Magin som krympte.

Jag gjorde en lång promenad igår till två platser vilka jag har uppfattat som magiska på grund av naturen. Ett kalkbrott och en sumpskog.

Igår hade dock all magi slocknat. De var liksom vilka platser som helst. Fint, men…

Kalkbrottets vatten var oroligt och skitigt. Sopor hade också intagit platsen.

Liljekonvaljerna var nästan överblommade. Några fjärilar flög runt men inga av de sällsynta varianterna som påstås bo där.

Sumpskogen med sina vackra döende träd och stockar var bara en vanlig döende skog i en röra. Det var torrt. Sly hade hittat en växtplats där.

Allting förändras. Platserna var som en bild av Världens utveckling. neråt. Fast i snällare form.

Nästa år finns det ingen anledning längre att åka dit i jakt på naturens skönhet. Kanske är jag för kräsen? Jag är inte en biolog studerande naturens förändringar, bara en som vandrar. 23 000+ steg blev det.

Världen förändras. Vi förändrar. Vi förändras.  Allt är i rörelse. Ingenting är statiskt. Utveckling och avveckling sker i varje sekund. Det känns dock som om det negativa, det som hotar vår existens dominerar i Världen, eller är det bara usla journalister som söker skrällar och inte informerar oss om det positiva?

Är det något som inte är hotat, på upphällning, väg att raseras, tar slut, olämpligt, miljöfarligt eller bara förändras till den grad att vi knappt står ut och undrar vad gör vi åt vår Värld? Kriminalitet och krig är vardagsvara överallt.  Även klimatet påstås trilska.

Vad är det perfekta klimatet på varje enskild breddgrad och plats vet jag inte. Vet någon?

Jag är glad över att ha sett en del av vår hotade Värld, till och med i bättre skick. Men undrar hur fattigt på olika sätt mina barnbarn kommer att ha det? Hur ser världen ut om tio, tjugo, femtio år? Vad har förändrats, tillkommit och försvunnit? Kan vi ens föreställa det idag?

Och som alltid menar jag inte klimatet utan vår misshushållning med våra resurser och våra medmänniskor. Krig överst på den pallen.

I alla fall har politikerna ingen längre plan än till nästa val, om ens det. Har du?

Måste vi ha planer? Är det bara att ta allt som det kommer och sörja för sitt eget liv?

Bilder: två översta bilderna från år 2021, den nedersta från igår.