Sex och pengar – en komplicerad kombination.

Park vid Petit Trianon.

Enligt en aktuell utredning utnyttjar var tionde män i Sverige prostituerade.

Låt oss räkna ut. Ca tio miljoner personer i Sverige. Räkna bort de minderåriga, kvar 8 miljoner. Även de mellan 15 – 18 kan förstås köpa sex men jag räknar inte med det nu. Bort med kvinnor, även de kan använda prostituerade men låt oss strunta i det nu. Kvar ca 4 miljoner män varav vart tionde vore då 400 000. Hur många prostituerade behövs då? Om alla köpte sex bara en gång i året vore det 1096 köp om dagen.

Jag tror inte alls att vart tionde män köper sex. Men vad vet jag? Vad sker i de fyra massagesalonger som ligger nära vårt lilla centrum? Fyra! Borde inte polisen stå i span där? Bordellverksamhet lär vara spritt i Sverige och ägarna tjänar grova pengar. Bör de inte eftertaxeras? På Internet kan du glo på nakna kvinnor både gratis och mot betalning. Porrindustrin går väl bra också.

Att vara offentligt närapå utan kläder är en trend. Kända mammor visar upp tonårsdöttrar i underkläder och lite nät över. Vad är det annat än pornografi? Attraktiva kvinnor kan lägga konton på plattform som OnlyFans och visa sig lätt eller inte klädd för sina följare mot betalning. De kan tjäna hundratusentals kronor på sina kroppar utan att någon ens rör dem. Det sas av kvinnor att sådana konton är till och med befriande och ökar kvinnors självkänsla.

Är det inte bara en form av prostitution? Och män betalar, även kvinnor betalar för att se. Nakenhet som inkomst.

Sedan kan det finnas köp och säljsituation i usla förhållanden. Ingen sex om inte… Det är väl också en dold sexhandel?

Vi har en lag mot sexköp. Jag var en av dem som skrev svar från mitt arbete till proposition för lag 1998:408, men det svaret togs inte med. Jag var nämligen mot att den ena parten ansågs kriminell när det uppenbarligen behövdes två i handling, varav den ”oskyldige” tog betalt. Alla andra remissinstanser var för. Jag var inte rätt i tiden.

Jag trodde också då att sexhandel skulle gömma sig även till Internet, utökad med lättporr och helt frivilliga sidor med snygga tjejer, även killar, som visar sig närapå nakna i sexuella poser och får betalt för det. Är du snygg och har en Internetsida får du snabbt erbjudanden att klä av dig mot pengar. Internet ger också möjlighet för pedofiler. Det blev så. Vem kunde ana det.

Senare var jag inbjuden som föreläsare i en EU konferens mot prostitution och trafficking. Sverige skickade ingen, jag var inbjuden personligen. Det var pinsamt för mig när alla trodde jag var Regeringens   representant. Sverige sågs som föregångare tack vare lagen mot sexhandel men inte trodde delegaterna att det hindrade prostitution. Världens äldsta yrke? Eller var det barnmorska? Det behövs hårdare tag även mot kvinnor eller så låter vi de vuxnas frivilliga sex vara fredad från lagar. Oavsett hur äckligt det känns.

Så lät det. Gränskontroller borde också vara bättre för att hindra  tjejerna från öststater. Om det var omtanke eller risk för konkurrens vet jag inte.

De sista åren har polisen arbetat aktivt för att fånga sexköpare. Dessa har blivit uthängda i pressen och fått se sina liv i ruiner. Jag vet inte vad hände med kvinnorna? Skickades de hem eller togs hand om? Fortsatte de bara på något nytt ställe? Fick de som var här tillfälligt uppehållstillstånd och annat arbete? Hur skedde rehabilitering?

Det handlar också om barn. Även prostituerade har barn, likaså deras kunder. Vad händer med dem?

Jag vill förstås att ingen, man som kvinna, skall sälja sin kropp för sexuellt bruk, eller för andra ändamål som organförsäljning, surrogat eller slavarbete, men jag är än tveksam till att en lag rätar till vårt beteende. I så fall bör den vara absolut och gälla båda. Sexualitet är för komplicerat för lagar, våld är annat men vad är vad lika problematiskt. Det handlar om moral, inte bara pengar. EU s öppna gränser har ökat marknadsandelar och rörlighet även för trafficking vi trodde oss få bukt med genom just  lagar och avsky. Det behövs mer respekt för varandra men vart hämtar man det.

Det har skett otaliga våldtäkter i Sverige men det tycks vara svårt att fälla de männen, medan sexköpare är enklare att jaga. De våldtagna kvinnorna får bevisa sin utsatthet och ovilja i rätten. Det har funnits rättegångar där den gruppvåldtagna har ansetts liksom vara med på det och misstänkta förövarna fått gå fria och även erhållit skadestånd.

Jag har haft flera patienter som var prostituerade, ja, de flesta narkomaner hamnar där förr eller senare vill jag påstå. Alla ”mina” hade   varit utsatta som barn. Slump? De skulle inte sluta på grund av lagen utan för att livet krävde en förändring. I den ideala världen finns ingen prostitution, ingen utsatthet men oavsett lagar är det långt dit. Det vi städar upp här flyttar bara någon annanstans.

Känner du någon som köper eller säljer sex? Visar du din avsky eller tänker du att det är sådant som händer dåliga kvinnor? Är sex för pengar  var och ens eget val, inget att haussa upp sig? Och du man som    köper sex, du är väl inte så efterbliven att du tror den prostituerade gillade att ha sex med dig? Det enda hon tänkte var att må det gå för dig snabbt.

Men, finns det inga ljusa historier? En kund som blir förälskad och räddar horan från skiten som i en film? Ja, det händer. Hade ett sådant par på mottagningen och de levde lyckliga ihop.  Men nog är det oftast en fantasi av en man som inte har mer normala förhållanden till kvinnor.

Nu är det igen en ny utredning:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2023/12/sou-202397/

Har du en bra idé sänd det till Regeringen.

Ursprungliga sexköpslagen antogs av riksdagen den 29 maj 1998, Lag (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster löd ”Den som mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse, döms – om inte gärningen är belagd med straff enligt brottsbalken – för köp av sexuella tjänster till böter eller fängelse i högst sex månader.