Fleecetröja eller yllekofta?

Hur än jag gör är jag en miljöskurk. Jag har ställt bilen, åker kollektivt, äter kött en gång i veckan, handlar mestadels miljövänliga och ekologiska produkter, köper knappt några kläder, bor trångt, elräkningen är låg, sorterar vartenda paket, plastbit och pinal till återvinningen, är usel på att shoppa annat än livsnödvändiga saker. En och annan flygresa och presenter till barnbarn belastar mitt miljökonto.

Men nu fick jag veta att även fleecetröjor är miljöskurkar. Jag har nog 6 fleecetröjor. Så glad jag blev när fleecetröjorna kom till sportaffärer. Äntligen kunde jag köpa en varm tröja! Jag är allergisk för ylle. Det räcker att gå till en affär med många ylletröjor så börjar det klia. Tröjorna jag har  köpt är tillverkade av återvunna petflaskor så visst trodde jag mig göra ett kap. Men de läcker visst partiklar i hiskelig mängd när jag tvättar. Då åker 1 900 små plastpartiklar ut i sköljvattnet. Mina tröjor hotar Östersjön. Märkligt att jag har min 15 år gamla tröja kvar i hygglig skick.

Jag är en miljöskurk. Men Östersjön var redan död innan fleecen hamnade i affären, så jag behåller nog mina tröjor. Att kassera och köpa annat är inte heller miljövänligt. Hur än man gör går det inte att leva miljövänligt. Nix.

Ylletröjan i bilden är inte min.