Du är inte värt en skinkmacka – eller parkeringsplats.

Är du uppskattad på ditt arbete? Jag hörde en historia om usel uppskattning av personal. Det handlar om sjukvården, ett arbete som är livsnödvändigt, som politiker beslutar om och administratörer styr, ibland helt galet.

Nu är det snart jul. Många inom sjukvården längtar efter att fira Jul med sina närmaste men sjukvården fungerar året runt varje minut. En del måste arbeta. Var man ledig förra julen är det självklart att arbeta denna.

Tidigare jular hade personalen på det stora sjukhuset X bjudits på julgröt och en skinkmacka.  I år var det för dyrt. Pengarna räckte till gröt. Då kom någon i beslutande position på en strålande idé. Personalen tar med sig bröd, skinka, ost och annat, så det blir ett knytkalas, ursäkta knytlunch. Landstinget står för gröten.

Det föll förstås. Ingen hade vare sig lust eller tid att ordna sådant på sin lunch.

Nej, personalen var inte värda en skinkmacka. Vi är tillbaka till fattigstugan med gröt.

Hörde en till dumhet. Är du en  specialistläkare som har bakjour på natten och bor nära sjukhuset ger du råd per telefon men ibland måste du åka till jobbet, sjukhuset alltså, eftersom patientens situation var sådan att en specialist krävdes på plats. Då åker du dit med din bil och behöver helst parkera den nära på Akuten. Du tänker att det finns parkering gratis för sådana ändamål. Inte. Du får  betala parkeringen. Nu vet du inte än hur länge åtgärden tar. Kanske blir du kvar till morgon och har du inte betalt tillräckligt lång tid får du böter. Ja, lapplisor är flitiga även på natten.

Men, om du anses ha räddat liv får du parkera gratis. Hur bedömer man det i förväg? Ja, någon behörig bedömer det efteråt om du påstår dig ha räddat ett liv och förtjänar din parkeringsavgift. Kanske får du pengarna tillbaka. Dessutom är det inte alltid bakjouren som räddar liv utan det kan vara ambulanspersonalen och sedan de som arbetar den natten på Akuten. Strokebehandling till ex. anses inte att ha räddat liv.

Vem kom på något så krångligt? Och rent av idiotiskt.

Ja, byråkrater måste ju också tjäna sin lön.

En historia till. Patienter skickas ibland runt i Sverige helt enkelt för att vissa specialbehandlingar finns bara på ett enda sjukhus i Sverige. De har specialiserat sig på en avancerad åtgärd, anskaffat dyr utrustning, utbildat sin personal och sedan erbjuds behandlingen till hela landet. Det är inte lönt att ha allt på varje ställe, det finns inte heller specialister som kan. Sverige är litet land. En av dessa dyra men  effektiva specialbehandlingar finns på sjukhus X.

Men sjukhuset  X går på förlust just nu ang. den fina behandlingen. De kan inte fakturera allt för någon del saknar en kod. Vilka andra saker får du gratis för varan saknar kod?

Läkarsekreterare som kan sitt jobb är också ett försvunnet släkte. Likaså är det brist på sjuksköterskor. Någon av de sista checkar in kanske just din väska på flygplatsen när du åker på din julresa. Ett arbete med bättre lön och bättre arbetstider. Vilken service för din väska. Kollapsar du där i trängsel är då hjälpen nära.

Bli nu inte sjuk under Julen.

Gå inte ut utan dubbar om det är halt. Försök ge sjukvårdens folk en lite lugnare Jul.

Allt är inte läkarnas och sjuksystrarnas fel om du inte får vård på rätt nivå exakt när du drullar in. Eller doktorn inte hittar en ledig säng för dig utan du får studera korridorlivet. Administratörer har mer makt över vården än de som utför vårdinsatserna. Politiker? Tja, de vet för lite om hur sjukvården fungerar om de inte har en lämplig utbildning och har arbetat på en sjukvårdsinrättning i flera år. Att ha studerat det under besök eller inifrån som  en patient under någon tid räcker inte.

Hur många  av våra ministrar har en utbildning och erfarenhet om det område de styr över? Glöm det. Överkurs.

Grötbilden: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Riisipuuro.jpg