Är du kvälls- eller morgonmänniska?

Igår ringde det på dörren strax före 11. Jag hade precis släpat mig upp. Utanför stod grannarna med en blomma och önskade god Jul. De skulle resa bort över Julen. Där stod jag i pyjamas och morgonrock medan de hade redan varit i tvättstugan, lunchen var klar och väskorna packade.

Vi gjorde upp om fika efter julen – tror jag. Jag startade min frukost.

Jag är extremt morgontrött. Har varit så hela livet. Visst går jag upp när det behövs och genast men huvudet fungerar inte, bara rutin. Men ungefär klockan 11 är det som om jag vaknade och dagen skulle börja. När andra, de morgonpigga, började krokna halv tretiden och ropa på kaffe var jag som bäst på jobbet och det till kvällen.

När jag än arbetade planerades dagens besök så de svåraste och mest krävande patienterna kom efter 13 och de som var mer självgående på förmiddagen. Således skrev jag alla mina föreläsningar hemma sent på kvällen, min bästa tid. Och min enda bok kom till på natten likaså noveller jag skrev till en tidning ett tag.

Under min vandring i USA kom jag snabbt in i rätt tid där. Sverige ligger 9 timmar före Kalifornien. Så klockan 11 var det natt och jag hade inga problem att kliva upp klockan fyra i öken. Upp tidigt, paus mitt på dagen och gå så länge det kändes ok. Tidsskillnaden vred min dag till någon sorts normal tid.

Som pensionär stiger jag upp när jag vill. Det är faktiskt lite befriande.

Nu finns det vetenskapliga förklaringar varför vissa är mer morgonpigga än andra. Det beror på arvet från neandertalmänniskor. Vetenskapen har klurat ut det.

Homo sapiens flyttade från Afrika till Eurasien för ungefär 70 000 år sedan. Då möttes de av neandertalmänniskan som redan hade anpassat sig till ett liv i ett kallare och mörkare klimat. De hade kommit dit några hundratusen år tidigare. Det föddes sedan barn med gener från båda grenarna.

Dagens människor har upp till fyra procent neandertal – dna. Det är bland annat gener som är kopplade till hudfärg, hår, kroppsfett och immunitet.

Och, de här generna gick också hand i hand med tidiga morgnar.

För att vara morgonpigg behöver man förstås inte ha neandertalgener. Det är flera hundra olika gener som påverkar vårt liv. Hur och när vi sover styrs också av miljö, ljus och kultur. Vi i Sverige börjar i regel arbeta tidigt och går hem på sen eftermiddag. Vi använder dagsljuset till arbete. Ja det finns också de som arbetar i dygnets alla timmar oavsett sitt sömnmönster.

Det finns alltså en koppling till vår sömn av neandertalgener men det är inte hela förklaringen. Vi är mer komplicerade än det.

Så, är du en morgonpigg eller kvällspigg eller en som är trött eller pigg jämt?

Läs mer, en kort version:

https://svenska.yle.fi/a/7-10047387

En lång, hela studien:

https://academic.oup.com/gbe/article/15/12/evad203/7457904?login=false

Bild: solnedgång Virihaure, Padjelanta.