
Jag läste nyss boken ”Vegetarianen” av Nobelpristagaren Han Kang. Jag påmindes om två patienter, båda anorektiker. Den ena hade en mor och mormor vilka också var anorektiker. Jag grubblade en del om orsak och verkan medan jag försökte hjälpa dem att hålla sig i liv och kanske vilja leva.
Jag läste också några bloggar/recensioner om ”Vegetarianen” som skrev att de hade läst boken som var fantastisk och lättläst. Det är inte alls lättläst. Först i slutet öppnar sig boken helt och då vill man läsa den igen. Den är som flera lagers box som man öppnar en lager i taget och sedan knyts allt ihop och boken blir hel.
Den är ingen glad vacker historia utan av livets tyngd och lidande. Den handlar om relationer till de människor som inte följer livet accepterade ramar. Speciellt de för kvinnor. Om avvikelse, kärlek, begär och makt. Oförmågan till andras krav och förväntningar. Liv och död. Och även mat mer symbol än just det på tallriken.
Det tidigare koreanska livet finns på bakgrunden, det vi vet för lite om. Fattigdom, välmående, kvinnors ställning, Fattigdomen besegras så även de fattigare kan unna sig kött. Men bokens huvudperson, Yeong – Hye, avviker och slutar att bete sig som en god hustru och dessutom slutar hon att äta kött. Hennes närmaste vill inte acceptera den avvikelsen.
Allt lider mot en katastrof. Yeong – Hye svälter, anorexi och psykisk sjukdom går hand i hand. Hennes protest mot det traditionella livet slutar inom sjukhus och hon blir maktlös, men hon fortsätter med sin protest.
Hon kommer aldrig själv till tals. Det hela beskrivs av tre personer: make, svåger och syster. Systern är den enda som försöker hjälpa till. Svågern utnyttjar henne. Eller är det så? Maken är hjälplös och förnedrad. Livet rasar samman för alla.
Bokens fråga för mig blir liv och död. Det handlar om vår rätt att leva som vi vill. Även att välja döden. En fråga som är aktuell i flera länder. Skall sjukvården gå med på att ta livet av patienter om de så önskar?
Hur länge skall vi hålla liv i folk som inte vill leva eller göra det som behövs, i detta fall äta och anpassa sig till det ”normala”? Vilket tvång kan vi använda? Hur ser människovärdet ut? Vem har rätten att bestämma över våra liv?
Läs boken och grubbla över liv och död samt den fria viljan. Hur ser vår egen moral ut i mötet med dem som avviker från det vi kallar normalt?
Analys om boken och lidandet finns på:
”Eating and Suffering in Han Kang’s The Vegetarian”
Won-Chung Kim, Sungkyunkwan University
Jag återkommer om dödshjälp någon dag..
Ogärna…
Men inte före oktober, snälla!
Våren är alldeles för skön för tillfället.
Dessutom:
Tänk: bara att få passa 4 och 1 åringen ett par dagar.
Lycka till med barnpassning! Våren är fin här också.