På Cypern utan tiggarstav

Vi har återvänt från vår resa till Cypern vilket var mitt livs första charterresa. Visst, har köpt överbliven plats på charterflyget förut men nu var det hela paketet med all inklusive i en semesterby anpassad för nordiska turister med pooler, stränder med solstolar, barnklubbar, massor av mat, underhållning, barer och tjänstvillig personal. Helt OK semester när man reser med fem mindre barn, vilka längtar efter bad och sol. Callisto i Ayia Napa kan rekommenderas som familjesemester. När alla är som russin efter övermåtta av bad kan man besöka staden med gammalt nunnekloster och kyrka samt äta glass i hamnen. Det var roligt att göra något med barnbarnen som de gillade och förhoppningsvis minns även senare.

Däremot var stränderna och vattnet inte rent. Det flög små öar av skräp i havet. Att människan är så skräpigt djur visste jag innan men nu blev jag sur eftersom Cypern ståtar med Europas renaste badvatten. Hur illa var det på andra ställen?

Om Cyperns problem med ekonomi fick vi också en bild av. Cypernborna betalar knappt skatt. De normala inkomsterna under 18-19 000 € (tror jag det var) är skattebefriade och sjukvården var ”gratis” = avgiftsfri. Det var någon här hemma som tyckte att det var häftigt att betala skatt (hon kompenserade sin skatteinbetalning med stöld) men det är faktiskt skatten som betalar både skolorna, sjukvården och de transfereringar vi i Sverige så generöst betalar. Även om stödåtgärderna riktar sig mot att rädda banker måste dessa länder som hänger i bidragskön börja fundera vem ska betala skatt och varför.

Klyftan och oron mellan cyprioter och turkar var tydlig. Även guiden uttryckte sina närapå rasistiska åsikter om turkar som ockuperade landet och sin egen rädsla för dem. Turkarna var ”bad boys” vilket kändes obehagligt. Oroligheter mellan folkslag har vi liksom nog av i Mellanöstern, gamla Jugoslavien, ja, lite här och var.

Nu var det visst farligt med All inclusive också. Vilken tur att vi hade med oss lagom smala barn. Att själv be om glass och dricka såg vi som bra  träning på engelska!

Nu är semestern bara en massa bilder att sortera. Ja, som pensionär har man ju ingen semester men kanske kan jag räkna detta som kompensation för alla de semestrar jag arbetat extra för ekonomins skull. Inte för att det var häftigt att betala skatt utan för att få ihop ekonomin som lågbetald akademiker med studieskuld.

Jag ska gå MT Blancleden i september. Då blir det min typ av semester. Inga brända ryggar och salt i håret, bara träningsvärk. Tält och torrfoder. Låter som ett nedköp, eller …