Kniv i ryggen, inkvisition, freedom of speech eller djur är vi alla.

Idag döms människor ofta enligt sina personliga egenskaper, inte efter deras göranden. Hudfärg, sexuell läggning, åsikter, medlöperi, rätt deltagande är viktigt. Helst ska man inte vara vit och en man utan någonting annat och missgynnad på något sätt i historien eller nutid. Orden, vägd med guldvåg, från Martin Luther King Jr. är idag helt ute. ”I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

Det gäller inte längre. Har det varit aktuellt egentligen – någon gång?

Nu till Donald Trump, massmedians och vänsterns hatobjekt, samtalsämnet för många som inte ens bor i USA utan inhämtar allt från Internet. Så pålitligt. Det hat Trump och anhängarna får utstå har inga proportioner i jämförelse med – vad som helst. Inte talibanerna, inte IS, inte massaker på människor, inte någon terrorist eller envåldshärskare i hela världen har fyllt spaltmeterna så med avsky som Trump. Det är sällan sakfrågor man diskuterar utan Trumps personliga egenskaper. Ja, det finns en del vinklingar att hämta.

Hans tidigare medarbetare och de i ledande ställning ser nu över sina framtida positioner och hugger Trump i ryggen. Först är man med i styret, sedan tar man till vilka metoder som helst för att rädda sin position. Makt korrumperar. Igår vän. Idag fiende.

På Internet, Twitter, Facebook, stängs det ena kontot efter den andra av dem som råkar säga något för Trump eller ens humma felaktigt.

Trumps Twitterkonto är förstås stängt men han är i god sällskap, för ytterligare 70 000 konton blev stängda efter Kapitolium intrånget. (Jag missade det hela på grund av total datorhaveri.) Vi är så kontrollerade. Demonstrationer bedöms olika. Hurrar vi inte på folkmassorna som protesterar när det handlar om andra länder, de vi kallar icke demokratiska eller bananrepubliker?

Jag gillar inte våld i något avseende men skulle demonstrera för någonting som står mig väldigt nära. Dock använder jag pennan. Jag har använt radioprogram också – länge sedan. Har du skrivit protestbrev till någon ledare som bar sig fult åt enligt dig? Som Kina angående Tibet och Dalai Lama eller Saudiarabien angående oliktänkande? Eller när kvinnor döms till 30 års fängelse i El Salvador när missfall betraktas som mord. Inte? Så klar bry sig ingen om min protest. Men om vi vore tusentals? Tiotusen? Fler? ”Pennan är mäktigare än svärdet” skrev den engelska dramatikern Edward Bulwer-Lytton. Även om orden tycks alltid tystas av vapenskrammel, trakasserier, även fängelse eller nu mera nedstängning av Internetkonto har den vanlige människan ändå bara ord och plakat att använda.

Och ord används. Fast mobbare och olika hatpredikanter borde släppa tangenterna.

Den moderna inkvisitorn är i gång. Gör bot! Facebook och andra städar alltså sina plattformar från trumpianer. Har de tagit bort alla terrorister nu? Inga som kan locka till terrorhandlingar finns att hitta genom sökning längre? Inga instruktioner för bomber? Inga förfalskningar? Inte ens datorkapning med krav på pengar? Är Internet rent nu? Varför får jag än hotbrev och försök till bedrägeri per mail?

Hör jag till de onda? Jag är ju vit och konservativ dock bara en gammal kvinna utan någon som helst makt i Världen, inte ens i Sverige eller i min Kommun.

Trump är allmänt villebråd. Uppfinningsrikedomen är stor.

”Politisk pyroman som måste ställas inför rätta”, var det diplomatiska uttrycket från Asselborn, utrikesminister i Luxemburg.

”Laglös nihilist” är James Comeys åsikt.

Jimmie Åkesson fördömer Trumps agerande vid kravallerna i Washington med omdömet ”Han saknar många av de egenskaper som vi normalt betraktar tillhöra mänskligheten.” (Sveriges Radio) Normalt betraktar tillhöra mänskligheten? Vilka är de mänskliga egenskaperna han menar, undrar jag. Han pratade inte om IS terrorister som bränner folk levande utan om Amerikas president. Även Åkesson är bara anpassbar politiker efter makt.

Peter Baker i New York Times jämför Trumptiden med andra världskriget och amerikanska inbördeskriget.

Eric Swalwell, (sök gärna honom) tyckte att President Trump och Usama bin Laden var liksom samma korn så där.

Trump finns som en bifigur i några biofilmer. Så hemskt. Han måste klippas bort eller bytas ut. 30 sekunder ondska.

Vilka andra personer skall rensas bort till historiens soptunna? Förslag?

