Vandra Pacific Crest Trail i år?

Det har varit nästan omöjligt att vandra i USA under covid men idag öppnas sista chansen att få en långdistanspermit till Pacific Crest Trail. Sista? Det kan dyka upp tillstånd senare när folk inser att de inte kommer iväg. Mark som jag mötte vid södra gränsen hade fått sitt tillstånd några dagar innan eftersom någon hade avbokat sin dag.

De flesta som tänker göra en så lång vandring behöver dock tid att planera. Och pengar! Jag köpte en billig flygbiljett när jag hade fått mitt tillstånd, så passande kom den på min födelsedag, 76 år. Sedan hyrde jag ut min lägenhet. Köpte och fick som present eller lån vissa saker. Ändå blev det stressigt eftersom min sambo dog några veckor innan resan. Jag kastade mina saker i en bag och hade inte ens provpackat min nya ryggsäck en enda gång.

Men allt fungerade mer än bra.

Om du tänker göra PCT eller någon av de andra långlederna AT eller CDT så räkna med att det går åt mera pengar än du planerade. Visst, använd aldrig hotell, ät aldrig ute och gå trasig när skor och byxor har gett upp och köp aldrig vatten utan rena själv varje droppe.

Då kan du komma billigare undan. Inte så roligt. Spara redan hemma i stället.

Utöver regler på leden som björnskydd, eldning och att aldrig lämna skräp på leden finns det idag covidregler. Ve om du försöker flyga utan att fylla de. Dessutom kan den gode Biden ändra de precis när du ska iväg. Så kolla. Olika delstater kan ha olika regler. PCT går genom tre av dem.

Bryt inte några regler, det kan stå dig väldigt dyrt.

Vid Agnes Meadovs dag 69 mile 915 träffade jag en klant, en kanske 25 år gammal tjej. Jag hade slagit tält och hon la sitt bredvid min. Det var ont om tältplatser. Hon tömde sin bear box på marken, tog en påse och började sedan koka mat. Vi tältade bredvid en skylt som varnade för björnar. Matlagning vid tältet var inte att rekommendera.

Skall du bjuda björnarna på middag, frågade jag.

Hon tog sin kastrull och gick en bit ifrån,men lämnade resten av maten på marken.

Hon sa senare sig vara medveten om regler men det var väl inte så noga.

Det är noga med björnregel. Inbilla dig inget annat. Att bryta mot eldningsregler och björnregler kan bli kostsamt och i värsta fall orsaka död. Din, björnens eller andras. Och i USA lämnar man inte toapapper och annat skräp i naturen.

Så, finns det någon där ute som planerar att göra PCT? För mig blev PCT mitt livs vandring.

Hur andra hade det på leden:

Bilder överst Belknap krater mile 1990, nederst Devils Postpile ca mile 907.