Black dog och sabotage?

Jag har sett de första fyra discarna av Crown. Snyggt gjort. Den som gör mest intryck är Winston Churchill. Så nog även i det riktiga livet under sin regeringstid. John Lithgow spelar Winston och de andra bleknar lite när han inträder rummet. Han har fått flera nomineringar och vinster för olika roller.

Tidvis drabbades Winston Churchill av depression. Inte så märkligt i den värld där han skulle lösa landets och kanske världens problem.

Jag misstänker att flera av oss har funderat över livets mening det senaste året. Att vara isolerad kräver uppfinningsrikedom. Det är förödande att undvika folk. Vi är – även en isolat – ett sällskapligt djur som normalt vill ha våra närmaste närmare än två meter.

Svåra omständigheter och elände behöver dock inte leda till depression. Det kan likavväl komma efteråt. Som om luften hade gått ur ock man kan inte längre andas.

Det känns som om stor del av världen hade drabbats av black dog. Eländet kan de olika ut men ett är säkert. År 2020 kan lätt slås av 2021.

WHO är i Kina och skall – igen – försöka studera covid – 19 och dess början. De sitter först i karantän. Teorierna är många. Kina nekar allt man kan neka. Kina ”hittar” nya förklaringar för början av covid pandemin. Det började inte i Kina utan i andra länder genom djur som mink och fanns till och med – kanske – på ytan av på matförpackningar som importerades. Industrisabotage?

Given the finding of SARS-CoV-2 on the surface of imported food packages, contact with contaminated uncooked food could be an important source of SARS-CoV-2 transmission.

Vågar man köpa förpackad mat nu? Men läs hela innan du börjar kasta mat. https://science.sciencemag.org/content/371/6525/120

I USA pågår politik med namnet ”riv allt vad du kan från sista fyra åren”. Eller ”Unity” (läs: Us against them).

När man synar de som styr nu luktar det Obamaadministratörer och drömmen om att backa tiden. Vilken politik Biden (de bakom honom) kommer att föra är oklart. Många kommer att bli förbannade, fler än de var när Trump tog helikoptern från Vita Huset den sista gången. Vitt är det bara utanpå.

Allt handlar inte om Trump även om svensk massmedia tror så.. Det handlar om de miljoner människor som röstade fel. Det handlar om hämnd mot dem. Det är åtal, skymf som demokraternas vänster tror bringar mer makt, rädsla, lydnad och visar hur fel folket hade. Det handlar absolut inte om de svarta aktivisterna som demonstrerar med att krossa fönster och tända bilar. De vill inte ha Trump. De vill inte ha Biden heller. De vill hämnas för något, oklart vad.

Vem skall bli syndabock när man kan inte skylla på Trump om allting? Inte ens de 5000 som trängde sig in i Kapitolium var enbart Trumpanhängare. Hur många av dem var där för att det var kul, de ville bråka och hade ingenting med valet eller Trump att göra med? Hade någon ens MAGA hatt på sig?

Politik är det möjligas konst spelad med folkets pengar.

Allt kan sluta i ett stup. Vem som faller får tiden att visa.

Även svensk politik rör på sig. L, MP och även KD hänger vid stupet i sista partisympatiundersökningen. Två av partiledarna har visat något kort. Sabuni är inte helt nöjd med samarbetet i migrationsfrågor och hotar att lämna Jöken men har missat att förankra hotet hos partiet. Hon har missat att få bryr sig om Liberalerna, partiet som hängde med sossarna. Det spelar ingen roll hur hon gör. L är ute ur leken i vilket fall som helst. Jag förstår inte vad L vill nu mera.

MP har hängt vid stupet så ofta att de räds inte. De har sin makt och för ut det. Men kanske, kanske blir vi äntligen av med det mest verklighetsfrämmande vi har i Regering och Riksdag.

KD kan alltid hänga kvar med hjälp av stödröster. Vi ömmar liksom för dem. De kan också rycka upp sig. Måste Ebba Busch ha just ett visst hus köpt från en gammal gubbe, är en bra fråga. Folk är lite känsliga just nu när alla ömmar i ord för de gamla.

Kristensson vill omplacera eller sparka folk ifall vårdarbetare inte vaccinerar sig. Lite dumt, fel i tiden när Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen sa samtidigt att det finns ingen tvångsvaccination i Sverige (21/1). Hon sa också att det är bra att vaccinationen kommit i gång, men poängterar att även den vaccinerade kan sprida smitta. Så, att bli sjuk och smitta trots vaccin kan avskräcka folk från, inte några foliehattar.

Att inskränka folkets frihet trodde jag var vänsterpolitik. Att hota folk är inte bra. Att politiker hytter med finger har vi fått nog av – hoppas jag.

Vår Statsminister har fått lönehöjning. Han fick 4000 mer i månaden. Det lovades också höjningar för fattiga pensionärer. Jag fick totalt exakt 60 kronor mer. Det täcker dock inte de höjningar som kommer automatiskt varje år: hyra, mat, el – andra utgifter har ju knappt fattigpensionärer. Hoppas Löfven hittar något bra att använda sina 4000 till. Ny rakapparat?

Snö finns det gott om i norr. Black cat?

PS. Hunden, August, i bilden är en glad hund.

Katten heter Buse men är en lugn katt.

2 svar på ”Black dog och sabotage?

  1. Så är det. Idel spektakel. Hur låter ”full of sound and fury”-citatet från Macbeth på svenska? Runeberg.org har Eric Gustaf Geijers översätning 1813:
    ”En skugga lifvet är, som går förbi,
    En fattig gycklare, som mödar sig
    Och fjeskar ut sin stund på skådebanan,
    Och se’n är hörd ej mer: Det är en saga,
    Sagd af en dåre, full af raseri
    Och tomma ord, — som ingen ting betyder.”

    Jag borde leta upp Britt G. Hallqvists översättning, hon brukar kunna sin sak. Men Geijer är föredömligt ödmjuk i förordet till denna första översättning till svenska: ”… min varmaste önska är att öfverträffas och att hafva brutit banan för lyckligare efterföljare.” Tänk om någon enda i politik eller media tänkte så?

    Hade jag ägnat mig åt nyårslöften skulle ett av dem ha blivit: ”Tillbringa mer tid med familj och katt, mindre med att läsa ’nyheter’.”

    • Tillämpa mer tid med familj och katt låter utmärkt. Nyheterna är ungefär detsamma som när jag började denna blogg + Trump förstås.
      Har Shakespeare complete works av W.J. Graig, 1984 med ordlista. Svårt. Men jag kämpade genom det – ungefär. Ibland är det som musik, klassiskt. ”Fore God, his Grace is bold to trust these traitors.”
      (King Henry V.

Kommentarer är stängda.