Ryska posten

De senaste tre månaderna har jag fått ryska kommentarer på min blogg. Varje dag. På grund av de har jag kopplat på en kommentarsgranskning och måste lägga ut era kommentarer manuellt. Därför dröjer det ibland och jag kan missa något. Nej, jag lägger inte ut de ryska kommentarerna oavsett vad de är.

Jag översatte inte de i början men sedan tyckte jag mig se en bekant adress, avstår namnge, men det har förstås med sjukvård att göra. Jag har utbildat ryssar från den ryska Regeringen, Universiteten och sjukvården i behandling av gravida HIV positiva kvinnor och missbrukare. Men det var ju evigheter sedan. Jag är inte ryssvän i en politisk mening men min insats var utbildning och då under Jeltsins tid var läget lite annat. Idag skulle jag vägra. Som man bäddar…

.På 90 talet besökte en rysk regeringsdelegation Sverige och de ville höra även om vårt unika arbete i det stora sjukhuset och lära sig minska drog – och HIV skador hos gravida kvinnor och nyfödda barn. De var många andra som besökte vår mottagning och från flera länder.

Ryssland låg år efter oss. De gjorde fel och fick smittor. Men efteråt fick dessa riskmammor en aning bättre och säkrade vård.

Nu Googlade jag. Och översatte. Jag kan inte ryska.

Googles lite haltande översättning gav information om det ryska covidvaccinet och hur effektivt det var. Lite dagsläge om forskning. Info var som från en expert till en annan. Jag var förbryllad. Ryska mail brukar ju vara ryska flickor som vill sälja sig. Viss institution hade min E-post länge sedan, men inte bloggen. Vi hade fortsatt kontakten och jag delgav information till dem ett tag. Men det var före millennieskiftet.

Så detta var slumpen och rysk propaganda.

Alldeles sista dagarna före Rysslands anfall mot Ukraina fick jag genom kommentar ett erbjudande om att köpa en ny bil extra billigt. Ett erbjudande som gällde bara om jag kontaktade en viss bilfirma och person i Moskva. Ungefär som från en vän till en vän. Kära kamrat… Någon missade ett bra erbjudande av en ny bil som de kunde åka mot friheten i väst? Eller fiskade någon lite västvaluta för den kommande ekonomiska katastrofen som kommer att drabba den vanlige ryssen? .

Men idag var mailet något symptomatiskt. Ballonger! Försäljning av heliumballonger i vårt företag i Moskva sker dygnet runt. Hemleverans. Beställ nu! Kändes nog som en felsatsning. Inget att fira idag. Europa upplever en katastrof och ångest över vad näst.

Jag är trött på ryskt spam. Vi är miljoner människor som är trötta på ryssarnas storhetsvansinne genom Putin. Som ett SMS jag fick sa: Den där Put-In behöver bli Put-out.

Någon? Tyvärr är det fler i kön med samma iver att visa makt. Vissa av dem får mig att känna ångest bara genom TV rutan.

Solrosen är för Ukraina, deras nationalblomma.

4 svar på ”Ryska posten

 1. Ytterligare ett exempel på hur ointressant jag är…
  Inte en liten ryska som önskar kontakt.
  Säger och skriver noll av dylika organismer.

  Såg att många fredligt demonstrerade i Jakobstad igår mot invasionen.
  Nästan alla var utan masker mot coronan.
  Feg/ klok som jag ju är avstod jag.
  Lite löjligt stupa av corona nu på mållinjen.
  Låt oss dock hålla tummarna för Ukrainas kamp.
  Lite lustigt att Molotovcocktails är på modet igen.
  Finlands bidrag till världsfreden…

  • Jag vill inte heller stupa för corona nu. Jag demonstrerar inte. Firade försenad födelsedag i stället.

 2. Grattis i efterskott !
  Jag brukar ofta få Ryska mail ifrån ”Kvinnor” som söker en man, men en gång måste det blivit något fel i Googleöversättningen för det var en fader som skrev att han hade en dotter i Moskva som frös och behövde värme och frågade om jag kunde skicka en vedspis :)

  • Vedspis? HM. Man ska nog inte lita på Google.
   Jag hade en manlig bekant som fick en ”vänskapsresa” som 50 års present från sina arbetskamrater. De tyckte han behövde muntras upp. ”Vänskapen” var ett större gäng ryska flickor vilka hoppades på en biljett ut ur Ryssland. Han föll för en av kvinnorna, hon flyttade med sin lilla dotter till Sverige och kan man tänka sig de levde lyckliga tillsammans i 25 år tills hans död.
   Idag blir det nog aldrig mer ”vänskapsresor” av någon art.

Kommentarer är stängda.