt enkelt gjorda för mina fötter. De höll ca 3000 km och sulan var än ok men ovandel trasigt och de var inte trevliga inuti. Väl hemma köpte jag genast två par likadana till.

Har jag glömt något?

Vad tycker du är viktigt att ha med sig på en vandring, kort eller lång?

.

4 svar på ”Vad har jag i min ryggsäck?

  1. Det viktigaste är givetvis att man överhuvudtaget kommer sig för!
    Ett par bra skor var även, visade det sig, inte ett helt dumt inköp.

  2. Tack! Mycket intressant.

    Jag är inte i närheten av din nivå, och skulle mest vara bekymrad över skor. Vissa säger att man inte skall ha nya (ej ingångna) skor för långfärd, men det låter omöjligt om man sliter ut dem på vägen … Blir fötterna starkare, eller är dagens skor lättare att gå in? (Känns som en hel avhandling.)

    Krigsmaktens gamla kängor lär ha varit gjorda för att räcka till många ”beväringar”, det var inte så noga med komforten. Hörde ett befäl på sent 90-tal som tyckte de kängor man fått då var rena lyxen – som att studsa på moln eller dun.

    • Skor har blivit svårt. Det finns för mycket att välja på. Skor är så specialiserade men vandring innehåller ju alla underlag. De tyngre vandrarskorna har jag gett upp med. Ja, skorna är gjorda av lättare material idag. De torkar snabbare och slits snabbare. Jag hade inga vadarskor på PCT. Och vada, det gjorde man ofta. Men skor torkade snabbt upp.
      Man ska prova skor efter att ha gått flera kilometer på en varm dag. Så lätt så. Köpa halv nummer större än normalt. Ha med de strumpor man tänkte använda. Prova ett nummer större också. Ha egna sulor som formar sig efter foten. Och så går man in dem några gånger i skogen, inte veckor. Och plåstrar hälen och vartannat tå för att hindra skavsår som man får ändå.
      Den svenska låglandsterrängen är sällan svår. Man tar vad man har bara sulan är inte utsliten. Fjällterräng kräver lite mer samt längre turer.
      Idag har jag lite lättare skor än 20 år sedan, men grov sula avsedd för vandring/gå. Samma skor som jag hade under 3000 km på PCT plus en fjälltur, köpte genast två par hemma. Hittar man rätt skor så hamstrar man, tänkte jag.
      Jag är inte en expert bara en som har vandrat långt och länge.

      .

      • Stort tack!

        Vi kanske skall rekommendera hovar eller tassar till nästa version av mänskligheten? :) (Det var ett tag sedan jag läste Stapledon.)
        Fast då får man ta sig en bit bort från asfalt och kullersten. Det är bekvämt med fordon ibland. Hmm. Vanskligt. Finns nog ingen enkel lösning.

        (reCaptcha bad mig hitta alla kullar för att skicka kommentaren. Så passande.)

Kommentarer är stängda.