God Jul!

God Jul och Gott Nytt År!

Merry Christmas and Happy New Year!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Joyeux Noël et bonne année!

Auguri di buon Natale e felice Anno Nuovo!

Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo!


Z novym rokom i s rizdvom Hrystovym!

Ha en bra Jul. Tillsammans med din familj eller några som står dig nära.
Kanske arbetar du i ett samhällsviktigt arbete eller i någon galen rea som börjar under Julen. Ägna ändå en tanke på Julens mening. Nej, det är inte shopping. Det är att göra någon glad, ihågkommen och skingra det tunga i Världen för en stund. Påminna sig om varför vi startade Julfirandet. Det är till minnet av Jesus födelse.. Jesus skulle frälsa oss och ge syndaförlåtelse om vi trodde på Gud- bad och levde som goda människor.

Jag tycker julfirandet är viktigare än någonsin, men då tänker jag inte på julklappar utan gemenskap och att ge. Att ge av sin tid, kunnande, hjälp. Hur länge har människor firat Jul? Det är en hållbar historia. Sedan 300-talet e.Kr har julfirandet förknippats med Jesus födelse. År 354 e.Kr valde katolska kyrkan att förlägga Jesus födelse till den 25:e december. Jesus lär vara en historisk person alltså någon som har existerat och verkat. Även om den aktiva följarskaran har minskat är Kristendom än den största religionen i Världen.

Även Jultomten är gammal historia. Inspirationen till jultomten är biskopen Sankt Nikolaus, som på 300-talet levde i staden Myra i våra dagars Turkiet. Nej, jag tror inte att barnen förstörs av att tro på Tomten.

Nikolaus blev känd av sin givmildhet och genom att han gav sina gåvor hemlighet. Till exempel lade han mynt i de fattigas skor på natten. I är är i många som ger pengar för Ukrainas folk, dock per swish, inte per skor.

När Sverige blev ett kristet land kring mitten av 1100-talet började de kristna och hedniska traditionerna att blandas. Sägs att de nutida traditionerna härstammar från 1800-talet och 1900-talet men jag är säker på att religion än dominerade, julkyrkan var full. Sakta faller det kristna budskapet fast det är vad vi behöver idag. Älska din nästa så som du älskar dig själv. Be förlåtelse. Se din del i Världens gång.

Har du läst Bibeln?

Olika delar av Bibeln har ändrats flera gånger. Bibeln rensas och översätts om så det passar i tidsandan. Är det då Guds ord? Får vi tolka som vi tycker? Det sker lite då och då nu i Ryssland. Putins kompis Kirill, patriark av Rysk-ortodoxa kyrkan, anser att Rysslands krig mot Ukraina är en andlig kamp mot de onda. Så används religion för mord och förstörelse.
Ondskan mot Ukraina, mot Europa är påtaglig. Nya namn läggs till Världens terroristlista, nu Putin. Före Putin hade Stalin och Hitler med flera andra den utmärkelsen. Putin och hans medlöpare har raserat sitt lands framtid för lång tid.

Snart är det Jul, kristenhetens näst största helg. Påsk är störst. Även i Ukraina sätts julgranar på torgen dock utan belysning. Ryssland skall inte stjäla Julen från oss, säger detta hårt prövade folk.

Så, God Jul till Er alla! Var glad över hur bra du har det.

5 svar på ”God Jul!

  1. Detsamma, fru bloggerska!
    Snart dags att plocka fram Runebergs ”Julkvällen” och känna mitt hjärta förstoras…
    Lätt snöfall nu. Hoppas det håller i sig, minusgraderna.
    Törs vi hoppas på ett Gott Nytt ÅR även?
    Vi chansar.

Kommentarer är stängda.