Om vinden blåser – vindkraft och politik.

Dag 19 vid mile 215 efter San Gorgonio pass började de första stora vindkraftareorna omkring PCT. Säkert flera hundra vindkraft, vilka nu var stilla. Ingen vind. Många verk stod trasiga. En vinge saknades. Av andra fanns bara en ”pinne” kvar. Nej, återvinning har inte nått vindkraftverken. De står där de står. Man beräknar att vindkraftverk håller i ca 20 år. Jämfört med vattenkraft på 60 år och på så sätt är vindkraft inte alls det mest koldioxidneutrala.

Men Mesa Wind Farm erbjöd vatten i flaskor och tak som gav skugga. Det var av vandrare uppskattad vänlig gest.

Mellan Hikertown och Mojave finns oändligt med solpaneler och vindkraft. USA ligger som tvåa efter Kina i världens vindkraft. Dag 44 gick jag i ren vindkraftskog. Jag satt upp mitt tält först och började gå till en station där det fanns vatten. Nej, det vattnet var inte drickbart sa några män i ett hus. De gav mig flera vattenflaskor.

När jag gick tillbaka hade jag svårt att hitta min tältplats. Jag gick dumt nog inte tillbaka samma väg utan följe skylten ”avtagsväg till PCT” men det var fel. Jag irrade runt under vindkraftverken. De vita pelarna var som en skog för jättar. Sedan såg jag bekant grupp stillastående vindmyllor och då var jag åter på leden och mitt tält.

Garmin hade jag lagt på laddning vid tältet genom solpanel. Smart? Gå inte utan Garmin i vindkraftskog! När det började blåsa och boboom, boboom ljudet blev olidligt packade jag ihop och gick några mile till.

Dag 46 kom jag till Mojave – Tehachapi arean vid 555 mile, den blåsigaste platsen i världen sägs det, med tusentals vindkraftverk. Ja, det blåste. Jag kämpade mot vinden. Flera mile vindkraft. Boboom, boboom… Jag var glad när en bil stannade halvvägs till Mojave, jag fick lift och slapp gå ändå till stan i blåsten.

Dagens politik i Riksdagen är som vindkraft. Ingenting, ingenting men sedan blåser det till storm. V är så missnöjd över sina bristande möjligheter till rejäl makt att de grabbar tag på vad som helst utan att sätta sig in i frågan. Fri hyressättning. Marknadshyror. Fy. Kapitalism! Det handlar om så få lägenheter om knappt några för få byggföretag vill bygga hyresbostäder när det går att sälja bostadsrätter. Visst, det kan bli en öppning så småningom för hyresvärdar att styra sina hyror, men inte nu. Att väcka misstroendevotum om det är att gripa halmstrå. Maktdemonstration.

V hittade ingen bättre fråga för att ropa: här är i och vi vill styra. En ny partiledare vill förstås visa sin styrka. Då kan man till och med godta SD röster. Det ser ut som om så kallade oppositionen går i armkrok med V.

Kanske dansar de små grodorna tillsammans så här inför Midsommar?

Fortsättning följer i dokusåpan ”Regeringen” som har pågått sedan hösten 2018. Ny spännande avsnitt på måndag.

Oja, jag vill förpassa den här Regeringen till soptunnan. Speciellt den delen som heter MP. Det lilla partiet har haft alldeles för mycket orealistisk påverkan. Frågan är: rätt läge för sparken nu?

Energi är en av de stora frågorna. Den svenska Regeringen hoppas på vind och sol. Kärnkraft stängs. Vatten ska helst flöda fritt, så vattenkraft är inte bra heller. Olja är kriminellt, likaså kol. Träråvara, alltså biobränsle är inte nog miljövänligt. Vind och sol är acceptabelt. Det är inte en realistisk lösning.

Regeringen tror att vindkraft och solpaneler på våra tak löser vårt behov av el. Vindkraft – inte så smart om det inte blåser? Ingen har tänkt vad som händer med de uttjänta ”pinnarna” vilket gör att de står kvar som monument över felberäkning. Likaså solpaneler, vem tar hand om de när deras tid är ute om ca 20 år? Vindkraft och solkraft är ett tillskott, inte något som helt räddar vårt energibehov.

Vad är det för fel att sitta vid tända ljus på en kall vinterkväll inrullade i filtar och äta knäckebröd? Det är säkert miljövänligt och räddar klimatet!

I Sverige fanns 4 333 vindkraftverk 2020. Sammantaget bidrog vindkraften med ungefär 16 procent till Sveriges elproduktion under 2020, vilket motsvarar 27,5 TWh.

Läs mer om mitt besök i Mojave:

2 svar på ”Om vinden blåser – vindkraft och politik.

  1. Hej.

    Ihop med den religiösa tron på vindkraft och solpaneler har vi batteridrivna fordon.

    Som utvecklar enorma mängder dödliga gaser vid brand, vars komponenter inte kan skrotas eller återanvändas normalt och som har betydligt kortare livslängd än bensin och dieselfordon (och de senare kan i de flesta fall lagas med ett minimum av kunskaper).

    Summa summarum, elbilar och sol&vår, jag menar sol och vindkraft är mumma för stat och kapital. Den enskilde står utan möjlighet att klara sig själv om och när deras visioner är genomförda.

    En Volvo 140 kan med enkla verktyg, material och kunskaper byggas om för gengasdrift. De enda två egentliga nackdelarna är att motorn måste startas under ca 10-20 minuter, och att du måste ha släp till bränslet – å andra sidan är din framdrift helt koldioxidneutral.

    ”Bilen som för övrigt kallas för Kossan, tog oss Sverige runt – 542 mil på 20 dagar och totalt gick det 6650 liter ved.”

    [http://www.vedbil.se/]

    Inte svårt att gissa varför den sortens enklare fordon inte ska haussas så som Elon Musks skattesubventionerade leksaksbilar. Nästan 5 000 000 000 US dollar har Musks företag fått av det amerikanska folket.

    Vindkraft fick jag nog av i Skåne, man blir spattig av att på kvällen se alla röda flygvarningslampor blinka fullständigt asynkront.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • ”(och de senare kan i de flesta fall lagas med ett minimum av kunskaper).”
      Ja det gäller äldre bilar dock inte dagens bilar som är fullproppade med elektronik. Där behövs det gedigna kunskaper och dessa växer inte på trän.

Kommentarer är stängda.