Knäckebröd till middag?

Vinter och kallt. Inget överraskande utan normaltillstånd på våra breddgrader. Men vår elförsörjning hänger inte riktigt med.

Att hålla rent hemma har hastigt blivit farligt för elförsörjningen. Dammsug inte när det är kallt är rekommendation från Stats TV. Att laga varm mat kan orsaka för hög belastning. TV föreslår knäckebröd och kallskuret i vinterkylan i stället varm mat. Varför låter det som en kommunistisk paradis med brist och rätt att fostra folk?

Elbrist här hemma i Sverige? Kan inte vara sant. Har vi för lite vindkraft?

De utopier MP har och som Regeringskoalitionen villigt har anammat har orsakat brist på el. Tack vare stängd kärnkraft kör vi med olja/köp utifrån som kan vara just kolkraft. En MP dröm om vind och sol, fria älvar, bort med kärnkraft och bensinfordon, köp av elcykel och elbil sa bara poff. Deras idéer om elförsörjning, industri, arbete och försörjning för att inte tala om utveckling till det bättre har kollapsat som en såpbubbla.

Landets befolkning ska äta knäckebröd och strunta i hygien. Fabriker stänger på grund av elpriser. Hur går det med serverhallar för Internetjättar när ingen har tänkt på hur de skall försörjas med el? Facebook kollapsar? Kan inte shoppa på Amazon? Vilken katastrof det vore! Vad väljer du mellan Internet och dagens dusch? Internet och söndagsmiddag? TV s goda råd eller en tallrik varm soppa och rent hemma?

Det här landet förvaltas av en Regering som alltid ligger flera steg efter verkligheten. En Regering som inte förstår vad de gör och som absolut inte kan räkna ut frågeställningen ”om vi gör så här, vad blir resultatet om ett år, två år, tio år?” ”Om vi ökar folkmängden vad behöver byggas, investeras, förnyas för det?” ”Hur sker förvaltningen av landet, med vilka medel?” Och det liksom grundläggande: hur får vi folk i lönearbete från bidragslivet?

Vi kanske inte ska arbeta för det är energikrävande utan ligga stilla i kalla rum inrullade i filtar eller sovsäck?

Jag satt genast på kaffe och varm grönsakssoppa. Vem vet när elförsörjningen kollapsar. Ska duscha också. Dammsög gjorde jag igår. Så klart har jag ett friluftskök, faktiskt två. Ett som krånglar och ett som är ny, en julklapp. Här blir det inte kaffebrist.

Jag förväntar mig att alla MP politiker och anhängare har stängt av värmen, lagar inte mat, använder inte varmvatten och så klart har de stängt av dator, telefon och TV. Ve dem om de dammsuger! Så klart skall S hänga med. De är faktiskt i Regeringen också.

Snart drar alla platt TV n igång. Det stora folknöjet Melodifestivalen börjar. Tänk om strömmen skulle gå… nej, sådan katastrof kan väl inte drabba detta arma land.

Ha en bra kväll. Det finns opera på den andra kanalen.

3 svar på ”Knäckebröd till middag?

 1. Hej.

  Får anmäla att hustrun och undertecknad, som placerar Miljöpartiet tillsammans med Fi, VPK och liknande i nionde kretsen, Cocytus, tydligen lever i princip så som miljöfascisterna hävdar är godhetens väg, trots att de själva gör som Tovatt och äter syrsor som flugits eller körts på båt från Asien.

  Laga mat och värma vatten görs på vedspis från oktober till april. Går mellan fem och åtta kubik ved beroende på träslag och kyla. Tvätta gör vi i byns gemensamma tvättstuga, visserligen elektriskt men man kan köra större lass på en gång och tvättar därför mer sällan. Det enda som går på el är lyse/dator, och kyl/frys (och till våren ska jag bygga en björnsäker frysbox att ha ute så att man kan använda vinterkylan) – diskmaskinen är undertecknad, och det blir tusan så mycket renare med diskborste av gammalt snitt (risknippe) och kokande vatten än vad diskmaskiner förmår.

  Men det ska ju vara frivilligt att leva enkelt, inte ett tvång på grund av andras idiotiska idéer.

  Småaktig som en annan gärna är, kan jag inte låta bli att gnida in just att jag som är ”högerextremist” enligt många gamla bekanta på den Goda sidan är den som lever som de lär. Gubben hånflinar så att de gula hörntänderna syns när det pratas miljö i ena andetaget och den nya smartfånen i det andra. Men de upplever tydligen ingen konflikt eller kognitiv dissonans mellan att flyga åtta-tio gånger/år, eller byta TV vart tredje år eller annat sånt – jag tror det är avlaten via skatter och gröna klistermärken och certifieringar som dövar samvetet?

  Hade gärna sett en Bolund eller en Tovatt eller nån av alla dessa identiska MP-tanter fälla en torrfura för hand, dra hem den för hand, kapa för hand, klyva för hand och trava veden manuellt.

  ”Sol, vind och vatten höga berg och djupa hav, det är mina drömmar gjorda av…”

  Jomenvisst.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Ett antal år hade jag bara vedspis och vatten från pump på gården. Ved köpte jag dock hade inte skog men nog eldades all fallen ris upp. Tvätta fick jag hos en granne men mest var det handtvätt ute vid pumpen. Duscha gjorde jag på jobbet. El och liten kylskåp. Vid barn nummer två köpte jag en modern lägenhet genom att sälja min Hasselblad.
   Idag kör jag ”miljöpartiets–drömliv-de-inte- vill- ha- själva” bara under vandringar.

 2. Rikard,

  Det du beskriver om hur ni lever påminner väldigt mycket hur jag levde i 10 år i norra Kalifornien helt avsaknad av kommunal service.
  Vi hade solpaneler plus ett litet vattenhjul som försörjde oss med den el vi behövde. En transportbil kom en ggr.per år och levererade gas för frys och vattenberedare. En timmes bilresa till närmaste stad (Eureka) för matinköp. En trädgård som levererade alla grönsaker vi behövde. Två grisar i stian och vilda kor som man kunde skjuta.
  En halv mil skogsbilväg som vi underhöll med vår traktor. Jag önskar att vi fortfarande bodde där.
  Hälsningar från Berit som också är fd. lärare.

Kommentarer är stängda.