De sköra gränserna för vår civilisation.

Butja

Frågan om vad är ett civiliserat samhälle har smärtsamt öppnats upp i gen, nu i Ukraina. Vart lägger vi gränsen? Det skrivs mycket om krigsbrott som om krig vore civiliserat och endast vissa mord och bomber olämpliga.

Döda soldater är OK. Är 50 årig kvinnor som cyklar och skjuts acceptabla? Bomba sjukhus där födande kvinnor gömmer sig i källaren? Flyende människor under eldgivning? Sno andras egendom och belöna sig med det? Infrastruktur som är raserad? Din bostad som inte längre finns? Vatten och elektricitet bortsprängt? Dina anhöriga i en sopsäck slängda i en massgrav? Miljoner på flykt?

Är det bara oacceptabelt, ordet som älskas av politiker som en mantra?

Vart går gränsen för civilisation? Finns den? Vad gör vi med dem som inte upprätthåller det minsta av humanitärt beteende? Ja, vi öser vapen till den rätta sidan för någon effektiv makt har vi inte över de andra, Ryssland i detta fall. Vad skiljer en vanlig soldat från en medlem i ett rövargäng som mördar, våldtar, förstör? Uniformen? Medaljen som delas ut? Putin slaktar inte bara ukrainare utan sina egna unga män. Är de då offer eller bara skyldiga?

Är inte krig ett brott mot mänskligheten?

Det värsta måste vara att ta hand om alla döda. Hur identifierar vi liken som ligger på gatorna? I ett mindre samhälle kan det finnas folk som känner igen något, som ens speciella nagellack, men i en storstad? De som är slängda i en sopsäck i massgravar? De vars kropp är sönderskjuten till oigenkännlighet? Hur orkar folk ta hand om allt? Att begrava anständigt sina döda är ett tecken på civilisation.

Är krig det främsta kännetecknet för den här Jorden? Vi kan aldrig hålla sams. Det finns alltid en orsak att döda ”de andra”. Hur stor är risken i procent att vi förstör jorden till en icke beboelig planet jämfört med något som kommer utifrån? Vi är vår värsta fiende, inte Rymden, inte hysterin med covid, inte klimatet som vi inte kan ända som vi vill. Det är vi själva.

Min krigsskadade far sa: bli inte vän med ryssar för du vet inte vem den är. Jag är säker att han led av viss paranoia. Eller inte. Ja undrar, hur blir allt efter Ukraina? Sprids det? Putin har sin narcissistiska dröm om landet från Atlanten till Stilla havet. Han stannar inte innan sista soldaten är död. Även i en begravning bärs kärnvapenkoderna tillgängliga för Putin. (Expressen idag) Eller finns det en punkt då omgivningen får nog?

Än har han stöd av sitt hjärntvättade folk.

Hur har Ryssland tänkt sig att fungera tillsammans med andra länders människor i fortsättningen? Inte alls? De är sig själv nog. De hot Ryssland spyr ut om Finlands kommande NATO ansökan är det samma Ukraina fått utstå. Innan överfallet. Fortsättning följer?

Världen är oerhört osäker. Politikens sammanbrott – igen.

Bild hand: Victim has been identified as 52-year-old Iryna Filkina, an aspiring makeup artist killed on March 5 i Butja. bild från Daily Mail.

PS. Russian lawmaker Vladimir Dzhabarov said this week that it is not likely ’the Finns themselves will sign a card for the destruction of their country’, threatening a repeat of the Ukraine invasion which was sparked in part by its desire to join NATO.

He said: ’If the leadership of Finland goes for it, it will be a strategic mistake.

’I think it [would be] a terrible tragedy for the entire Finnish people.’

5 svar på ”De sköra gränserna för vår civilisation.

 1. Kina kommer anfalla Taiwan, det är inte en fråga om utan när. Hur skall vi då reagera? Skall vi hata alla kineser? De är rätt många. Skall vi slänga ut Volvo Cars som är ett kinesiskt företag. Jag tror inte det. Kommer vi att hyckla istället? Garanterat,

  • Det blir som med Tibet. Lite oj oj några milda protester av enskilda personer. Och hör inte Taiwan egentligen till Kina? Långt borta också.

 2. Journalisten Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul för ett ärende. Några timmar senare kom han ut upplöst i syra, Turkiet har nu överlämnat ärendet till Saudiarabien för att döma de skyldiga.
  Saudiarabien bedriver proxykrig mot Iran i Jemen. 370 000 döda, varav hälften barn under fem års ålder. Var är bilderna i medierna?
  Julian Assange sitter fängslad i Storbritannien utan rättegång efter att hans Wikileaks hade publicerat USA:s krigsbrott i Irak.
  Den förre danske försvarsministern riskerar fängelsestraff för att ha nämnt att USA spionerar på danskar m h a NSA. Edward Snowden som avslöjade detta NSA fick asyl i Ryssland.
  När vi gör det är det rätt. När ni gör det är det fel.

 3. Vi brukar säga att IS-regeringen i Afghanistan lever i ett 1600-tals samhälle.
  Men nu visar sig Europa inte vara bättre. Vi står och ser på när Ukrainas barn våldtas och mördas. Samtidigt är vi bekymrade över att börsen går ner och räntan upp.

Kommentarer är stängda.