Kan jag gå nu, sa barnet när vi bakade kakor till Julen. Kakorna var i ugnen. Okej då, sa jag fast jag ville säga nej, du gör färdigt. Internet drog. Det spel hon spelade innan baket var mer spännande än att baka kakor.
Baka kakor har vi gjort så många gånger. Den fantasivärlden hon byggde på Internet var en nyare upplevelse. När kakorna var färdiga satt jag mig med henne för att se vad var så spännande att det gick före julbaket.
Hon hade byggt ett hus med en katt som gick omkring, en kvinna bodde i huset, barn kom från skolan, trädgård… det var ett fint bygge. Nu styrde hon händelserna i huset. Inget julbak dock. Det var ett fantastisk bygge.
Som mormor blir man tämligen obehövlig i att sysselsätta barn som hunnit bli över tio år. Någonstans där ökar användningen av digitala medier. Internet fixar innehållet. Man blir snabbt en som ser till att hemmet fungerar, tvätten fixas, huset dammsugs, mat lagas, i tid till skolan, ett slags ”ha koll” person. Tiden då man gjorde roliga saker som julpyssel tillsammans med barnbarnen försvann ungefär efter tioårsåldern. Lägg till läxor och aktiviteter flera kvällar i veckan utanför hemmet så blir det inte mycket tid över, varken för kakor eller Internet.
Man är inte så rolig längre. Internet har slagit ut oss gamla.
Kanske har flytten från mormor till Internet skett ännu tidigare för andra? Nu under jultiden ser man flera äldre gå ut med barn som ser ut att vara barnbarn. Barnet håller i en mobil och stirrar i rutan medan den medföljande äldre försöker säga något. Bäst att bli intresserad i vad som händer i mobilen? Annars är man väl ute?
Jag är inte riktigt förtjust i barndomsupplevelser som sker per Internet. Den magiska rutan stjäl våra barn. När man väl släpper in barnen i Internetvärlden blir det som en drog, svår att avbryta. Forskare säger att Internet stimulerar samma punkter i vår hjärna som droger. Inte märkligt att vissa inte kan avbryta spelandet. Internetmissbruk är nu mera klassad som vårdbehov.
Vi outsourcar vårt minne till en hårddisk. Hur påverkar det vår förmåga att minnas och sortera information? Blir vi dummare fast informationsmängden borde spå annat?
Det finns en massa kunskap på nätet, inte bara skräp. Det är som en jättestor uppslagsbok. Frågan är vad och hur barnen väljer? Youtube med kändisar? Till min glädje insåg jag att mina barnbarn är som svampar. De suger åt sig information. Frågan är om de i den åldern kan sortera ut det falska, de för dagen ”rätta åsikterna”, utsagor avsedd att påverka? Snopet var de i alla fall att få veta vissa saker som i svensk press presenterades som sanning medan de inte stämde med verkligheten, alls. Inte när man började vidga sina vyer med utländsk press.
Va?! Median ljuger!
Ja, massmedian har sin agenda. Det har också mormödrar.
Refererar ständigt till Simon Sinek om detta.
* Nästa alla alkoholister upptäckte alkohol under pubertet-adolescens. När man har problem går man inte till vänner och familj utan till flaskan. Idag kan det bli mobilen istället.
* Vi har åldersgränser för alkohol, hazardspel och eventuella droger. Inte för mobiler och sociala media.
”Det är som att öppna spritskåpen och säga: Hörni, ungdomar, om det blir jobbigt det här med att bli vuxen – Varsågoda, tag för er!”
Sinek säger att även millenniegenerationen börjar upptäcka att det som ingenting kostar har ingen hållbarhet och är ingenting värt. Vill man ha vänner, familj och meningsfyllt arbete eller fritid måste man jobba på det. Minst ett par år.
Tack och lov att man hann bli vuxen (något så när) innan internet. Har ingen lösning annat än ”stäng av och sätt gränser.”