Har vi glömt Charlie Hebdo?

Fem år sedan attackerades satirmagasinet Charlie Hebdo av beväpnade terrorister i sin kontor i Paris. Terroristerna mördade tolv personer.

Under dagen har en ceremoni hållits i Paris där bland andra borgmästaren Anne Hidalgo och Frankrikes tidigare president François Hollande medverkade. Attacken genomfördes av al-Qaida-kopplade bröderna Kouachi efter att tidningen gjort satir på islam. Det blev startskottet för en rad terrorattacker i Europa. Två dagar efter skedde en attack i en mataffär i Paris och dödade 17 personer. Ca 250 personer har mist livet i Frankrike genom olika terrorattacker efter Charlie Hebdo.

Tidningen har dock inte gett upp utan publicerar satir än idag. De kryper inte utan står starka på sina ben. Något för svensk press att ta efter?

Mer om händelsen om du klickar på datum januari 2015 listan på hemsidan.

2 svar på ”Har vi glömt Charlie Hebdo?

 1. Kort svar: Ja.
  Liksom Rushdie. Och alla våra eventuella inhemska provokatörer.

  Grundinställningen i Frankrike är väl att alla vet att just deras åsikt är den rätta, och man propagerar högljutt för den.
  Mitt intryck är att i till exempel Finland säger man kanske inte emot men håller nog fast vid sin åsikt.

  I Sverige ser man på hur många som tycker vad, och sedan låtas man hålla med majoriteten. Det är ett – jämfört med befolkningen – ganska litet kotteri inom ledarsidorna / politiken / kulturen, men det är uppenbarligen farligt att ha fel åsikt.

  • Det fanns en tanke att ha radioprogram i alla lokalradion med lokala författare om Rushdie och yttrandefrihet men ingen ställde upp vad jag vet, utom jag. Det resulterade inte uppskattning, tvärtemot.

Kommentarer är stängda.