59 dagars segling utan land under fötterna

Idag kom Icebreaker och Tommy till Horta. 37 dagar tog det för Columbus att segla från Kanarieöarna till Bahamas, Tommy har hållit på 59 dagar från Ascension till Horta Azorerna och slår Columbus både med tid och sträcka. Columbus seglade mot okänt land, Tommy däremot har de instrument man behöver för att veta på vilken prick på havet man är. Vind däremot går inte att styra. Att vara utan motor – i detta fall utan propell – och utan vind gör seglingen till mycket saktgående historia. Blåser det inte kommer man ingenvart högst driver med strömmen hit och dit.

Den senaste månaden har vinden strejkat. Sista veckan var väldigt lungt. Ingen vind eller pustar åt fel håll och biffen och ölet i hamnen har nog varit som en hägring.

( Columbus 3240 M och Tommy 3500 M = 6000 och 6500 km)

http://blogg.syib.se/?p=484