Håll andan…

Minns ni Tjernobyl?

I tre år reste författaren Svetlana Aleksijevitj runt i ”Tjernobylvärlden” och intervjuade hundratals människor. Boken: ”Bön för Tjernobyl: krönika över framtiden” är resultatet av hennes intervjuer.

Tjernobyl den 26 april 1986. Ukraina blev suverän stat 24augusti 1991, men problem vid Tjernobyl och människorna omkring var inte lösta.  Nu är det ett tag sedan jag läste boken – skakande vittnesbörd hur människor lämnades åt sitt öde – men jag minns hur någon yttrade sig om sin vilsenhet. Ena dagen var man en ryss, andra ingenting.

Det kanske är så för ryssar på Krim? De känner mer tillhörighet till gamla Sovjet är Ukraina vilket tydligen har förstärkts av ryska pass vilka har delats ut. Vad kan hända i Estland eller Litauen om ryska pass börjar delas ut där med?

Eller i resten av Ukraina?

Nätet krylla av uppgifter, Estland mobiliserar dök upp nyss, Finland ska ha krismöte, Sverige – ja, vad gör vi, råd finns att tanka fullt, fyll på matförrådet och vatten, mer … I TV pågår Mello men Aftonblaskan ropar överst Ryska flottan redo för krig, Expressen har Bildt med allvarliga ord, DN rapporterar live och SvD likaså och Bildt jämför med Tjeckoslovakien.

Vi som har upplevt krig på nära håll får en obehaglig känsla av upprepning, vi känner igen, vet hur det kan vara, minns… det är skrämmande. Att människorna aldrig lär sig använda andra metoder som samtal, simpla omröstningar, tolerans och tålamod. Så klart vill alla använda sin militära utrustning, varför skulle man annars ha det?

 Om Moskva kommer undan med en regelrätt militär invasion i en av Europas största stater lär aptiten växa. Det är känt att Putin aldrig har kunnat smälta sovjetimperiets upplösning, som han kallade för ”århundradets stora geopolitiska katastrof”. Det är också känt att den ryske presidenten inte anser att Ukraina är en naturlig statsbildning.( Michael Winiarski)

Kommer Ukraina att delas? Stor Ryssland är nog Putins dröm.  Kanske borde EU i framtiden hålla sina fingrar borta från gamla ryska domäner för att undvika  konflikter vi alla kan dras in i?

Nyss gullade vi med Putin i hans OS fast vi visste att mänskliga rättigheter var inget intressant och viktigt för honom. Nu hukar vi och vet att vi inte skulle ha något att sätta mot den Ryska Björnen om…

Men OS ska förstås go on…inte kan vi blanda politik, krig och idrott.

bild: Ukraina, Krim rött.