Böckernas magi och nytta

Har du barn? Hur många böcker äger du? Läste någonstans att de familjer som hade 200 eller fler böcker hemma hade barn som läste bättre och blev smartare och klarade högre utbildning än barn utan böcker. Låter logiskt.

Måste vi räkna våra böcker? Duger bibliotekslån? Nej, egna böcker är något helt annat än lånegods. Men just tvåhundra är knappt det magiska talet utan faktum att böcker och läsning är en daglig ingrediens i barnens liv. Tidningar, böcker, matrecept, vykort… Det är förstås så att föräldrar som har böcker läser till barnen och med barnen, lånar kanske mer i biblioteket, köper böcker som present och hänvisar inte barnen bara till Internet och spel. Deras barn har en fördel i livet.

Böcker ger möjlighet till förståelse av andras känslor, spänning, kunskap, tillfälle att fly omgivningen till en annan värld. Vissa böcker blir som vänner vilka man läser om igen. Att klicka på ett Internetspel kan öva koordination hand – öga men ger inte läsningens fördelar.Inget ont om Internet, det är också nödvändigt i dagens liv men utan att kunna läsa bra och förstå vad man läste kommer man ingenvart.

De familjer jag följe i flera år i mitt arbete hade en bokhylla men inga böcker. Jag började köpa en barnbok som avskedspresent. Hur läser man då för ett barn? frågade föräldrarna. Det var ett fattigdomstecken om något.

Kanske en lässtund med barnen varje dag vore ett bra nyårslöfte? Här ska det köpas gymkort men det är inget Nyårslöfte bara vanlig rutin.

Bild: utebibliotek i Umeå