Integritet, frihet och medkänsla?

Sievjerodonetsk

Idag när Putin meddelar i nazistisk stil den olagliga annekteringen av Ukrainas östprovinser bör vi alla på något sätt försvara Ukraina och vår frihet. Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizhzhia räknar Ryssland som annekterade, lik Krim.

He (Putin) goes on to say that the basis for this ”unification” lies in ”integrity, in freedom and our compassion for people. (Sky News)

Hur ser din uppfattning om integritet, frihet och medkänsla? En kula i skallen med händerna bakbundna? Eller din fru och ditt lilla barn döda i en militär attack mot ditt bostadshus?

Tänk efter, vad är frihet för dig?

Finland stängde gränsen för majoritet av ryska turister och från de på flykt från rysk militärtjänst i natt. Ryssar bör nog protestera hemma. Kriget har pågått 219 dagar och protesterna har varit milda. Jag förstår det eftersom de som är mot Putin kan fängslas men eftertankens kranka blekhet har nu nått en del, de som kan fly. Folk vill sticka iväg när deras eget liv hotas.

Vi är alla oss själva närmast. Drabbar det onda inte oss blundar vi. Många ryssar har blundat i 219 dagar och trott på det överheten meddelar. Ett slags masspsykos som nu krackelerar när hotet närmar sig ens eget liv. I och med inkallelse till krig insåg en del ryssar att Putin är en slaktare och terrorist och att mista livet för en diffus krigsorsak var inte tänkbart. Man tar fötterna när ord är oanvändbart.

Inte en rolig ögonöppnare.

Men, det är inte än tillräckligt många som protesterar. Det applåderas än för Putin. Just idag är det ren feststämning.

Att ha ryssar i sitt land är inte problemfritt. Putin kan ju komma på att de diskrimineras och försöka avhjälpa det. (Konspirationsteori? Kolla läget i Ukraina.) Jag tvivlar dock att Ryssland har resurser för flera fronter nu, annat än med kärnvapen. Det hotet kröp lite närmare i och med den annekteringen, eller ska vi kalla det simpelt rån?

Just idag är det läge att skicka pengar eller hjälp i form av eftertraktade nödvändiga varor till ukrainare som slåss för vår allas frihet. Cornucopia har en lista över hjälp som levereras till plats och inte stannar hos organisationer vilka inte törs resa till krig.

Idag skickade jag en slant till blågula bilen. Även en så kallad fattigpensionär kan avstå några hundringar.

Som född under ett krig mot Ryssland och uppvuxen med en krigsskadad far och all den brist som efterfölje andra världskriget har jag viss erfarenhet av att leva i och efter katastrofer orsakad av människans dumhet och maktlystnad. Det finns en skillnad i oss som var drabbade av krig och de som har växt upp utan krigets hot. Lik misshandel i barndomen, fysiskt eller psykiskt, lämnar krig en skada som är svår att reparera.

.Det är kanske PTSD som aldrig riktigt lämnar en utan finns som en ovälkommen reaktion i ens liv. Jag har ett grundmurat misstro över det ryska systemet, kommunismen och dess bidrag till Världen.

Ryssland har gjort sig oacceptabel i Europa. Eller finns det än förståelse hos vänstern?

Vad kan FN göra? Ingenting för Ryssland lägger veto på vartenda åtgärd och fördömande. Att EU gormar gör inte heller något. Ukraina blottlägger bristerna hos FN och EU, organisationer som skulle skydda fred och frihet men sitter bakbundna med otaliga åtaganden vilka också haltar och kosta mer än nyttan.

Bör vi inte klippa av alla kontakter med Ryssland? Vad ska vi med Ryssland till? När jag såg i pressen den ryska ambassadörens ” annektering gick så bra” uttalande undrade jag varför han tillåts vara kvar i landet. Diplomatin måste ha en gräns.

Är du med för Ukraina? En lista över organisationer aktiva för och i Ukraina finns hos https://cornucopia.se/:

2 svar på ”Integritet, frihet och medkänsla?

 1. ”Bör vi inte klippa av alla kontakter med Ryssland?”

  Ja, jag förstår inte dessa halvmesyrer som västliga ledare tycker så mycket om! Antingen är det ett hot mot mänskligheten, Europa, och väst, eller så struntar vi i det och tar tyst emot de som flyr – vi skriver om julpynt istället om Ukraina.

  Vi har sett det förr. Covid: Vi stänger ned litegrann, så att det blir jobbigt för gemene man (men inte för eliten), och så att barn hamnar flera år efter i skolan och utvecklingen. De gamla och sjuka kan vi dock inte skydda. Hoppsan.

  Nu Ryssland: Vi stänger av det som vår egen befolkning behöver, men inte allt. En del handel fortsätter … tydligen? Man kan resa lite sådär … ?

  Varför är inte alla gränser stängda, alla transporter stoppade, alla tillgångar frysta, alla plan stilla på marken? Och framförallt, varför har inte motsvarande bud gått till Kina och Indien, att de också bör sluta handla med Rysslan om de vill exportera till väst. Kanske är det så att Väst-NATO-EU inte har så mycket att säga till om, och att gnäll är det enda våra ledare har att komma med.

  Jordan Peterson sade att Putin kan dra sig tillbaka när som helst, och få sitt folk att se ett raserat Ukraina som en seger. Finns det någon sätt för Väst eller Ukraina att ”vinna”? Jag ser det inte.

  • Jag kan inte heller se vinnare, oavsett vem vinner eller tröttnar på eller till sist spränger det ultimata.
   EU och Sverige tycker om att vara stränga lite grann. Ungefär som att straffa en som skjuter på gatan mot folk men träffar bara alla fönster med två månaders samhällstjänst.
   Vem skulle rå på Kina?
   Ser FN som ett skämt. Men de är så alltid.

Kommentarer är stängda.