Löfven tycker (11/1) att det behövs en reglering av vad som får sägas i sociala medier, och syftade bland annat på spridning av falska uppgifter och uppvigling mot demokratin. Jag undrar vem som bedömer vad är vad? Åsiktskorridoren är redan så trång att den rymmer bara utvalda. Dock tycker jag att ingen skall mobba eller håna en annan person varken på nätet eller i verkligheten.

Saklig kritik är annat. Kritisera bör man företeelser som drabbar samhällen och enskilda som terrorism och radikala rörelser vilka vill kullkasta demokratin och folkets yttrandefrihet. Ondska som drabbar barn vilka inte kan föra sin talan. Betrakta kvinnor som andra klassens varelser. Mer…

Samhällets brister är oändliga för att kritisera och analysera. Bra lösningar borde vi också se oftare. Men nu har median och vänstern, även politiker, objektet Trump! Och så har vi ju ett virus också. Guldläge för massmedia.

Jag kommer ihåg mina samtal med folk i USA, vad de tyckte om Trump och hans presidentskap så länge, sommaren och hösten 2018. De var positiva på olika sätt, främst i arbetsfrågor, illegal invandring och att han var inte från politikeradel. De få demokrater jag råkade träffa var ganska milda i sina kommentarer. I USA var folk öppna om sina politiska preferenser, helt annat än här hemma.

Det har hänt en del sedan dess. Det vi borde hylla – men inte gör svensk press det – är början till fred mellan Israel och Arabstater. Bahrain, Förenade Arabemiraten, Sudan och Marocko har skrivit på ett fredsavtal med Israel. Jared Kushner har varit Trumps sändebud. Smart angreppssätt verkar det som eftersom inga andra har lyckats med någonting i Regionen förut. Kommer det att brytas nu är en bra fråga.

Donald Trumps insats för att bevara och stärka den judiska staten och skapa fred i Mellanöstern är mer värt Nobelpriset än Obamas ingenting.

Trumps försök att komma till tals med Nordkoreas ledare Kim Jong-un bör inte heller underskattas. Dock var resultat blygsamt trots avtal som underskrevs i Singapore juni 2018 om nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. De kvarlevor av fångna amerikanska soldater som fanns i Nordkorea har fått komma hem och begravas. Alltid något.

Pengar är förstås inblandade i häxjakten idag. Vad kan vara mer effektivt än kasta någon ur bankväsendet. Hur gör man då? Deutsche Bank vill inte längre finansiera Trumps lån. Även andra banker drar sig ur.

Mäklarfirman Cushman & Wakefield som länge skött Trumpimperiets fastighetsaffärer har sagt upp samarbetet.

Golforganisation PGA in America har brutit kontraktet att spela PGA-mästerskapen 2022 på Trumps bana i New Jersey. Tänk att golf är så farligt. Smittar gräset?

Visa har tillfälligt stoppat donationer till det republikanska partiet.

American Express och Mastercard har frusit donationer till politiker som motsatte sig att certifiera Bidens valseger. En rad andra företag som Coca-Cola och Ford har vidtagit liknande åtgärder.

Vilket kontroll banker har över oss! Törs jag använda mitt bankkort? Kanske kommer det fram en ruta: Ditt konto är stängt eftersom du skrev om Trump.

Är USA s tid som ledande maktfaktor förbi? De inre stridigheter sliter sönder landet. Ekonomin är mer än ansträngd. President – to – be – Biden saknar även förtroende eftersom en del av de röstande tror han vann med fusk. Biden vill skrota ”USA först” tanken också. Hur styr man då? Vilka skall vara prioritet om inte det egna landet? Covid-19 drabbar hårt USA. Biden får också det på knäet.

Men – Kina klappar händerna. Deras ekonomi styr. Putin har öppnat skumpan. Många skurkländer ser en ny strålande morgon stiga upp. Att djävlas med Trump genom åtal som inte leder någonvart kommer att kosta Biden, Pelosi och co, samt USA, troligen mer än det smakar? Min helt oprofessionella gissning.

Sedan till roligare nyheter:

I Västerbotten är det ett team från länsstyrelsen med länsveterinären i spetsen som ska se till att den tillfälliga pandemilagen efterföljs. Länsveterinären har vanan att kontrollera djur och göra tillsyn. Kontrollerna började i veckan.

Det var nog rätt val. Djur som djur, även om vissa saknar mänskliga egenskaper.

Ett svar på ”Kniv i ryggen, inkvisition, freedom of speech eller djur är vi alla.

  1. Det är bara att tänka vidare i tangentens riktning så inser man att framtiden blir väldigt annorlunda.

    Men med förhoppning att det kommer nya ”frihetshjältar” så svänger pendeln återigen. Men det kommer gå många, många år tills dess.

Kommentarer är stängda.