Priset för en flicka 2200 dollar.

Har du en 9 år gammal flicka hemma? Hur skulle det kännas att sälja henne till en 55 år gammal obekant man för sex och hushållsarbete? Vad skulle du tänka om hon dog i barnsbörd? Kanske: vilken tur hon hade?

Jag läste en artikel på CNN om försäljning av flickor i Afghanistan. Läs den. Sverige satsade på att ge asyl åt unga afghanska män som kanske kom från Iran och ville inte göra militärtjänst där. Dessa män har sedan orsakat olika specialbestämmelse för att få stanna här även när de saknar asylskäl. Den feministiska median har ömmat för ”pojkarna” varav en del ljög om sin ålder. Vissa har tjänat storkovan när de har gett boende för dem.

Muslimska flickor har sämre möjligheter både personligen och ekonomiskt att resa eller ”fly” till ett annat land.

Skulle median ropat lovord för män som tog mot unga flickor? Tvivlar på det.

CNN har gjort reportage om små flickor i Afghanistan som säljs till äldre män för att få mat för resten av familjen. Priset för Parwana 9 år var $2,200. Men det räcker inte länge för den stora familjen att överleva med så fadern skall eventuellt sälja de yngre flickorna också. Läs reportaget. Ont i magen är ett lindrigt uttryck över det jag känner.

Jag känner avsmak även för reportrarna. Kunde de inte skrapa ihop de 2 200 dollar och ”köpa” Parwana? Nu gör de en snaskig tårdrypande reportage med en inre mening; om vi hade varit kvar så… Ja, mannen i fråga hade bara gått till nästa tält och köpt nästa barn om Parwana hade räddats.

Det har alltid sålts barnbrudar i Afghanistan. Men att sälja sitt barn för mat är mer än ord kan uttrycka.

Talibanerna lovar fängelse för dem som säljer sina flickor – någon gång i framtiden. Flickorna ska få gå i skolan – någon gång i framtiden. Nästan hela befolkningen har velat leva under sharia enligt undersökningar. Jag undrar hur de känner nu.

Afghanistan är inte det enda landet som säljer barnbrudar. På Jordaniens flyktingläger köpte rika araber åt sig en liten extra hustru. Varje år beräknas 12 miljoner flickor bli barnbrudar, ungefär 32 800 flickor om dagen. Sammanlagt finns det idag 765 miljoner barnäktenskap världen över. Även pojkar kan tvingas gifta sig före 18 år och börja arbeta för att försörja familjen.115 miljoner pojkar ingått äktenskap som barn. I Vissa länder ingås äktenskap ofta i åldern 16 – 18 utan att det är något udda med det.

Det är bara några månader sedan talibanerna tog makten i Afghanistan. Presidenten Ashraf Ghani flydde med en hög pengar, de pengar som skulle ha använts för landets väl, de pengar som var bistånd från oss till exempel. Ingen kapten som stod till slutet. Var och en är sig själv närmast. Korruption växer med biståndspengar. Skall man ge något bör det vara saker som är svårare att sno. Kanske finns ingenting sådant?

Matbrist anlände snabbt efter talibanstyret. Den som är beroende av att andra föder en klarar sig inte länge utan regelbundet bistånd.

Är ett land i stort beroende av andras välvilja faller allt ihop snabbt. ”Om du ger en man en fisk håller han sig mätt en dag, om du lär honom att fiska klarar han sig ett helt liv.” (Kinesisk ordspråk?) Vi är väldigt duktiga på att ge saker som fisk varje dag eller pusha om kvinnors jämlikhet som är oanvändbart i de hårt traditionella samhällen.

Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Vi räknade med att bidra med 8–8,5 miljarder svenska kronor i utvecklingssamarbete under 2014–2024. Biståndets fokus var på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, samt på utbildning och ekonomisk utveckling.

När talibanerna tog makten i augusti klippte flera länder av biståndet, inte Sverige. Ny strategi gäller perioden 2021–2024 och omfattar 3 288 miljoner kronor i nuläge humanitär bistånd. Hur det ser ut? Läs på SIDA.

Borde vi inte i stället matbomba dessa flyktingläger? För, har det gått så långt att du säljer dina flickor för mat kommer inga fiskespön och jämlikhetsläror att hjälpa på de närmaste åren.

Läs:

https://edition.cnn.com/2021/11/01/asia/afghanistan-child-marriage-crisis-taliban-intl-hnk-dst/index.html

(Kan tänka mig andra saker som vatten och elektricitet. Tänkte på det när kvinnorna i Tanzania än bar vatten i gula smutsiga dunkar på huvudet och el stängdes av på nätterna även i lyxhotell. Ska man satsa på kvinnor är det barnmorskor, vatten, mat och skolböcker, inte jämlikhetsläror. Det är överöverkurs.)

Bilden föreställer bara fiskelycka i Norrland, inget mer.

7 svar på ”Priset för en flicka 2200 dollar.

 1. Barnmorskor?
  Kanske de svenska som nu överger Danderyd och SÖS kan bege sig till Afghanistan?
  Det svenska biståndet kunde ju öronmärkas till en anständig lön till dessa svenskor?

  • Slavhandeln har många former från underbetalda illegala till köpta fruar. Med mera.

 2. Helena Edlund (som tydligen slutade blogga tidigare i år) skrev att vi inte kan förstå Afghanistan.
  I ”Tema Afghanistan: I traditionens våld” skriver hon om hur man hellre följer traditioner än ser till att barnen inte svälter ihjäl:
  ”Det kommer nya barn. Och mina förfäder har odlat vete på just det fältet i alla år – då måste jag odla vete där!”

  USA (Let’s go Brandon!) gav upp och flydde med svansen mellan benen. Tjugo års ”nationsbyggande” försvann på 72 timmar. Är det dags att ge upp än?

  Per Brinkemo (i Bulletin):
  ”Afghanistan är inget land. Det har aldrig varit ett land, så som gemene svensk tänker sig ett land. Afghanistan är heller ingen nationalstat. Ett land eller en nationalstat är en sammanhållen enhet, så som vi som lever här tänker oss dem. Det är en sammanhållen enhet byggd, i bästa fall, på ett gemensamt språk och accepterandet av en gemensam lag. Afghanistan är inte sammanhållet över huvud taget.”

  • Brinkemo har nog rätt. Så fort som Trump ens andades om att lämna Afghanistan började talibanerna söka stöd hos de olika klanerna och de såg det klokast att svara ja. Därför gick det så snabbt att ta makten utan större motstånd. Vi ska inte glömma islam som den sammanhållande kraften även om de olika inriktningarna nu dödar varandra.

   • Precis så. Rent matematiskt borde Afghanistans Armé, ANA enkelt ha klarat av talibanerna som var hälften så många.
    Men dels är det ”konventionellt” mot ”gerilla,” och dels är båda sidor överens om att ena sidan har Gud på sin sida!

    Då har vi facit av Libyen, Syrien, Irak och Afghanistan
    ”Någon som är sugen på att testa med Iran?”

    (Har fått mycket av detta samt slutcitatet från ”Afghanistans stundande fall och slutet på interventionspolitiken?” av Måns Krabbe.)

Kommentarer är stängda.